Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
upute za gledatelje

Hrvatska policija poručila prije derbija u Zagrebu: "Budi navijač, a ne razbijač!"

Dinamo dočkuje Hajduka, a policija je poslala upute navijačima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sklopu petog kola SuperSport HNL-a Dinamo na Maksimiru dočekuje Hajduk od 21:05.

Dinamo i Hajduk su prošli u playoff europskih natjecanja, a na Maksimiru se očekuje 15-ak tisuća gledatelja, unatoč lošem vremenu koje se najavljuje.

Priopćenje policije:

U subotu, 13. kolovoza 2022. godine s početkom u 21:05 sati u Zagrebu, na gradskom stadionu Maksimir odigrava se nogometna utakmica 5. kola SuperSport HNL-a između GNK Dinamo i HNK Hajduk. Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika i sukladno tome policija će tijekom cijelog dana s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzimati sve mjere osiguranja.

Dinamo - Hajduk Potpuni raspad Bijelih u drugom poluvremenu: Dinamo ih ispratio s četiri gola u jubilarnom 100. derbiju divider

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom putovanja na utakmicu i povratka, kao i neometanog odigravanja nogometne utakmice, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11), Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) i Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje

Ulazi u stadion Maksimir biti će otvoreni od 19.30 sati, a za gostujuće navijače u slučaju potrebe i od 19.00 sati, stoga pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi.

Posebna regulacija prometa na području grada Zagreba, posebice oko stadiona
Na dan odigravanja utakmice u subotu, 13. kolovoza 2022. godine organizator će, u suradnji s policijskim službenicima te sukladno Prethodnoj suglasnosti Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba kao i Rješenju Policijske uprave zagrebačke uspostaviti posebnu regulaciju prometa , na način da će od 6 sati za sav promet biti zatvoreno:


· parkiralište od skulpture „Bacač diska“ do zapadnog parkirališta stadiona Maksimir,

· servisna cesta od Budakove ulice i Tržnice Borongaj do Bazenskog kompleksa Svetice odnosno do zapadnog parkirališta gradskog stadiona Maksimir,

· parkiralište Tržnice Borongaj i poligon za obuku vozača osim za vozila s akreditacijom organizatora i organiziranog dolaska navijača,

· parkiralište na Hitrecovoj ulici,

· parkiralište kod Bazenskog kompleksa Svetice,

· parkiralište ispred zapadne tribine gradskog stadiona Maksimir osim za vozila s akreditacijom organizatora,

· zapadno parkiralište Ekonomskog fakulteta-Zagreb na Trgu J. F. Kennedya.

Mjere posebne regulacije prometa bit će na snazi do 24 sata.

Edin Džeko Ibričić o Edinu Džeki u Hajduku: "Tko zna što se uskoro može dogoditi" divider

Obavijest za gostujuće navijače

ulazi u stadion Maksimir za gostujuće navijače biti će otvoreni od 19.30 sati, a u slučaju potrebe (raniji dolazak, unos transparenata) i od 19.00 sati
prihvat gostujućih navijača na NP Lučko i NP Zagreb-istok (za navijače sa područja Slavonije) predviđen je od 17 sati, a navijači koji stignu do 18.30 sati biti će pravovremeno prepraćeni do tzv.“sterilne zone“ stadiona Maksimir
parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača na Borongaju i na prostoru tržnice Borongaj.

S obzirom da je pred nama produženi vikend pred blagdan Velike Gospe kada se očekuje povećani promet prema svetištima, ali i s obzirom na broj turista, pozivamo sve navijače koji će se uputiti prema Zagrebu da dođu što ranije pred otvaranje ulaza na stadion.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere. 

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, paljenje i pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita, maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne,nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, bacanje predmeta u natjecateljski prostor, boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima. 
Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

U podršci svom klubu i žaru navijanja ne zaboravite geslo “Budi navijač, a ne razbijač!”.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider