Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dodatni motiv za Modre

Turci fascinirani Hrvatima: Dinamove dragulje gledat će pola Europe

Dinamo će izložiti svoje dragulje na bogatoj istanbulskoj tržnici…

Momčad Dinama (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

U petom kolu Europske lige Dinamo gostuje u Istanbulu kod posrnulog Fenerbahčea.

Modri imaju stopostotni učinak, četiri utakmice, četiri pobjede, te se već osigurali prolaz u drugi krug natjecanja, čime su skinuli europsku anatemu koja je trajala od daleke 1970., kada su posljednji put prezimili u Europi. U prvom kolu u Zagrebu Dinamo je razbio Fenerbahče s 4:1 i nagovijestio uspjehe koji su uslijedili.

„U Istanbulu je prilično hladno, a Fener igra jako loše, tako da čisto sumnjam da će stadion biti pun“, tri sata prije utakmice izvijestio nas je Senad Ok, kolega koji radi za najpoznatiji turski medijski koncern Miliyet i gledat će uživo utakmicu na slavnom Sukru Saracogluu, stadionu Fenera koji prima 48,000 gledatelja.

„Nismo previše optimistični. Postojala je mala nada da bi Fener mogao izaći iz krize, ali poraz u Trabzonsporu opet je splasnuo atmosferu. S druge strane, Dinamo izgleda jako dobro i već je osigurao prolaz dalje. Možda se Hrvati malo opuste, a možda mu je i forma malo pala“, kaže nam kolega u što se ufaju navijači Fenera.

„Dinamo je izgubio u Rijeci u prošlom kolu HNL-a, možda je to naznaka malog pada koji bi Fener mogao iskoristiti“, ističu u turskim medijama i nadaju se povoljnom raspletu.

Fenerbahče je otpočetka sezone u velikoj krizi igre i rezultata, u turskom prvenstvu jako slabo stoji, tek je 15., no u skupini D Europske lige drugi je na ljestvici s pet bodova manje od Dinama i teoretski još može do prvog mjesta.

Dinamu je dovoljan i bod da osigura prvo mjesto u skupini i status nositelja u ždrijebu šesnaestine finala, dok Fenerbahčeu remi ne jamči plasman u drugi krug ako Spartak pobijedi Anderlecht u Bruxellesu, jer tu tom slučaju Fener u posljednjem kolu gostuje ne bi smio izgubiti u Trnavi.

Nije nebitan ni financijski aspekt cijele priče. Svaka pobjeda donosi lijepu zaradu, a i prvo mjesto u skupini posebno se financijski vrednuje. Pobjedom u Istanbulu Dinamo bi spremio u blagajnu dodatnih milijun eura. Pobjeda vrijedi 570.000 eura, a prvo mjesto u skupini još 500.000.

Naravno da je bitan i dojam koji će momčad ostaviti u turskoj prijestolnici. Dinamo će izložiti svoje dragulje na bogatoj istanbulskoj tržnici. Menadžeri sa svih strana Europe pozorno će pratiti Dinamove dragulje. Ako dobro odigraju, cijena će im dodatno porasti. Dakle, Modri nisu bez motiva. Dapače.

„Turci su fascinirani hrvatskim uspjesima. Mnogi klubovi željeli bi dovesti hrvatske nogometaše. S te strane utakmica će privući veliku pozornost. Financijska situacija u Turskoj nije bajna, astronomski transferi nisu realni, ali veliki turski klubovi imaju još dovoljno novca da dovedu ponekog dobrog igrača“, kazao nam je kolega Ok, čiji je stric Metin nekoć bio poznati turski menadžer, koji je puno radio s hrvatskim klubovima i iz cijele regije.

Svojevremeno je doveo u Galatsaray dva bivša igrača Hajduka Dževada Prekazija i Zorana Simovića te napadača Slobode iz Tuzle Mersada Kovačevića, koji su Galatu odveli do prvog velikog europskoj uspjeha, polufinala Kupa prvaka 1989.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider