Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Treća najveća generacija Oranja

Treće finale SP-a i treći poraz Nizozemske: Robbenov promašaj i nesretna kob Oranja

Hrvatska će u polufinalu Lige nacija igrati protiv domaćina turnira – reprezentacije Nizozemske.

Arjen Robben i Iker Casillas (Foto: Afp)

U novom izdanju Naj trenutka biramo najbolju nizozemsku generaciju. Glasajte za jednu od tri priče i osvojite dres Vatrenih

Kada kažete Oranje, asocijacija je samo jedna – Nizozemska.
Bez sumnje jedna je od najnogometnijih zemalja svijeta, dapače, nogometna velesila. Nogometno iznimno inovativna, nerijetko i genijalna, sa sjajnim školama i grandioznim klupskim i nešto manjim reprezentativnim rezultatima.

Iako je površinom osjetno manja od Hrvatske, brojem stanovnika pet je puta mnogoljudnija, ima blizu 18 milijuna stanovnika, no u svjetskim razmjerima opet je relativno mala, pogotovo kada je uspoređujemo s najvećim rivalima, recimo susjednom Njemačkom ili recimo Francuskom, pogotovo Brazilom.

No i tako relativno mala iznjedrila je ne samo jedne od najvećih nogometaša svih vremena već i jedne od najvećih generacija svjetskog nogometa.

Pokušat ćemo izdvojiti tri najveće generacije nizozemske reprezentacije. Neće biti lako jer Nizozemci imaju barem četiri velike generacije.

Treća najveća generacija Oranja – srebro i bronca na SP 2010. i 2014.

Bergkampovu generaciju, prepunu zlaćanih asova, mogli smo mirne duše proglasiti trećom najvećom generacijom nizozemskom nogometa, no nismo mogli ignorirati uspjeh momčadi izbornika Berta van Marwijka, koja je na Svjetskom prvenstvu 2010. došla do finala i tamo u velikoj drami izgubila od Španjolske. Treći uzastopni poraz u finalu SP-a Nizozemce stavlja na vrh najvećih pehista svjetskog nogometa.

Nizozemci su stigli na turnir u popriličnoj tišini, nisu bili među glavnim favoritima. To su bili Brazil, Španjolska, Njemačka i Argentina. Međutim, u taboru Oranju ovaj put vladala je dobra atmosfera i to se vidjelo već u skupini. Suvereno su prošli dalje pobijedivši u sve tri utakmice.

U osmini su rutinski pobijedili Slovačku, vodili su 2:0 do posljednjih sekundi sučeve nadoknade, kada su Slovaci smanjili na 2:1 iz penala. U četvrtfinalu ih je čekao vječiti suparnik – Brazil. Vrtjele su se slike iz 1994. i 1998., no ovaj put Nizozemci su ostali stameni i pobijedili 2:1 golovima Sneijdera, koji je igrao u velikoj formi. Polufinale je bila poslastica, Nizozemci su s 3:2 pobijedili Urugvaj i po treći put u povijesti plasirali se u finale SP-a.

Finale protiv Španjolaca i kobni Robbenovi promašaji

Tamo je ih čekala najveća španjolska generacija s Casillasom, Xavijem, Iniestom i Davidom Villom na čelu. U velikoj drami Španjolci su naposljetku slavili golom Iniesta u 116. minuti produžetka. Jedan od dvaju junaka finala bio je Iker Casillas, a tragičar sasvim sigurno Arjen Robben, koji je tih godina teško postizao pogotke u ključnim utakmicama.

Robben je u dva navrata izlazio pred Casillasa, jednom potpuno neometan, no oba puta tadašnji vratar Real Madrida izašao je kao pobjednik. Tko zna što bi bilo da je Robben zabio, ali jasno je da bi Nizozemska u tom slučaju bila jako blizu pobjede.

Opet je val razočaranje zapljusnuo Nizozemsku netom nakon finala, no opet je u Amsterdamu Oranju priređen doček kao da je osvojio naslov prvaka. Ponos je pokrio suze jer četvrta će valjda biti sreća. Nizozemci su s ponešto promijenjenom momčadi i drugim izbornikom Louisom van Gaalom četiri godine kasnije u Brazilu opet bili blizu. Stigli su do polufinala i tamo ih je u tijesnoj utakmici zaustavila Messijeva Argentina nakon raspucavanja penala. No sabrali su se i pobijedili Brazil u utakmici za treće mjesto i osvojili broncu.

NIzozemski padovi i ponovni uzleti

Malo tko je mogao predvidjeti da će nakon toga Nizozemska teško ljosnuti o pod. Oranje se na veliko iznenađenje nije plasiralo na prošireni Euro u Francuskoj, a onda je kiksnulo i u kvalifikacijama za SP 2018. Na Euru 2020. Nizozemci su ispali već u drugo krugu, a na veliku scenu vratili su na SP-u Katru dospjevši do četvrtfinala. Opet su izgubili od Argentine na jedanaesterce. Iznenadni padovi i uzleti tako su imanentni Nizozemcima, događali su se nekoliko puta u zadnjih pedesetak godina.

Kada se sve zbroji, potpuno je jasno koliko Nizozemcima znači plasman u final four Lige nacija. Nema sumnje da će učiniti sve kako bi osvojili to treće po važnosti natjecanje, no na put im je u polufinala stala Modrićeva Hrvatska, koja također lovi zlato nakon srebra u Rusiji i bronce u Katru. Bio bi to šlag na tortu Modrićeve generacije.
De Kuip u Rotterdamu svjedočit će velikoj utakmici. Obje reprezentacije imaju velike igrače i momčadi. Iako su Nizozemci domaćini, dojam je da je to 50 – 50. Nadajmo se da će Vatreni izaći kao pobjednici.

Postava Nizozemske u finalu Svjetskog prvenstva 2010. i klubovi u kojima su igrali u tom trenutku:

Maarten Stekelenburg (Ajax) - Gregory van der Wiel (Ajax), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (HSV), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) - Arjen Robben (Bayern), Mark van Bommel (Bayern), Nigel de Jong (Manchester City), Dirk Kuyt (Liverpool) - Wesley Sneijder (Inter Milan) - Robin van Persie (Arsenal)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider