Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Englezi se čudom čudili, Mourinho pokazao respekt: Razlika u klasi očita, taktika promašena, ali ne mora se tako kiksati

Tottenham je u prvoj utakmici osmine finala Europske lige pobijedio Dinamo 2:0 bez prevelike muke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na novom stadionu Tottenhama vidjeli smo što smo znali i prije utakmice. Tottenham je kvalitetniji od Dinama, i to osjetno, ali u nogometu ne pobjeđuje uvijek na papiru bolja momčad. Sportski je bilo nadati se.

Spursi su istrčali u vrlo jakom sastavu, poslije je ušao i Bale. Možda nisu igrali punom snagom, ipak je u primislima nedjeljni derbi s Arsenalom, no ipak su dominirali. I prilično lako slavili s njima zadovoljavajućim rezultatom. 

Stječe se dojam da su Englezi igrali na dosta, taman koliko su procijenili da im je dovoljno za uzvrat u Maksimiru. Razlika u klasi je očita, fizička moć također, ali čini se da Dinamo nije odigrao na gornjoj granici svojih mogućnosti. Modri su malo podbacili na najblještavijoj pozornici. Agenti koji su ih gledali nisu mogli previše vidjeti.

Iako Tottenham nije igrao punim gasom, Modri su disali na škrge, teško su pratili tempo. Čini se da je i respekt bio nekako prevelik, kao da su se uplašili Tottenhama i njegova spektakularnog stadiona. Što bi tek bilo da je bio krcat navijačima... 

gol expired Na ulicama Tottenhama Dinamo nitko nije spominjao, naišli smo na tragediju koja je obilježila prvi dan otvaranja škola divider

Theophile opet kiksao

Taktika nije bila baš dobra, braniti se 90 minuta i očekivati povoljan rezultat graniči s nadanjem dobitku na lotu. Kad se tako igra, morate imati jako puno sreće da ne izgubite. Protiv CSKA-a i sličnih ekipa može proći, ali ne i protiv ovakvog Tottenhama.

Teško je sada bilo koga kritizirati kada je jasno tko je tu mačka, a tko miš. Jasno je da je obrana trebala bolje reagirati u objema akcijama kod pogodaka, posebice Theophile-Catherine, koji je kardinalno pogriješio kod drugog gola.

U nogometu se događaju pogreške, pa i kardinalne, ali njemu ipak u utakmicama koje se pamte. Sjetimo se samo onog ničim izazvanog prekršaj za jedanaesterac protiv Šahtara u Ligi prvaka, pa Cluja...

Opet, da je sigurniji i kvalitetniji, vjerojatno ne bi ni dolazio u Dinamo, ostao bi u francuskoj ili engleskoj ligi, gdje je igrao prije dolaska u HNL. Nije loš igrač, ali ima svoje limite. Ne može se reći da je njegova pogreška bila kobna kao protiv Šahtara, Tottenham bi i bez toga vjerojatno pobijedio, ali nikad se ne zna što bi bilo. Nije morao kiksati, ali, eto, dogodi se...

Ipak, kao i najčešće u nogometu, presudila je klasa. Harry Kane napadač je svjetskog formata i još jednom je to pokazao. Francuski stoper mogao je svakome ostaviti loptu na pladnju, samo ne njemu.

Navijači se čude Mourinhu 

Pratili smo reakcije engleskih medija za vrijeme utakmice. Navijači Tottenhama nemalo su se iznenadili kada su vidjeli da su i Kane i Son Heung-min u postavi. Očekivali su da će Mourinho odmarati barem jednog od njih dvojice za Arsenal.

gol expired Mourinho pohvalio Modre, oprezan je uoči uzvrata: "Dinamo ima nadu za prolaz" divider

Portugalski trener promijenio je sedmoricu igrača u odnosu na posljednju utakmicu u Premierligi. Uz dvojicu nabrojenih, protiv Crystal Palace igrali su još samo Hugo Lloris i Davinson Sanchez. Pierre-Emile Hojbjerg, Lucas Moura, Gareth Bale, Harry Winks, Toby Alderweireld, Matt Doherty i Sergio Reguilon ispali su iz postave.

Navijači Tottenhama očito nemaju neko visoko mišljenje o hrvatskom prvaku, mišljenja su da bi Spursi i bez najvećih zvijezda nokautirali Dinamo. Većina vjeruje da Mourinho nije trebao umarati Kanea i Sona, da ih je trebao radije odmoriti za Arsenal.

Portugalac pokazao respekt

Mourinho se baš i nije složio, preiskusan je on mačak, jako dobro zna da se podcjenjivanje lako obije o glavu. Svi igrači koje je uveo nisu ništa lošiji od onih koje je izveo ili su barem tu negdje. U tu skupinu ne ulazi samo Bale, jasno da je on klasa za sebe.

Samo da Kane nije igrao, za Dinamo bi bilo puno bolje. Mourinho je pokazao respekt prema Modrima. Pohvale na press-konferenciji nisu bile prazne riječi, pokazao je to pristupom u sastavljanju momčadi.

gol expired Mamić se pomirio s razlikom u kvaliteti: "Ne moramo biti previše pametni da bismo to rekli" divider

Ostaje uzvrat u Zagrebu. Jasno je da je 2:0 protiv takvog suparnika jako teško nadoknaditi. Dinamo se mora nadati, mora barem pokušati, dati sve od sebe za pobjedu.

Ako ništa druga, važno je da ne izgubi i sakupi još pokoji europski bod. Možda se Englezi malo opuste, možda pruže neočekivanu priliku. Tko zna, u nogometu je sve moguće, ne treba odustajati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider