Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strašne brojke

Napokon smo saznali kako je koronavirus utjecao na nogomet: Gubici se bilježe u milijardama

Najboljih pet nogometnih liga Europe bilježi pad prihoda od 11 posto.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema 30. godišnjem pregledu financija u nogometu Deloitteova odjela sportskih djelatnosti, europsko nogometno tržište sveukupno se smanjilo za 13 % na 25,2 milijarde eura u 2019./2020. uslijed pandemije koronavirusa.

U apsolutnom iznosu, "velikih pet" europskih liga, s rekordnim udjelom od 60 % u europskom nogometnom tržištu, snosilo je najveće financijske posljedice te su njihovi zajednički prihodi pali za 11 % (1,9 milijardi eura) na 15,1 milijardu eura.

Bundesliga je zabilježila najmanji pad (4 %, 137 milijuna eura) u ukupnim prihodima jer je sezona završila prije kraja financijske godine te je televizijskim kućama odobrila minimalne popuste.

Bundesliga je ostvarila prihode od 3,2 milijarde eura i premašila La ligu (3,1 milijarda eura) kao nogometna liga s drugim najvećim prihodima u 2019./2020. nakon što su prihodi La Lige pali za 8 %.

Serie A s prihodima od 2,1 milijardu eura (pad od 18 %) i francuski Ligue 1 (jedina od „velikih pet” liga koja je otkazala sezonu kao odgovor na pandemiju) s prihodima od 1,6 milijardi eura ostvarili su ostatak ukupnih prihoda „velikih pet” europskih liga od 15,1 milijardu eura.

gol expired Pavić i Mektić u hrvatskom finalu, imamo zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju: Tenis ovo ne pamti 113 godina! divider

"Tek ćemo za nekoliko godina znati kakve je financijske posljedice pandemija bolesti COVID-19 imala na europski nogomet. No već sada postajemo svjesni razmjera financijskog učinka pandemije na europske klubove," kazao je Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

"Potrebno je napomenuti da iako je sada već prošlo 16 mjeseci od početka pandemije u Europi, analiza se u ovom izvješću usredotočila na financijsku godinu 2019./2020. te se stoga u većini slučajeva odnosi na tri mjeseca učinka pandemije bolesti COVID-19. Zbog toga će se neke stavke prihoda i troškova za sezonu 2019./2020. iskazati u financijskoj godini koja završava 2021. godine", dodao je.

Zajednički prihodi klubova Premierlige pali su za 13 %, s rekordnih 5,8 milijardi eura u 2018./2019. na 5,1 milijardu eura u 2019./2020., što je prvi dosadašnji pad prihoda Premierlige.

gol expired Čilić i Dodig oduševili Hrvatsku: "Došli smo s jednim ciljem i ostvarili ga! Hrvatsko finale? Bio bi to praznik sporta" divider

Unatoč tomu, prihodi Premierlige svejedno su 60 % veći od prihoda najvećeg konkurenta, Bundeslige, premda se razlika smanjila sa 73 % u 2018./2019.

Zbog relativno fiksnih troškova klubova Premierlige i pada prihoda, zajednička operativna dobit gotovo je u potpunosti nestala.

"Jasno je kako elitni klubovi uglavnom imaju fiksne troškove, osobito kad je riječ o plaćama. Zbog višegodišnjih ugovora igrača klubovima je iznimno teško smanjenjem troškova plaća neutralizirati šokove za prihode prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 . Bit će zanimljivo saznati kako će se odnos plaća i prihoda mijenjati u 2020./2021. i poslije te hoće li se dosad neumoljivi rast usporiti, zaustaviti ili prekinuti," naglasio je Jones.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider