Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Solarna farma

Slavni klub priprema jedinstven projekt: "Stadion duhova" konačno će biti završen i dobiva što nitko nema

Valencia namjerava na krovu Nove Mestalle instalirati solarne panele koji bi opskrbljivali strujom čitav kvart u kojem je smješten stadion…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok Valencia tavori u prosječnosti, čini se da se projekt Nove Mestalle pomiče s mrtve točke.

Mrtvi kapital Šišmiša stoji neiskorišten već godinama. Priča djelomično podsjeća na Maksimir. Ulupani su milijuni, a projekt nije dovršen. Valencia je novi stadion počela graditi 2007., ali potom je stigla ekonomska kriza, slavni klub je upao financijske probleme i projekt je stao na pola puta. Od tada je stadion duhova.

Podignut je armiranobetonski kostur stadiona, no zbog velikih troškova nekoliko puta su reducirani planovi. U međuvremenu je promijenjen vlasnik, Peter Lim otkupio je 70 posto dionica 2014. Singapurski milijarder obećao je da će brzo dovršiti stadion i vratiti Valenciju u vrh španjolskog nogometa, no nije se dogodilo ni jedno ni drugo.

Valencia kreće u završetak izgradnje Nove Mestalle

Navijači su izgubili strpljenje, Lim je došao na udar kritike, spočitava mu se da nije uložio u jačanje momčadi kao što je najavljivao. Valenciji problemi očito su malo dublji.

Lim je obećavao da će sve krenuti na bolje kada se završi novi stadion koji bi trebao povećati prihode i osigurati rentabilnije poslovanje. Planove za pokretanje radova omela je koronakriza, no izgleda da su stvoreni uvjeti za otvaranje gradilišta.

gol expired Bahati Rus šokirao izjavom nakon utrke: Evo što je rekao na pitanje o ratu u Ukrajini divider

Nova Mestalla isprva je trebala imati oko 70 tisuća mjesta, a po najnovijem planu koji je usvojen krajem prošle godine kapacitet je smanjen za dvadesetak tisuća. Još uvijek nije poznato koliko će točno imati sjedalica, no računa se da će biti između 43 i 50 tisuća.

Valencia dovršava projekt izvodljivosti novog stadiona koji će biti dostavljen gradskim vlastima. Prošlog tjedna već su službeno zatražene građevinske dozvole, a krajem tjedna predviđen je sastanak na kojem će se precizirati detalji. Kompletan projekt trebao bi biti predstavljen javnosti u sljedećih nekoliko dana.

Kako pišu španjolski mediji, razmatraju su dvije opcija za postavljanje krova. Najambiciozniji i najinovativniji je krov sa solarnim panelima koji će Novu Mestallu učiniti energetskim parkom bez presedana u Španjolskoj.

Jedinstven projekt

Valencia vodi pregovori s energetskim multinacionalnim kompanijama koje bi trebala podmiriti troškove. Površina solarnih panela iznosit će oko 30.000 četvornih metara. Budući da je prosjek sunčanih dana u Valenciji oko 300 godišnje, tu neće biti problema.

Procijenjeno je da će solarni krov distribuirati 5 megavata struje, što je dovoljno za izravnu opskrbu čitave gradske četvrti Benicalap, u kojoj je smještena nova Mestalla. Projekt će stajati oko 50 milijuna eura. Valencia tu stavku ne uključuje u proračun od 115 milijuna koje će uložiti u dovršetak stadiona.

gol expired Dinamo nema igru, Osijek ima Bjelicu: Kopiću se drma klupa, Kalinić nije Livaja, a stoperi čame u pozadini divider

Drugim riječima, u izgradnju solarnog krova ići će se samo ako se pronađe tvrtka koja je voljna to financirati. U zamjenu, Valencia bi joj dala korištenje solarnih panela, pa čak i pravo na ime stadiona, i to na duži vremenski period. Šišmiši su u pregovorima s nekoliko multinacionalnih kompanija koje proučavaju isplativost ulaganja.

Solarna farma na krovu

Projekt nije jednostavan budući da je malo primjera „solarnih farmi“ takvih dimenzija unutar urbanog područja. Tih 115 milijuna eura koliko Valencia planira uložiti u dovršetak Nove Mestalle doći će dobrim dijelom od novog ugovora La Lige s financijskim fondom CVC-om.

Riječ je o nekih 80 milijuna eura. Ostatak će se namaknuti od prodaje imovine kluba, prije svega građevinskog zemljišta na kojem su trebale biti izgrađeni klupski prostori, muzej i hotel.

Peter Lim jamči da se taj novac neće iskoristiti za kupovinu igrača ili smanjenje klupskog duga. Valencia se želi riješiti zemljišta oko Mestalle jer će time olakšati proračun. Naime, Šišmišima čak 20 posto proračuna otpada na otplatu kamata za novac koji su podigli kod banaka za kupovinu zemljištu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider