Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prijeti im Bilićeva sudbina

Gube prednost domaćeg terena: Hoće li novi stadion uništiti zlatnu generaciju?

Rušenje starog stadiona moglo bi srušiti i šampionske ambicije Tottenhama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tottenham je pod vodstvom Mauricija Pochettina postao hit momčad engleskog nogometa. Momčad složena oko lokalnih talenata mnoge je podsjetila na legendarnu ''generaciju 92'' Manchester Uniteda, koja je pod vodstvom Alexa Fergusona pokorila Englesku i Europu.

Velike stvari očekuju se i od zlatne generacije Tottenhama koja ima potencijal za osvajanje prvog naslova nakon 56 godina. Međutim, nepremostiva prepreka mogao bi im, barem u sljedećoj sezoni, biti novi stadion. Mitski White Hart Lane nakon ove sezone odlazi u povijest, a na njegovom će mjestu biti izgrađeno moderno zdanje. U međuvremenu će Spursi igrati na Wembleyju, stadionu za koji ih ne vežu najbolje uspomene.

Ove sezone na Wembleyju su igrali europske utakmice zbog radova koji već počinju oko starog stadiona, u upisali su dva poraza, remi i jednu pobjedu. Ta im je pobjeda protiv CSKA Moskve jedina u zadnjih devet susreta na nacionalnom stadionu. Za usporedbu, White Hart Lane ove je sezone neosvojiva tvrđava na kojoj su upisali 16 pobjeda u 18 prvenstvenih susreta.

Razlike koje bi mogle biti presudne

Primarna razlika između White Hart Lanea i Wembleyja je u dimenzijama igrališta. White Hart Lane je drugo najmanje igralište u Premierligi; manje su dimenzije samo stadiona Britannia, doma Stoke Cityja. Wembley će sljedeće sezone, nakon ispadanja Hull Cityja na čijem se stadionu igra i ragbi, postati stadion s najvećim terenom u Premierligi.

Čak je 500 kvadratnih metara razlike između terena na Laneu i Wembleyju, a takva razlika može predstavljati veliki šok za igrače i trenera. Pogotovo u slučaju Pochettinova Tottenhama, momčadi poznate po visokom presingu koji je puno lakše ostvariti na manjem terenu.

Pochettino je uoči europskih utakmica pokušao oponašati dimenzije Wembleya na Laneu, ali rezultati i statistike pokazuju da momčad na nacionalnom stadionu nije uspjela razviti svoju igru. Na većem terenu Wembleyja njihovo prosječno dodavanje je dva metra kraće (s 20 na 18 metara), a prilike su uglavnom stvarali s desnog boka i iz sredine (46,5 posto i 44,2 posto). U Premierligi ta je statistika bitno drugačija – iz sredine stvaraju 62,7 posto šansi, 19,4 ih dolazi s desnog, a 17,9 posto s lijevog boka.

Čeka li ih sudbina Bilića i West Hama?

Ne treba ići daleko u povijest da bi našli primjere momčadi koje su se mučile nakon prelaska na novi stadion. Najsvježiji je primjer West Hama koji je upao u veliku krizu prelaskom na Olimpijski stadion ove sezone.

Momčad Slavena Bilića mučio je sličan problem – s malenog Boleyn Grounda prešli su na stadion s puno većim terenom, a na njemu je Biliću bilo puno teže postaviti igru kojom je sezonu ranije na domaćem terenu ostao neporažen u 15 od zadnjih 16 susreta. Problema je imao i Arsenal kada je s Highburyja, stadiona s prepoznatljivo malim terenom, prešao na puno veći Emirates.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će trebati Tottenhamu za prilagodbu na novi teren. Drugoplasirana momčad Premierlige sanja dodatni iskorak u sljedećoj sezoni i napad na naslov, a jedan od najtežih protivnika bit će im i privremeni domaći teren.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider