Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima i naslađivanja

Totalni rat između Reala i UEFA-e: Madriđani pucaju od bijesa, lakrdija odgađa Mbappeov potpis

Budući da je ždrijeb ukrstio Real i PSG već u osmini finala Lige prvaka, čini se da će plan operacije Mbappeova potpisa biti promijenjen...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon jučerašnje smijurije oko ponavljanja ždrijeba Lige prvaka, nastavlja se rat između Real Madrida i UEFA-e. Madridska Marca piše da ulazi u fazu totalne konfrontacije. Iako prema van nisu reagirali posebno žestoko, na Santiago Bernabéuu zapravo pucaju od bijesa.

Realov predstavnik Emilio Butragueno prilično je mlako prokomentirao ponavljanje ždrijeba Lige prvaka. Bila je to klasična diplomatska izjava, u skladu s Realovim načinom komuniciranja, ali svi se u Španjolskoj slažu da iza javne suzdržanosti stoji vulkan bijesa.

Skandal, prevara, lakrdija...

Kada se ugase mikrofoni, umjesto izraza "za žaljenje" i "iznenađujuće", koje je upotrijebio direktor Realovih međunarodnih odnosa, koriste se termini poput "skandal", "prevara", "nedopustivo", "lakrdija"... Na Santiago Bernabéuu ogorčenje je totalno i to samo produbljuje rat između Madrida i Nyona.

Otvorena je nova žestoka fronta, ali konfrontacija traje već duže vrijeme. Tinjalo je godinama, no službena najava rata objavljena je Realovim pokušajem osnivanjem Superlige. Kažemo Realovim jer je jasno da su madridski klub i njegov predsjednik Florentino Perez idejni tvorci i vođe projekta.

gol expired Kuha se nešto veliko: Barca radi na dva velika transfera, skuplja milijune za Xavijev projekt divider

Sve je počelo 19. travnja ove godine, kada su Real Madrid i još jedanaest klubova pokrenuli projekt Superlige. U Madridu su to nazvali natjecanjem koje će revolucionirati svijet nogometa i zamijeniti sadašnju Ligu prvaka. To je bio okidač za objavu rata i ekspresnu upotrebu teške artiljerije. UEFA je reagirala munjevito, nakon topničke pripreme uslijedio je juriš na rovove neprijatelja.

Totalni rat između Reala i UEFA-e

Osnivanje Superlige sasječeno je korijenu, pod pritiskom navijačkih reakcija i visoke politike golema većina klubova brzo je odustala, no Real se još uvijek žestoko opire i pokazuje da neće tako lako položiti oružje. Najveću potporu mu daju Juventus i Barcelona.

Tenzije između Madrida i Nyona su toliko narasle da se okršaj prenio u sudske holove. UEFA je zaprijetila Realu izbacivanjem iz svih mogućih natjecanja pod njezinim okriljem, a igračima ustaničkih klubova da neće moći igrati za svoje reprezentacije na najvećim natjecanjima. Najavljen je i disciplinski postupak, no UEFA je morala odustati od kažnjavanja, iako prijetnje nisu prestale.

U Madridu tvrde da su UEFA i njezin predsjednik Aleksander Čeferin od tog trenutka stavili na metu Real i Pereza. UEFA je čak proučavala mogućnost da se Realu ne dopusti nastup u polufinalu Lige prvaka protiv Chelseaja.

"Male su šanse jer je natjecanje u tijeku, televizije bi od UEFA-e tražile odštetu, ali postoji mogućnost da to napravimo", zaprijetio je Čeferin i dodao: "Ali u budućnosti će to biti malo drukčije."

Međusobne prijetnje

Čeferin je velikog saveznika našao u predsjedniku PSG-a Al Kelaifiju, koji je također u međuvremenu zaratio s Perezom zbog pokušaja Reala da iz Pariza dovede Kyliana Mbappea. Čeferin je PSG-ova šefa imenovao predsjednikom Europskog udruženja klubova. U Madridu tvrde kako je očito u čiju korist je išlo ublaživanje pravila financijskog fair-playa.

gol expired Real iznenada preuzeo vodstvo u utrci za traženog braniča: Uzima ga na kraju sezone bez odštete divider

Perez je odgovorio Čeferinu na posljednjoj Skupštini Real Madrida.

"Nije u pitanju samo Superliga, to je puno više. Oni pokušavaju promijeniti dinamiku nogometa. To je i pitanje slobode, da su klubovi gospodari svoje sudbine. To je projekt koji će to konačno i ostvariti", među ostalim kazao je Perez i zaključio:

"UEFA je odbila bilo kakvu ideju, prijetilo se klubovima, vrijeđani su njihovi predsjednici... Međutim, žrtvovanje će se isplatiti kada projekt zaživi. UEFA-u se ipak mora podsjetiti tko je Real Madrid. Nećemo popustiti."

I stiglo se do lakrdije oko ponavljanja ždrijeba. Cijela komična situacija barem djelomično ide na ruku Realu. Osjećaji su im donekle podijeljeni. Naime, UEFA-u je ismijao cijeli svijet, a to je Madriđanima as na desetku i još jedan argument da se radi o dokonim i nesposobnim birokratima kojima nije stalo do interesa klubova već do njihova osobnog probitka.

Mbappeov potpis se odgađa

Ipak, priča nije savršeno sjela Madriđanima jer su izvukli teškog suparnika, a k tome još klub s kojim su u velikom sukobu. Mbappeov mogući transfer u Real daje dodatnu dimenziju cijeloj priči.

Madriđanima najteže pada to što će vjerojatno morati promijeniti plan o potpisivanju ugovora. Mbappe 1. siječnja ulazi u posljednjih šest mjeseci ugovora s PSG-om, pa može slobodno pregovarati i potpisati za bilo koji drugi klub, pa i Real Madrid.

Budući da je ždrijeb ukrstio Real i PSG već u osmini finala Lige prvaka, čini se da će plan operacije biti promijenjen. L'Equipe piše da Mbappe neće potpisati za Real prije međusobnog ogleda. Sačekat će kraj ožujka ili možda kraj sezone.

Produljenje trakavice ne odgovara Realu. Madriđani žele što prije završiti priču jer ako se stvar otegne, postoji mogućnost da se Mbappe predomisli. U Madridu vjeruju kako do toga neće doći, ali nikad se ne zna.     

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider