Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hajduk drhti

Tri ključna pitanja do kraja sezone HNL-a: Može li Gorica izvesti mega-senzaciju?

Do kraja ove neobične sezone Hrvatski Telekom Prve lige ostala su još tri kola.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tri su kola preostala do kraja ove sezone HNL-a koja će se u konačnici zbog pandemije koronavirusa protegnuti na cijelu jednu kalendarsku godinu.

Neke važne stvari su već riješene, što matematički, poput pitanja naslova prvaka kojeg je odavno osigurao Dinamo, što vrlo izvjesno, poput toga da će posljednjeplasirani biti Inter Zaprešić i time napustiti najviši rang.

No, daleko od toga da će u ovih preostalih 270 minuta nedostajati uzbuđenja i da se neće imati ni za što bitno. Dapače...

Izdvojili smo tri najbitnija upitnika koja treba otkloniti u ove završne tri runde.

Tko će u kvalifikacije Lige prvaka?

Prvi je borba za drugo mjesto koja se, premda teoretske šanse još imaju i Rijeka i Hajduk, svela na Lokomotivu i Osijek. U iduća dva kola Lokomotiva je gost Slaven Belupa pa zatim dočekuje Goricu dok Osijek prvo čeka Istru 1961, a onda ide u Varaždin.

I onda u zadnjem kolu - njihov međusobni okršaj u Gradskom vrtu. U subotu 25. srpnja mogla bi pasti odluka, a bitno je napomenuti kako će, u slučaju da poravnati uđu u taj susret, Osječanima i remi biti dovoljan za osvajanje drugog mjesta jer će na kraju imati bolji međusobni omjer od Zagrepčana (u tri ovosezonska prvenstvena dvoboja Osijek je slavio dvaput, a Lokomotiva jednom).

Onaj tko završi na drugom mjestu, igrat će kvalifikacije Lige prvaka. Tko god to bio - Lokomotiva ili Osijek - bit će im to najveći europski izazov u povijesti kluba.

Tko će uloviti posljednju ulaznicu za Europu?

Zbog činjenice da se u finalu Kupa sastaju Lokomotiva i Rijeka, i peto mjesto vodit će u Europu, u kvalifikacije Europske lige. Tu poziciju trenutno drži Hajduk, ali Splićani su toliko katastrofalni u posljednjih tjedana da jedino sigurno što se može ustvrditi za njih je da će biti drame. Sedam bodova viška i bolji međusobni omjer u odnosu na Goricu čini se kao nemoguće za prosuti, ali ako malo bolje pogledamo raspored Splićana i Velikogoričana i uzmemo li u obzir formu u kojoj se nalaze jedni i drugi, onda je jasno da Gorica još uvijek gaji kakvu-takvu nadu.

Hajduk ide na Maksimir na noge Dinamu koji će u toj utakmici predstaviti svog novog trenera, a potom će (vjerojatno bez gledatelja) dočekati Rijeku i onda u posljednjem kolu gostovati u Zaprešiću. Gorica za to vrijeme ima dvije domaće utakmice (Varaždin i Slaven Belupo) te između toga gostovanje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Uzme li Gorica svih devet bodova, Hajduk će morati osvojiti dva u ova preostala tri kola kako bi si osigurao to peto mjesto. Naoko lagan zadatak, ali ako momčad Igora Tudora izgubi od Dinama i Rijeke, a Gorica uzme šest bodova, odluka će pasti u zadnjem kolu.

Tko će igrati dodatne kvalifikacije?

Možda nije najkoretnije prežaljivati Inter jer još nisu i službeno ispali, ali da si ne lažemo, u sumornoj i predstečajnoj atmosferi koja vlada oko zaprešićkog kluba bilo bi svjetsko čudo da se uspiju dograbiti devetog mjesta koje vodi u kvalifikacije s drugoplasiranim drugoligašem (Orijent).

Sva je prilika da će to biti Istra 1961 koja ima ogromnih šest bodova zaostatka za Varaždinom, usput i lošiji međusobni omjer te pakleni raspored (Osijek vani, Dinamo doma, Rijeka vani). Ako ove subote Puljani izgube u Osijeku, to pitanje će biti riješeno.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider