Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Tko želi gledati ovako loš derbi!? Hajduk se već predao, to mu je najveći poraz

Hajduk i Dinamo odigrali su derbi za najnižu ocjenu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Derbi za brzi zaborav. Igra - malo je reći loša, razočaravajuća, uglavnom mučenje lopte i tek tu i tamo poneki dobar potez. Teško da utakmica može biti dosadnija za gledatelje. Bura nije glavni razlog, to je sasvim jasno.

Gledali smo jedan od najlošijih derbija posljednjih godina. To je naš dojam. Znamo da su bodovi bitni, ali treneri bi morali razmišljati i o gledateljima. Tko želi gledati ovakav nogomet!? Teško je to bilo gledati i iz tople fotelje, a kamoli kada ste na stadionu.

Nije da smo sanjali ljepoticu, ali ipak smo očekivali znatno više. Lako se moglo pretpostaviti da će Hajduk manjak kvalitete u odnosu na Dinamo pokušati nadoknaditi pojačanom agresivnošću, zalaganjem i trkom.

Ustaljena Bjeličina taktika

Znalo se da Bijeli neće umirati u ljepoti, da će pokušati osujetiti tečnost Dinamove igre brojnim sitnim prekršajima, sjeckanjem igre, kako to godinama obično čini na Poljudu, međutim, ni Dinamo nije pokazao preveliku želju i volju da se nametne, preuzme veći rizik i zaigra ofenzivnije, da pokuša postići pogodak kojim bi otvorio utakmicu.

Modri su se taktički postavili slično kao u gotovo svim europskim utakmicama; prepustili su loptu suparniku i pokušavali iz kontri opasnije zaprijetiti. To je već ustaljena taktika Nenada Bjelice i filozofija od koje zasad ne odstupa. Modri su vabili Bijele da krenu naprijed pa da ih iskontriraju, ali Zoran Vulić očito je upozorio svoje igrače da ne idu grlom u jagode, nego da koncentrirano drže raspored i kompaktnost u sredini terena.

Budući da se Hajduk nije namjeravao otvoriti, a ni da Dinamo nije želio napasti, posve je logično da je bilo malo udaraca prema vratima i izglednih šansi. Dojam je bio da gol ne bi pao da se igralo cijeli dan. Dinamo je igrao s pola gasa, na bod bez veće energetske potrošnje, njemu ni nije trebalo više, a Hajduk je prihvatio takvu igru, pa ni ne čudi da je veći dio gledatelja na tribinama „prespavao“ utakmicu.

Hajduk se već predao

Dinamo je odnio ono po što je i došao u Split, a to je da ostane neporažen. To je i Hajduku bilo najvažnije. Kako su igrali, Splićani su se očito već predali što se tiče borbe za prvaka, da imaju takvih ambicija igrali bi znatno drugačije, sigurno ne bi sve ostalo na jalovom posjedu lopte. To što se predao, najveći je Hajdukov poraz.

Dinamo je zadržao prednost od deset bodova ispred Hajduka i posve je jasno da Bijeli teško to mogu nadoknaditi. Štoviše, kako igra i skuplja bodove Lokomotiva, Splićanima neće biti lako plasirati se ni među četiri najbolje momčadi.

Ako Lokomotivu izbacimo iz jednadžbe, a razloga je napretek, čini se da Osijek i Rijeka jedini mogu ugroziti Dinamo, iako će i to biti jako teško. Ako Osijek večeras pobijedi Inter, smanjit će razliku na četiri boda. Taj zaostatak izgledao bi sasvim pristojno i donio barem određenu neizvjesnost u nastavku prvenstva.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider