Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sastanak na vrhu

UEFA uvodi promjene: Evo kako će se igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i Liga nacija

Izvršni odbor UEFA-e u srijedu će raspravljati o smanjenju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. imati 48 momčadi, te o proširenju Lige nacija s još dvije utakmice i doigravanjem…

Predsjednik UEFE Aleksander Čeferin (Foto: Afp)

Izvršni odbor UEFA-e sastaje se u srijedu u Nyonu. Najvažnija tema sastanka i prva točka dnevnog reda bit će nova shema natjecanja nacionalnih selekcija od 2024.

Španjolski As piše da su na stolu dvije vrlo važne reforme koje će utjecati na raspored nacionalnih selekcija. Prva će doći u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. imati 48 sudionika, od toga 16 europskih reprezentacija umjesto dosadašnjih 12.

Promjene u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Postoje dvije mogućnosti koje će Izvršni odbor razmatrati. Moguće je modificiranje kvalifikacijske faze koja je u nekim slučajevima postala vrlo zamorna i dosadna jer se prečesto sudaraju po kvaliteti neravnopravne momčadi.

Najizglednija alternativna mogućnost je da se kreira 12 skupina od četiri ili pet reprezentacija te da se prvih 12 momčadi izravno kvalificira. Ostala četiri mjesta popunila bi se nakon doigravanja.
To nije jedina opcija koja se razmatra, ali intencija je da se smanji broj utakmica.

Pokazalo se da je interes pada za utakmice u kasnijoj fazi kvalifikacija, kada su velike reprezentacije obično već osigurale plasman na glavni turnir. Druga velika novost dogodit će se u Ligi nacija. Novi kalendar sadržavat će još dvije utakmice za natjecanja kojem očito raste popularnost.

Novi model u Ligi nacija

Umjesto da se prvoplasirane reprezentacije izravno kvalificiraju na Final Four, kao što je trenutačno slučaj, nakon grupne faze igralo bi se doigravanje. Pobjednici u doigravanja izborit će pravo nastupa na Final Fouru. Okršaji najboljih reprezentacija najatraktivniji su za publiku i toga je UEFA više nego svjesna.

Međutim, nema naznaka da će doći do proširenja Europskog prvenstva s 24 na 32 unatoč činjenici da su izvedivost i model natjecanja proučeni, čelnici UEFA-e smatraju da to nema previše smisla.

Postoji uvjerenje da bi takvim proširenje Euro izgubio na zanimljivosti jer bi se kvaliteta previše raspršila. Zasad je to preradikalno proširenje jer je prošlo premalo vremena od proširenja sa 16 na 24 sudionika.

Pregovori s Rusijom

Relevantno je pitanje i situacija u Rusiji. Nakon što se nije ostvario transfer Rusije u Azijsku konfederaciju (AFC), te nakon što je Sportski arbitražni sud stao na stranu UEFA-e i FIFA-e u njihovoj odluci da Ruse izbaci iz svih svojih natjecanja, Ruski nogometni savez napravio je korak prema približavanju UEFA-i.

Situacija je komplicirana, ali pregovori se nastavljaju. Ruski Kazan predviđen je za domaćina sljedećeg UEFA-ina Superkupa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider