Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ozbiljan interes

Navijači zapalili centar grada: Njemački ulagači žele kupiti kultni hrvatski klub i vratiti ga na staze slave

Kultni slavonski klub Cibalia slavi 102. rođendan u velikim financijskim problemima, no uskoro bi se puno toga moglo promijeniti…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ultrasi su sinoć u centru Vinkovaca, u simboličnih 19 sati i 19 minuta, na mjestu gdje je 7. svibnja 1919. godine utemeljen Građanski športski klub Cibalia, priredili bakljadu i žestoko proslavili 102. rođendan Cibalije.

Kultni slavonski klub daleko je od najslavnijih dana, točnije bi bilo reći da je postao ruina od nekoć uglednog kluba. Cibalia se trenutačno natječe u Drugoj HNL i grca u financijskim problemima. 

Ako se nešto pod hitno ne napravi, primjerice, ako se ne pronađe privatni ulagač, najrealnije inozemni jer domaćih nema ni na obzoru, negda uvaženi član elitnog razreda hrvatskog nogometa ne može računati na bolju budućnost, najblaže rečeno.

Ultrasi zapalili centar Vinkovaca

Nije tajna da su gradske i županijske političke strukture višegodišnjom katastrofalnom politikom dovele Cibaliju do, pa i preko ruba propasti. Ni grad nije u puno boljoj situaciji, logično. Iste strukture i dalje drmaju klubom, doduše promijenila su se predstavnici. Druga su imena u prvim redovima, no u pozadini su iste stranke.

Ipak, kako me uvjeravaju dobro upućeni informatori, ovaj put doista postoji politička volja da se nešto napravi. Čini se da je voda je došla do grla i više nema manevarskog prostora za uobičajene kombinacije.

gol expired Milijarder-navijač i legende kluba žele preuzeti Arsenal od omraženog vlasnika: Što o svemu kažu revoltirani navijači? divider

Navodno gradske vlasti imaju iskrenu volju i želju pronaći strateškog partnera, odnosno stranog ulagača koji bi preuzeo brigu o Cibaliji i što je najvažnije - ubrizgao neophodna financijska sredstava za brzi povratak u Prvu HNL i dalji razvitak kluba.

Moje informacije govore da su prije nekoliko mjeseci obavljeni razgovori s potencijalnim njemačkim ulagačima, koji su pokazali ozbiljan interes uložiti u Cibaliju.

Voda došla do grla, gradonačenik pokazao kooperativnost 

Prema tim saznanjima, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Skupštine kluba Ivan Bosančić pokazao je visok stupanj kooperacije. Nijemci su bili ugodno iznenađeni njegovom otvorenošću i susretljivošću. Kako saznajem, Bosančić je zaigrao otvorenim kartama, upoznao je investitore s dugovima kluba i naznačio da mogu očekivati njegovu pomoć u rješavanju svih problema, te da mogu biti sigurni da neće imati nikakvih „nepredviđenih troškova“.

Koronakriza razvukla je pregovore, no kontakt je zadržan i priča se razvija. Ako dođe do poboljšanja cjelokupne situacije u Hrvatskoj i Europi, a postoje naznake da bi se to moglo dogoditi, i ako  vinkovačka gradska politika nema figu u džepu, kako je to bilo već nekoliko puta, moguće je da u relativno bliskoj budućnosti u Cibaliju uđu njemački investitori koji su već godinama u nogometnom biznisu.

gol expired Borna Sosa potvrdio da pregovara s Njemačkim nogometnim savezom: Evo što su dogovarali! divider

Priča je realna i izvediva. Njemački ulagači traže ozbiljnog partnera u Hrvatskoj, koju su prepoznali kao jako zanimljivu nogometnu destinaciju. Uspjesi hrvatske reprezentacije tomu su najviše doprinijeli, no vide potencijal i u Prvoj HNL. Hrvatska je izvezla veliki broj odličnih nogometaša, koji su prodani za značajne iznose. Dakako da stranim ulagačima taj podatak nije promakao.

Njemački ulagači žele uložiti u Cibaliju

Nijemce zanima isključivo nogomet, nikakvi „tereni i kamioni“. Cibalia je klub s tradicijom i zapaženom poviješću, nadasve je poznata po vjernim i strastvenim navijačima. Naravno, to je ulagačima jako bitno, no najveći potencijal vide u omladinskoj školi i širokom nogometnom bazenu, koji je desetljećima izbacivao talentirane nogometaše.

Cibalia je odvajkada, još iz vremena bivše Prve i Druge jugoslavenske lige, crpila resurse u brojnim okolnim selima, cijeloj Slavoniji, poglavito istočnoj, ali i u regijama susjedne BiH i Srbije, zapadnoj Vojvodini i pogotovo Bosanskoj Posavini. Nije li Otto Barić iskopao Sulejmana Halilovića na livadama Odžaka?

Osim Osijeka, u cijelom tom području Cibalia desetljećima nije imala ozbiljnijeg konkurenta, a sada je situacija još komotnija. Naravno da su pedantni Nijemci sve nabrojano uzeli u obzir i dobro izanalizirali. Cibalia je lošim upravljanjem gotovo uništena, no postoji mogućnost za brzi oporavak. Ako politika to doista želi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider