Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika podrška

U Rotterdamu će biti neopisiva ludnica: Hrvatska već gori, Modrić i Vatreni love zlato

Hrvatska reprezentacija zasigurno će imati veliku podršku navijača u polufinalu Lige nacija u Rotterdamu…

Hrvatska će u Rotterdamu 14. lipnja u polufinalu Lige nacija igrati protiv trostrukog viceprvaka svijeta – Nizozemske. Gol.hr i Nova TV prenosit će izravno sve utakmice s turnira.

Hrvatska u ždrijebu Lige nacija Hrvatska saznala protivnika na Final Fouru Lige nacija: Spektakl u Rotterdamu! divider

Lako je moguće da će to biti posljednji turnir, ali nadamo se ne i posljednja utakmica Luke Modrića u hrvatskom dresu. Ako Vatreni pobijede Nizozemce na legendarnom De Kuipu, u finalu će igrati protiv Italije ili Španjolske. Izgube li, igrat će za treće mjesto.

Odluči li se Modrić oprostiti od hrvatskog dresa, a to se još ne zna, bilo bi lijepo da ode u reprezentativnu mirovinu s osvojenim trofejom. Sa zlatnom medaljom oko vrata zaokružio bi veliku karijeru, ali o tom potom.

Francuska bronca osvojena protiv Nizozemske

Kada spomenete Nizozemsku i njezino Oranje, prva asocijacija većini Hrvata nisu Johan Cruyff, Marco van Basten ili totalni nogomet, već ona slavna utakmica za treće mjesto i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Hrvatska je tada osvojila prvu medalju na svjetskim prvenstvima. Ta bronca protiv Nizozemaca otvorila je vrata i utrla put kasnijim hrvatskim generacijama, pa i Modrićevoj.

Mateo Kovačić, Luka Modrić i Ivan Perišić HNS će zaraditi pravo bogatstvo u lipnju: Vatrene očekuje dobra nagrada od UEFA-e divider

Osim te utakmice za broncu u Francuskoj, Hrvatska je odigrala još samo jednu utakmicu protiv Nizozemske. Godine 2008. Nizozemci su slavili s 3:0 u Splitu. Bila je to prijateljska utakmica na Poljudu u okviru priprema za Euro 2008.

Malo je nedostajalo da se Hrvatska i Nizozemska sretnu na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Katru. Nizozemci su dogurali do četvrtfinala, gdje ih je nakon jedanaesteraca zaustavila Messijeva Argentina, koja je pobijedila Hrvatsku u polufinalu i naposljetku je postala prvak svijeta pobijedivši u finalu Francusku.

Koeman opet na klupi

Oranje je u Katru vodio Louis van Gaal, vjerojatno posljednji put u karijeri, a nakon SP-a preuzeo ih je Ronald Koeman, koji je već bio nizozemski izbornik u razdoblju od veljače 2018. do kolovoza 2020.

Baš se pod Koemanom Nizozemska vratila na velika vrata doguravši do finala prvog izdanja Lige nacija 2018./2019., a nakon što se propustila kvalificirati na Euro 2016. i SP 2018. Koeman je potom prihvatio poziv Barcelone i napustio je klupu nizozemske reprezentacija, a sada se vratio i naslijedio Van Gaala.

gol expired VIDEO Vedran Ćorluka komentirao ždrijeb: "Jako mi je drago, ovo smo baš zaslužili" divider

Nikada nije zgodno igrati protiv domaćina, pogotovo protiv tako jake momčadi. Nizozemci su velika nogometna nacija i nema sumnje da će imati veliku navijačku podršku.

No Hrvatska je također izrasla u nogometnu velesilu, čak je u nekim aspektima i pretekla Nizozemsku. Primjerice, Hrvatska je od 1996. i prvog mogućeg nastupa na velikim turnirima propustila samo dva velika natjecanja, dok je Nizozemska otad imala tri pucnja u prazno. Nije se plasirala na SP 2002. i 2018. te na Euro 2016.

Vatreni uspješniji od Oranja 

Hrvatska od 1998. i prvog nastupa na svjetskim prvenstvima ima tri medalje - dvije bronce i srebro, a Nizozemska dvije - srebro i broncu. Doduše, Nizozemci su uspješniji na Eurima od 1996. Na Euru 2000. i 2004. osvojili su broncu.

Iako su tek dva puta igrali međusobno, u smislu značaja i uspjeha obiju reprezentacija može se reći da je sudar Nizozemske i Hrvatske klasik europskog i svjetskog nogometa.

Jeste li zadovoljni ždrijebom u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

Na Transfermarktu je nizozemska momčad koja je nastupila u Katru procijenjena na 605 milijuna eura, a hrvatska na 400 milijuna eura.

Najvrjedniji je Nizozemac Matthijs de Ligt s procijenjenih 70 milijuna eura, dok je najvrjedniji Hrvat Joško Gvardiol sa 75 milijuna eura.

Hrvatska će imati veliku podršku navijača

Međutim, Nizozemci imaju još trojicu igrača skupljih od 50 milijuna eura, a Hrvatska nijednog. Koliko je to realna procjena, drugo je pitanje. Moj je dojam da Hrvatska ni po čemu nije slabija od Nizozemske. U kvalitativnom smislu momčadi mi izgledaju prilično izjednačeno.

Logično je da će Nizozemci imati prevlast na tribinama, ali i Vatreni će zacijelo imati veliku podršku hrvatskih navijača. Zna se koliko Hrvata živi u Njemačkoj i ostalim zapadnoeuropskim zemljama, a Rotterdam nije daleko ni od Hrvatske.

U najvećoj europskoj, a nekoć i svjetskoj luci jamačno će biti ludnica. Navijačka groznica već polako trese Lijepu Našu, mnogi se spremaju put Nizozemske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider