Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bogate nagrade

Atraktivan turnir u Livnu: Ekipa prijatelja Zlatka Dalića, virtuozi malog i velikog nogometa

Atraktivan "streetball" turnir igra se u centru Livna od 18. do 21. srpnja…

Streetball turnir u Livnu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Klub navijača Nogometnog kluba Troglav iz Livna, Konjica, organizira po peti put jedinstveni malonogometni turnir "Streetball".

Turnir se igra na središnjem gradskom trgu u Livnu, odnosno na Trgu kralja Tomislava. Utakmice se odigravaju na središnjoj gradskoj "pozornici" i izuzetno je posjećen. Turnir se igra tradicionalno pred kraj srpnja kada Livno posjećuju brojni turisti, ali i Livnjaci koji su raspršeni diljem svijeta.

Ono što daje posebnu dozu šarma ovom turniru jest i to što se utakmice igraju u večernjim terminima pod svijetlima reflektora. Uz specifični ambijent, treba istaknuti kako su se na turnir pojavljuju virtuozi i malog i velikog nogometa. Na turniru su prošlih godina nastupali brojni poznati nogometaši iz Bosne i Hercegovine i susjednih država.

Ikone HNL-a, članovi prve HMNL i drugi poznati Livnjaci

Livno je bilo dobro poznato i u bivšoj državi po vrhunskim malonogometašima. Izdvajaju su dvije momčadi: MNK Seljak i MNK Čulin Mlin. Seljak je bio jedan od najboljih malonogometnih klubova šire regije krajem 80-ih i početkom 90-ih.

Osvojio je prvenstvo bivše Jugoslavije 1991. pobijedivši u finalu zagrebačku Uspinjaču te je iste godine bio treći na turniru Kupa europskih prvaka u Madridu. Seljak je u više navrata osvajao prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Čulin Mlin obnovio je svoj rad prošle godine, a malonogometnoj javnosti u Hrvatskoj taj je klub poznat kao zapaženi sudionik "Kutije šibica", kultnog zagrebačkog turnira.

Streetball turnir u Livnu (Foto: GOL.hr) Streetball turnir u Livnu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Uz igrače ove dvije momčadi, na turniru su nastupala i poznata lica s travnjaka Prve HNL. Radi se, dakako, o Livnjacima: Danijel Krivić nekadašnji igrač Dinama, Zadra i Međimurja, koji je svoju karijeru gradio i u Mađarskoj i Belgiji. Potom Boško Peraica, koji je nastupao u tada hrvatskim prvoligašima Cibaliji i Međimurju, te je igrao u austrijskoj Admiri Wacker i azerbajdžanskom Bakuu.

Dobro se pamti iz varaždinskih i zadarskih dana Ivana Jolića, koji je upisao i nastup za BiH reprezentaciju u eri Ćire Blaževića. U inozemstvu je igrao u Izraelu, Albaniji, Cipru i Sloveniji.

Ekipa prijatelja Zlatka Dalića

Na "Streetball" turniru u Livnu nastupa i ekipa prijatelja Zlatka Dalića, hrvatskog izbornika i trenutačno najpoznatijeg Livnjaka. Dalić je prošlog ljeta doveo Vatrene do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, a u Livnu mu je priređen veličanstven doček. U njegovu čast članovi Konjice iscrtali su atraktivan grafit u samom centru grada. Hrvatski izbornik čest je gost livanjskog turnira.

Redovito nastupa i član Šibenika Branimir Barišić, koji je prije igranja za drugoligaša sa Šubićevca nastupao za mlade kategorije Hajduka.

Kako je ovo ipak mješavina malog nogometa i futsala, prema logici stvari pojavljuju se i futsal velemajstori. A to su svakako braća Matan, Ivan i Ante, članovi ekipe Alumnusa, kao i još jedan futsal igrač koji ima međunarodno iskustvo, Nikola Perković.

On je također nastupio ove sezone za ekipu Alumnusa u završnici Hrvatskog kupa. O kakvim se igračima radi govori i podatak da su braća Matan nastupali i u futsal Ligi prvaka; Ivan za slovenski Maribor, dok je Ante branio boje nekadašnjeg hrvatskog prvaka Nacionala.

Perković je igrao, među ostalim, i za Futsal Dinamo te maltešku ekipu Luxol St. Andrews, za koju je nastupio i na UEFA Futsal Cupu u glavnoj rundi.

Nastup na turniru najavio je i poznati atletičar Filip Mihaljević, višestruki hrvatski prvak u bacanju diska i kugle. 

Sustava natjecanja i bogate nagrade

Turnir se igra od 18. do 21. srpnja. Igra se sustavom eliminacije. Utakmice se igraju „tri na tri“ plus jedna mogućnost zamjene, a vremenski se igra 2x10 minuta. Kotizacija je uvijek bila simbolična, 10 km odnosno 40 kuna po igraču, dok su nagrade uvijek bogate.

Još nešto što uvijek privuče pažnju jest i domišljatost sudionika prilikom prijavljivanja ekipa na turnir. Primjerice, jedna od najboljih ekipa, štoviše prošlogodišnji pobjednik turnir, nosi ime po slavnom hrvatskom tenisaču - "Marin Čilić 2:0 - 2:3" .

Turnir ima atraktivan nagradni fond. Osigurane su novčane nagrade za pobjednike (8 000 kuna), a glavni pokrovitelj turnira je firma "BM" Zabrišće. Prijaviti se možete na Facebook stranicu Kluba navijača „Konjica Livno“.

Na završnom danu natjecanja bit će još ugodnih iznenađenja, što je još jedan dobar razlog da posjetite Livno u vrijeme odigravanja turnira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider