Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
digli rampu

UEFA zabranila Zekiću i igračima znak u sjećanje na Srebrenicu: "Crni flor može, ali ovo ćete morati prekriti"

Sarajevo je na utakmici 1. pretkola Konferencijske lige htjelo istaknuti "Cvijet Srebrenice", ali UEFA je digla rampu.

Zoran Zekić (Foto: Ivan Peric / CROPIX)

Nogometaši Sarajeva protiv Aktobea u 1. pretkolu Konferencijske lige trebali su igrati s "Cvijetom Srebrenice" na grudima, ali UEFA je naredila njegovo prekrivanje.

Sarajlije su htjeli istaknuti taj simbol na dresu u sjećanje na žrtve srebreničkog genocida, ideju je podržao i nogometni savez u BiH, a prvi primjerci printani su nekoliko dana uoči leta za Kazahstan.

No UEFA je odlučila prekriti simbol stradanja Srebreničana za agresije na BiH, ali je dopustila crni flor na rukavu.

"Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana za 11. srpnja, FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol Cvijet Srebrenice.

Crni flor da, Cvijet Srebrenice ne

U skladu s pravilima UEFA-e izgled dresa prihvatio je Nogometni savez BiH, koji je takav dres službeno prijavio UEFA-i. Pored toga FK Sarajevo 25. srpnja uputilo je i posebnu molbu UEFA-i da nam dopusti korištenje ovog dresa.

Tri dana uoči odigravanja utakmice od UEFA-e je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo suglasnost za dodavanje ovog simbola na dres te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Kako su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni, o tome je klub obavijestio UEFA-u, iz koje je poručeno da se tiskani simbol prekrije."

Iz kluba kažu kako je odluka da se utakmica igra pod tim simbolom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama. Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dodaju kako bi UEFA-ina dozvola na taj zahtjev bila solidarna gesta prema žrtvama, odnosno poruka da se takva tragedija više ne smije ponoviti, ali i ne zaboraviti.

Urugvaj - Kolumbija VIDEO Huligani u svečanim ložama: Čelnici urugvajskog saveza gađali kolumbijske navijače divider

Joao Palhinha i Eduardo Camavinga Bayern zaključio veliki transfer: Bavarci doveli pojačanje u veznom redu divider

Carlos Salcedo Hladnokrvno ubijena sestra bivšeg meksičkog kapetana, majka tvrdi da je on kriv! divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider