Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kobni promašaj Felixa

Francuska na penale izbacila Portugal i izborila polufinale Eura protiv Španjolske!

Portugal i Francuska u Hamburgu su nakon 120 minuta igrali 0:0 pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Galerija Francuzi Portugal - Francuska Cristiano Ronaldo +7 Portugal - Francuska

U četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva reprezentacija Francuske je boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminirala Portugal.

Poslije 120 minuta igre bilo je 0:0 pa je odluka o prolasku u polufinale morala pasti udarcima s bijele točke. Tu je rezultat bio 5:3 za Francuze, svi njihovi izvođači bili su precizni dok je portugalski tragičar ispao Joao Felix koji je u trećoj seriji pogodio vratnicu.

Tako će se Francuska za plasman u finale boriti protiv Španjolske, koja je u produžetku svladala Njemačku sa 2:1 u Stuttgartu. Dvoboj Španjolske i Portugala će biti odigran u Muenchenu 9. srpnja (21:00).

Francuzi su u dvoboj čestih suparnika u završnicama velikih natjecanja ušli s ogromnom prednošću u međusobnim utakmicama, jer su ostvarili 19 pobjeda, šest puta izgubili, a triput je završilo bez pobjednika. Iako su se Francuzi teško pomirili s porazom u finalu Eura 2016. na svom Stade de Franceu, kasniji uspjesi momčadi pod vodstvom Didiera Deschampa su donekle zaliježili tu ranu.

Puno individualne kvalitete na obje strane, ali...

Portugalci su, za razliku od Francuza, ostali bez zapaženijih rezultata nakon tog naslova na Euru u Francuskoj, uz tek osvojeno premijerno izdanje Lige nacija.

Momčadi koje vode Deschamps i Roberto Martinez krcate su individualnom kvalitetom u svim linijama, ali nisu ostavile posebno impresivan dojam na putu do četvrtfinala. S obzirom na trkačku moć i brzinu na obje strane, teško je bilo za očekivati da će se ijedna reprezentacija prepustiti nekom većem riziku na hamburškom Volksparkstadionu.

Tako smo dobili šahovsku partiju na zelenom travnjaku. U prvom poluvremenu smo tako vdijeli ukupno pet udaraca - tri francuska i dva portugalska, a samo su Francuzi jednom uspjeli zaposliti Dioga Costu, kad je u 20. minuti Theo Hernandez sa 27 metara uputio precizan i snažan udarac, ali je portugalski junak iz osmine finala bio spreman.

Ni nastavak nije donio nikakve promjene. I dalje su Portugalci više imali loptu u nogama, Francuzi čekali priliku za kontranapade, ali se, zapravo, nije događalo gotovo ništa. No, kad je sat otkucao 60 minuta igre, kao da su se momčadi preselile u neku drugu dimenziju, paralelnu stvarnost, gdje je postalo važno postići pogodak.

Portugalci su u 61. minuti prvi put uputili udarac koji je natjerao Mikea Maignana na intervenciju, a ona je bila sjajna. Cancelo je odličnom dubinskom loptom izbacio Brunu Fernandesa "oči u oči" s francuskim vratarom. Fernandes je gađao suprotan kut, ali je Maignan spasio svoju mrežu. U nastavku akcije lopta je došla do Cancela koji je s ruba kaznenog prostora lijevom nogom gađao suprotan gornji kut, ali nije bio precizan.

Samo dvije minute poslije opet su Portugalci bili u izglednoj situaciji. Leao se sjurio po lijevom boku, proigrao Vitinhu, čiji je udarac iz kaznenog prostora obranio Maignan. Francuzi nisu uspjeli izbaciti loptu nego je ona došla do Cristiana Ronalda koji je petom pokušao svladati francuskog čuvara mreže, ali Maignan je i na to bio spreman.

Kad Portugalci nisu uspjeli postići gol, Francuzi su dočekali svojih pet minuta. Randal Kolo Muani je uz pomoć Vertonghena donio Francuskoj pobjedu u osmini finala protiv Belgije. U 66. minuti je bio blizu reprizi, samo što je Ruben Dias imao više sreće od nesretnog belgijskog stopera, jer se lopta od njega odbila i prošla pokraj vratnice i u korner.

Pravo je čudo da u 70. minuti Francuska nije povela. Kylian Mbappe je promiješao lijevu stranu portugalske obrane, a onda uspio provući loptu do Camavinge koji je s ruba peterca gađao suprotan kut. No, na njegovu nesreću lopta je prošla tik uz vranicu i završila u gol-autu.

S tim promašajem je desetominutna obostrana kanonada utihnula. Ostali su još pokušaji udaraca izvan kaznenog prostora, u čemu su prednjačili Francuzi.

U 74. minuti je Ousmane Dembele s desne strane gađao suprotan gornji kut, a lopta je okrznula vratnicu. U 88. minuti je izdaleka pokušao N'Golo Kante, ali je Costa to bez poteškoća obranio, baš kao i udarac Mbappea u trećoj minuti sučevog dodatka.

Portugalci su treću utakmicu zaredom ostali bez pogotka u osnovnom dijelu utakmice, a i Francuzi nisu uspjeli postići pogodak iz igre, s obzirom da su od njihova tri na ovom prvenstvu dva bila azutogolovi, a u remiju protiv Poljske je Mbappe bio precizan iz kaznenog udarca.

U prvoj polovici produžetka zaprijetili su prvi Portugalci. U 93. minuti se Conceicao probio po desnom boku i poslao povratnu loptu u sredinu kaznenog prostora, gdje je bio Cristiano Ronaldo, ali je dobio loptu malo više unazad pa ju je loše zahvatio.

Francuska je mogla do gola u 97. minuti, ali se po tko zna koji put u kaznenom prostoru ispriječio zimzeleni 41-godišnjak Pepe i blokirao Mbappeov udarac sa 15 metara.

U 102. minuti su opet Portugalci bili u prilici. Rafael Leao je imao loptu na 11-12 metara, ali mu je pravovremeno u blok ušao Upamecano i spasio svog vratara potencijalno vrlo teške zadaće.

Didier Deschamps je za drugi dio produžetka bio prisiljen zamijeniti svog kapetana Kyliana Mbappea, kojem je tijekom drugog poluvremena ukazivana pomoć, jer ga je lopta pogodila u zaštitnu masku i čini se dodatno pogoršalo ozljedu nosa. Zamijenio ga je Bradley Barcola.

Reagirao je i Roberto Martinez pa je Joaom Felixom osvježio svoj napad, iz kojeg je ispao Rafael Leao. Upravo je Felix uputio prvi opasniji udarac u drugom dijelu produžetku, kad je u 108. minuti, na ubačaj Conceicaa, pucao glavom, ali pogodio samo vanjski dio mreže.

Prijetnja Francuza došla je u 112. minuti. Ousmane Dembele je zadriblao s desnog boka prema sredini, našao prostor za šut s ruba kaznenog prostora, ali je lopta otišla visoko preko gola. Tri minute poslije s drugog je boka Barcola prošao između trojice portugalskih braniča i došao do peterca, ali je njegov udarac bio neprecizan.

Portugal je u 120. minuti mogao do pobjede. Otvorio im se protunapad u kojem je Bernardo Silva otvorio dobru situaciju za Mendesa, koji je sa 15 metara po sredini pucao premlako i ravno u ruke Maignana. Ostalo je 0:0 i nakon Thuramovog pokušaja da uzvrati na suprotnoj strani Michael Oliver je označio kraj produžetka.

Odluka o suparniku Španjolske u četvrtfinalu pala je u raspucavanju sa 11 metara.

Ousmane Dembele je postao prvi igrač na ovom Euru koji je svladao Dioga Costu sa 11 metara i tako dobro otvorio raspucavanje za Francusku. Junak portugalske pobjede nad Slovencima u osmini finala, kad je u raspucavanju obranio sva tri udarca slovenskih nogometaša, protiv Francuza je ostao bez obrane. Nije ni Maignan ništa obranio, ali je pogodio stranu kad je Joao Felix umjesto mreže pogodio vratnicu.

I to je bilo dovoljno da se Francuska još jednom nađe među četiri najbolje momčadi na velikom natjecanju.

PORTUGAL - FRANCUSKA 3:5 (0:0, 0:0, 0:0) - raspucavanje sa 11 m

Hamburg. Volksparkstadion. Sudac: Michael Oliver (Engleska).

Raspucavanje sa 11 m: 0:1 Ousmane Dembele, 1:1 Cristiano Ronaldo, 1:2 Youssouf Fofana, 2:2 Bernardo Silva, 2:3 Jules Kounde, Joao Felix - vratnica, 2:4 Bradley Barcola, 3:4 Nuno Mendes, 3:5 Theo Hernandez

Žuti kartoni: Palhinha (Portugal); Saliba (Francuska)

Crveni kartoni: -

PORTUGAL: D. Costa - Cancelo (od 74. Semedo), R. Dias, Pepe, Mendes - Fernandes (od 74. Conceicao), Palhinha (od 90+2. Neves) , Vitinha (od 119. Nunes) - Silva, Ronaldo, Leao (od 109. J. Felix). Izbornik: R. Martinez.

FRANCUSKA: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez - Kante, Tchouameni, Camavinga (od 91. Fofana) - Griezmann (od 67. Dembele) - Kolo Muani (od 86. Thuram), Mbappe (od 106. Barcola) . Izbornik: D. Deschamps.

 
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider