Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OVO IZGLEDA DOBRO

UEFA se spaja sa Zlatnom loptom: Najavljene prve promjene

Dodjela nagrade Zlatna lopta od iduće sezone imat će jedno novo ruho.

Zlatna lopta (Foto: Afp)

Najprestižniju nogometnu nagradu Zlatna lopta (Ballon d'Or), od iduće godine zajednički će dodjeljivati ​​Europska nogometna unija (UEFA) i Amauri Grupa, koja predstavlja tjednik France Football i dnevnik L'Equipe.

Moguća ceremonija u drugim gradovima

UEFA i Amauri Grupa, tvorac Ballon d'Oar, potpisali su ugovor o partnerstvu za suorganizaciju dodjele ove nagrade od sljedeće godine.

Dogovor o suradnji postignut je sedam godina nakon što je raskinuta dotadašnja suradnja između francuskih organizatora i Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Grupacija Amauri ostat će većinski vlasnik Ballon d'Ora te će i dalje nadzirati glasovanje, a bit će dodane i dvije nove kategorije - za najboljeg trenera i trenericu godine.

Svečana dodjela ove prestižne nagrade održana je u Parizu, no iz Amauri grupe danas su najavili da postoji mogućnost da se ubuduće organizira i u drugim europskim metropolama.

"To je susret dva najbolja brenda u nogometu. S jedne strane Ballon d'Or, a s druge UEFA koja ima najbolje natjecanje na svijetu. Tako da je bilo logično napraviti nešto zajedno. Svi igrači san o osvajanju UEFA natjecanja i Zlatne lopte", rekao je prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin.

UEFA ukida svoju nagradu

Ugovor također znači da će Uefa ukinuti nagradu za igrača godine dodijeljenu u kolovozu, ali će dodijeliti nagrade za igrača sezone za svako svoje klupsko natjecanje. Posljednji Ballon d'Or dodijeljen je u ponedjeljak - po osmi put pripao je Argentincu Lionelu Messiju, dok ju je u ženskoj konkurenciji prvi put osvojila Aitana Bonmati.

Magazin France Football osmislio je Zlatnu loptu koja je prvi put dodijeljena 1956. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider