Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema luksuza

VAR stiže u HNL, čelnici HNS-a poručuju: "Vratit ćemo povjerenje, nema više straha"

VAR tehnologija od drugog dijela aktualne sezone ulazi u HNL...

Sada je i službeno, VAR tehnologija od drugog dijela aktualne sezone ulazi u HNL! Dopuštenje je stiglo jučer od Međunarodnog zbora nogometnih saveza, a HNS je danas održao press konferenciju te edukaciju za predstavnike medija.

Svi su složni, VAR će pomoći domaćem klupskom nogometu.

Ivica Obrvan gost u Dnevniku Nove TV - 3 Stručni analitičar Nove TV o Euru i slučaju Štrlek: ''Francuzi rade dijametralno suprotno'' divider

"Naravno da smo uvođenjem VAR-a htjeli vratiti povjerenje naših gledatelja koje je sigurno bilo u prošlosti poljuljano. Mislim da je to jako dobar potez koji smo napravili", kaže Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a i jedan od najutjecajniji ljudi u Kući nogometa.

VAR se već koristi u mnogobrojnim ligama, u Italiji je kroz nekoliko sezona poprilično smanjio broj grešaka, no propusta i dalje ima. Cilj ih je smanjiti, a bivši sudac Bruno Marić najveću moć VAR-a vidi u sljedećem:

"Rekao bih da je to sjajna pomoć, sjajan alat, da više u zadnjim trenucima utakmice nemaš straha od donošenja teških odluka, jer znaš da imaš drugu šansu."

gol expired Incident uoči velikog derbija: Totalni kaos, igrači Barce šokirani u Jeddahu divider

Proteklih tjedana dosta prašine podiglo se u Engleskoj, gdje se poništavalo golove zbog milimetarskih zaleđa. Evo kako će se po tom pitanju postaviti HNS:

"Linija intervencije je najveći izazov VAR-a i kad odredimo tu liniju, onda smo pobijedili", kaže Marić i dodaje:

"Kada je u pitanju naša odluka oko zaleđa dva, tri ili pet milimetara, naš stav je takav da ispravljamo samo čiste i očite pogreške."

Nakon novinara HNS idućih tjedana planira educirati i igrače prvoligaških klubova. Suci su spremni:

gol expired Nepoznato o Kroosu: Ledeni čovjek koji sam čisti kopačke, ne voli Bayern i pomalo je neobičan divider

"Mi smo osposobili u prvoj generaciji edukacije 16 sudaca da nam mogu suditi uz uporabu VAR sistema. Imamo 12 osoba za VAR i 14 osoba koje su osposobljene da budu AVAR, a tehničara pet", pojašnjava Domagoj Vučkov.

Prijenosi HNL utakmica rade se s maksimalno 12 kamera, a u tom slučaju u Prostoriji za VAR sjede tri osobe: Pomoćni sudac za pregled video snimke, pomoćni VAR sudac te rukovoditelj snimke. U slučaju prijenosa s više od 12 kamera, pridružuje im se i pomoćnik za pregled snimke.

Gorica je među prvima riješila pitanje VAR sobe. Kao ni drugdje, nema tu neke ekskluzivnosti ili luksuza.

gol expired Müller kritizirao Kovača: Slikovito opisao što mu se nije sviđalo kod hrvatskog trenera divider

A propisi primjerice zabranjuju hladnjak u VAR prostoriji. Najvažnije je da se može neometano raditi.

"To je prostor koji mora biti nekakvih 15-tak kvadrata, koji mora imati uvjete da se unutra stavi komunikacijski stol s nekoliko monitara i dvoje do troje ljudi. Mora zadovoljavati nekakve instalacijske uvjete", kaže Nenad Črnko, član Izvršnog odbora HNS-a i čelnik Gorice.

HNS se dakle trudi da VAR tehnologija zaživi i podigne domaću ligu. No da bi VAR u Hrvatskoj uspio, trebat će jako puno razumijevanja i strpljenja. Svih aktera.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider