Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kraj sudačkih repova?

VAR stiže u Hrvatsku: Kako će izgledati uvođenje tehnologije na hrvatske travnjake?

Osim VAR-a, Izvršni odbor HNS-a je odlučio da će se utakmica Lige nacija protiv Engleske igrati u Rijeci te da će 2. HNL iduće sezone imati 14 klubova.

VAR (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije dva mjeseca, VAR je na prijateljskoj utakmici Engleske i Italije direktno utjecao na rezultat. Baš se na tu utakmicu išlo u sklopu seminara o tehnologiji VAR. Ante Vučemilović-Šimunović bio je hrvatski predstavnik.

''Pred kraj utakmice se dogodila situacija u kojoj je sudac predvidio situaciju, nakon 20 sekundi na konzultaciju suca iz reportažnih kola je odlučio pogledati situaciju, vidio je gaženje i utakmica je završila 1:1'', rekao je jedan od dopredsjednika HNS-a Vučemilović-Šimunović.

Za uvođenje vara nužna je eksperimentalna faza.

''Testiranje traje od 6 mjeseci do godinu dana na prijateljskim utakmicama i utakmicama mladeži. Uglavnom, ne na natjecanju i turnirima, kad se obuče VAR suci, iz Fife nam daju zeleno svjetlo i onda možemo koristiti VAR tehnologiju na našim utakmicama'', rekao je potpredsjednik HNS-a Ante Kulušić.

Znači za godinu dana trebali bi imati video tehnologiju u HNL-u. Klubovi bi vjerojatno bili lišeni troškova.

''Zasad ne znam, mislim da je Savez rekao da će podmirivati potrebne troškove. To bi ulazilo u onu kategoriju 'mjere'. Nove mjere promjene koje su sagledali ljudi koje vode Savez'', rekao je Vučemilović-Šimunović.

U praksi, VAR sudac sugerira glavnom gledanje sporne situacije.

''VAR u kolima može sugerirat da bi bilo dobro da pogleda situaciju ponovno ali mu ne može sugerirat svoje mišljenje'', kaže Vučemilović-Šimunović.

I cijela ta procedura donošenja odluke, kada se uigra, trebala bi biti jako brza.

''Neko vrijeme koje se gubi kod Vara je manje nego se gubi kod izvođenja kornera i kod ostalih prekida'', kaže Vučemilović-Šimunović.

Osim VAR-a, Izvršni odbor HNS-a je odlučio da će se utakmica Lige nacija protiv Engleske igrati u Rijeci te da će 2. HNL iduće sezone imati 14 klubova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider