Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a bayern za petama

Utakmica od koje strepe čelnici Borussije: ''Ne mogu isključiti i oduzimanje bodova''

U subotu u Dortmund stiže omraženi im Hoffenheim, a to znači da bi moglo biti problema na tribinama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedna od najzanimljivijih utakmica ovog vikenda u Bundesligi je subotnji sraz prvoplasirane Borussije Dortmund i osmoplasiranog Hoffenheima. Ove dvije momčadi dijeli 20 bodova, to nije niti nekakav derbi, ali neprijateljstvo staro tek desetak godina pretvorilo se u ''slučaj''.

U prvom dijelu sezone navijači Borussije verbalno su vrijeđali jednog svojih omiljenih neprijatelja. Dietmar Hopp vremešni je milijarder koji je prije 15-ak godina odlučio svoj klub iz mladosti iz pete lige uvesti u Bundesligu, a njemački navijači tvrde, kao i u slučaju RB Leipziga, kako to nije učinjeno po pravilima njemačkog nogometa.

Osim vrijeđanja, navijači iz Dortmunda razvili su ogromnu zastavu s glavom omraženog gazde Hoffenheima preko koje je uz nacrtanu metu stajao slogan ''Hasta la vista Hopp.'' Domaćin je bio bijesan, rekao je da je to poziv na ubojstvo, a s time su se u javnom proglasu složili čelnici Bayerna.

Navijači Borussije su pak jedni od najaktivnijih grupa koje se bore za zadržavanje njemačkog sistema po kojem su klubovi u većinskom vlasništvu lokalne zajednice odnosno članova klubova. Iznimke su tek Wolfsburg i Leverkusen koji su oduvijek bili u vlasništvu privatnih kompanija, a za Leipzig i Hoffenheim se kaže kako su izigrali to pravilo.

Borussia je zbog incidenta jesenas kažnjena s 50 tisuća eura i uvjetnom kaznom zabrane gostovanja njenih navijača u Hoffenheimu ako se slični ispad ponovi do 2022. godine. No što ako se novi incidenti dogode u subotu u Dortmundu?

Predsjednik sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza Hans E. Lorenz kaže kako je moguće da domaćin ostane bez bodova.

''Meni nije želja da se miješam u sportsko natjecanje. To je zadnje što želimo. Manje su šanse za oduzimanje bodova, ali ne mogu ni to isključiti. S kaznama želimo utjecati na odgovornost navijača. Na njima je hoće li moći putovati u Hoffenheim sljedećih godina.''

Ne mrze Hoppa samo navijači žuto-crnih. Slično mišljenje o njemu ima većina navijačkih skupina u Njemačkoj, osim možda navijača u Leipzigu. On se pak nada kako će savez imati hrabrosti u obračunu s navijačima.

''Ne znam gdje ide njemački nogomet. Ako navijači preuzmu vlast, laku noć'', riječi su Hoppa koje su dodatno zapalile vatru na tribinama njemačkih stadiona.

Talijani tvrde: Rakitić želi napustiti Barcu i već je pronašao kupca, sprema se veliki transfer? Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Vinicius Junior (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) +3 Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Standings provided by Sofascore LiveScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider