Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
suša traje dugo

Točno devet godina od zadnjeg trofeja talijanskog giganta: Ovo je danas nezamislivo, bio je to početak nove ere

Nije to bilo tako davno, ali stvari su se stubokom promijenile...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Inter zasigurno spada među najveće talijanske i europske klubove, ali milanski plavo-crni već gotovo čitavo desetljeće nisu osjetili slast podizanja trofeja.

Posljednji komad srebrnine u Interove trofejne vitrine stigao je na današnji dan prije devet godina, 29. svibnja 2011. kada su Nerazzuri u finalu Kupa Italije pobijedili Palermo 3:1.

Puno toga iz današnje perspektive izgleda nezamislivo premotamo li film devet godina unazad.

Posljednji put kada je Milano bio talijanska nogometna prijestolnica

Za početak, to što je u finalu igrao Palermo – klub koji danas nakon financijskih problema igra četvrtu ligu. Bili su to dobri dani za Sicilijance - u jakoj momčadi imali su imena poput Josipa Iličića, Javiera Pastorea i Salvatorea Sirigua.

Inter se te sezone polako budio iz najljepšeg sna. Samo godinu dana ranije slavili su prvu i još uvijek jedinu trostruku krunu u povijesti talijanskog nogometa – momčad Josea Mourinha osvojila je Kup, Seriju A i Ligu prvaka. Sljedeće sezone preuzeo ih je Rafa Benitez, a kola su krenula nizbrdo.

Zanimljivo, kao spasitelj na klupu stigao je dugogodišnji Milanov igrač Leonardo. Odveo ih je do naslova pobjednika Kupa, a u prvenstvu je ih je vratio u utrku za naslov koju je na kraju osvojio njegov bivši klub – Milan.

Da, bilo je to vrijeme kada Juventus nije bio ''pretplaćen'' na naslove talijanskog prvaka. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je Stara dama te sezone ostala bez plasmana u Europu završivši prvenstvo na sedmom mjestu, iza Milana, Intera, Napolija, Udinesea, Lazija i Rome.

Potpuna dominacija Juventusa, drugi klub Italije postao je Lazio

U kolovozu su Milan i Inter odigrali Superkup, a pobjednik je bio Milan. Bio je to i simboličan kraj jedne ere – u svakom sljedećem Superkupu do danas sudjelovao je Juventus.

Bianchoneri su osvojili sljedećih osam naslova prvaka, Inter u tom periodu nije osvojio nijedan trofej, dok je Milan kao finalist Kupa osvojio još Superkup 2016. Treba li uopće spominjati da je Kup i Seriju A te sezone osvojio Juventus, koji je Superkup protiv Milana izgubio na penale.

U eri opće Juventusove dominacije kao drugi najtrofejniji talijanski klub nametnuo se Lazio. Rimski nebeskoplavi u tom su periodu osvojili četiri trofeja – dva Kupa i dva Superkupa. U trenutku prekida prvenstva kasnili su samo bod za Juventusom, vidjet ćemo mogu li kada se sezona nastavi prekinuti dominaciju Stare dame.

U utrci je dugo bio i Inter, ali sada ipak osjetno kasni s devet bodova manje od Juventusa, iako s utakmicom manje. Ipak, momčad Antonija Contea pokazala je napredak pa se navijači imaju pravo nadati da će uskoro opet doći do nekog trofeja. Ovako im ostaju uspomene i obilježavanje 29. svibnja kao datuma kada su posljednji put otvorili slavljenički šampanjac…

Inter – Palermo 3:1

Strijelci: Eto'o 26. i 76., Milito 92.; Munoz 88.

Inter: Julio Cesar, Nagatomo, Lucio, Ranocchia, Chivu, Stanković, Zanetti, Motta (od 83. Mariga), Sneijder (od 87. Diego Milito), Pazzini (od 61. Pandev), Eto'o

Palermo: Sirigu, Cassani, Munoz (crveni karton, 90.) Goian (od 24. Carozzieri), Balzaretti, Migliaccio, Acquah (od 55. Miccoli), Nocerino, Iličić, Pastore, Hernandez (od 19. Pinilla)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider