Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gostovao i Dinamo

U povijest odlazi stadion kojeg pamte Hrvati: Tu je Hajduk bio blizu uspjeha stoljeća

Na tom mjestu padali su velikani engleskog nogometa, a Splićani su ostali kratki za povijesno finale.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

White Hart Lane danas će, po posljednji put u ovakvom izdanju, biti domaćin utakmice Tottenhama.

Boljeg gosta za oproštaj od svog stadiona Spursi nisu mogli poželjeti - stiže im najveći engleski klub Manchester United koji će uveličati rastanak Spursa od mjesta na kojem još od 1899. igraju domaće utakmice.

Uskoro će White Hart Lane biti srušen i na njegovom mjestu bit će izgrađen novi stadion, čija će gradnja koštati 400 milijuna funti (oko 470 milijuna eura).

Wembley pa povratak na novi Lane

Nakon višegodišnjih peripetija Tottenham je konačno ishodio sve potrebne dozvole i kreće u gradnju novog doma koji će imati kapacitet od 61.000 mjesta i kao takav će biti najveći stadion londonskih klubova (Arsenalov Emirates i West Hamov London stadium primaju po 60.000 navijača).

Bit će to grandiozni kompleks, jer će uz stadion biti i hotel sa 180 soba, zdravstveni centar, muzej i službeni dućan s klupskim obilježjima. Otvaranje stadiona zakazano je za početak sezone 2018./2019., a dok se bude gradio, Tottenham će iduće sezone (2017./2018.) u svim svojim utakmicama domaćin biti na Wembleyju.

No, to je budućnost, a sadašnjost (i uskoro prošlost) Spursa je White Hart Lane, mjesto u čijoj su povijesti značajan trag ostavili Hrvati - kako dva naša najveća i najtrofejnija kluba tako i sadašnji i bivši reprezentativci koji su nosili dres Tottenhama.

Krenimo redom...

Prije točno pola stoljeća, 1967. godine, Hajduk je, nekoliko mjeseci nakon što je osvojio prvi Kup, u prvom kolu Kupa pobjednika kupova za suparnika izvukao Tottenham. Englezi su slavili u obje utakmice - u Splitu je bilo 0:2, a na White Hart Laneu 4:3.

Prečka odnijela Hajduku finale Kupa Uefa

Šansu za revanš Splićani su dobili 17 godina kasnije, ovaj put s nemjerljivo većim ulogom jer su se Hajduk i Tottenham sastali u polufinalu Kupa Uefa. Ponovno se prva utakmica igrala u Splitu, a nakon ranog vodstva Engleza Hajduk je uspio preokrenuti i na White Hart Lane doći s prednosti od 2:1. Spursi su tu rano poveli i zadržali tih 1:0 te su, nakon ukupnih 2:2, prošli u finale na temelju gola postignutog na Poljudu.

Veliki žal ostao je Hajduku poslije te utakmice jer je Dževad Prekazi uzdrmao prečku Tottenhamova gola, a Englezi su s crte izbijali loptu nakon velike prilike koju nije realizirao Dušan Pešić. Sreća je izdala momčad koju je vodio Petar Nadoveza, a Tottenham je otišao u finale i osvojio svoj drugi Kup Uefa.

Osim Hajduka, na White Hart Laneu u europskoj utakmici gostovao je i Dinamo. Bilo je to u sezoni 2008./2009., u redizajniranom izdanju Kupa Uefa kada je bilo osam skupina sa po pet klubova koji su se sastajali samo jednom. Ždrijeb je htio da Modri i Spursi snage umjesto u Zagrebu odmjere u Londonu.

Crottenham

Za Tottenham su tada između ostalih igrali Gareth Bale i Luka Modrić koji je nekoliko mjeseci ranije stigao upravo iz Dinama pa je jasno da Modri, za koje su tada igrali Mario Mandžukić i Dejan Lovren, nije imao šanse. Završilo je 4:0, Tottenham je na koncu završio drugi, a Dinamo posljednji u skupini.

Uz Modrića, za Tottenham su igrali i Vedran Ćorluka, Niko Kranjčar te Stipe Pletikosa koji je tijekom posudbe iz moskovskog Spartaka samo jednom stao na vrata Spursa, u teškom porazu od Arsenala (1:4) na White Hart Laneu u Liga kupu 2010. godine. Budući da su istodobno bila četvorica Hrvata u redovima Spursa, engleski mediji su Tottenham prozvali: Crottenham.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider