Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekadašnji trio iz Dinama

Tko nakon Tudora? Ovo su kandidati za novog trenera Hajduka, jedno ime u blagoj prednosti

Igor Tudor na izlaznim je vratima Hajduka i uskoro bi se trebao zaputiti u Torino.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igor Tudor će uskoro po svemu sudeći napustiti Hajduk i zaputiti se u Torino, gdje će biti pomoćni trener Andree Pirla u stručnom stožeru Juventusa.

Još u prošlom tjednu Pirlo je kontaktirao s Tudorom i izrazio želju da bude dio njegove ekipe koja će voditi novi Juve, nakon čega je 42-godišnji Splićanin uzeo time-out kako bi mogao donijeti odluku.

U međuvremenu je Tudor vodio Hajduk u prvom kolu nove sezone (pobjeda protiv Istre 1961) i, čini se, prelomio - prihvatit će Pirlov poziv i otići u Juventus. Preostalo je još dogovoriti modalitet razlaza s Hajdukom, odnosno odštetu koju Torinezi trebaju platiti Splićanima i stvar će biti riješena.

Tudorov odlazak označit će i službeni početak potrage za njegovim nasljednikom, makar je jasno da su sportski direktor Ivan Kepčija i Mario Stanić, savjetnik predsjednika Uprave za sportsku politiku, već povukli određene korake u tom smjeru.

Dok čekamo na službene informacije s Poljuda, proanalizirali smo tko bi se uopće mogao naći među kandidatima za novog trenera Bilih.

Mnogi su za Oreščaninov povratak, ali...

Siniša Oreščanin - bivši trener Hajduka pod čijim je vodstvom u drugom dijelu sezone 2018./2019. momčad igrala najbolji nogomet unatrag dugo godina. Uz to što je Oreščaninov Hajduk plijenio igrom, paralelno je bilježio i odlične rezultate, o čemu svjedoči i 71 posto osvojenih bodova u prvenstvenim utakmicama (45 od moguća 63), što je najveći postotak od svih drugih Hajdukovih trenera proteklih godina.

No Oreščanin je otišao s Poljuda u mučnim okolnostima, nakon onog priopćenja u kojem je svoje prijateljstvo sa smijenjenim voditeljem Akademije Krešimirom Gojunom stavio iznad Hajduka, a u takvim okolnostima posljedično se dogodilo i ispadanje od malteških amatera Gzire United, što je nesumnjivo najveća rezultatska sramota u Hajdukovoj povijesti. Unatoč svemu, mnogi navijači Hajduka voljeli bi vidjeti Oreščanina ponovno na klupi jer vjeruju da je on čovjek koji može najviše izvući iz ove momčadi.

Prelec, Kepčija i Fistonić nakon Dinama zajedno i u Hajduku?

Ivan Prelec - mladi stručnjak kojemu su samo 33 godine, donedavni trener Istre 1961 u ovom je trenutku, automobilističkim rječnikom rečeno, na pole-positionu u utrci za Tudorovim nasljednikom. Prelec je atipičan lik u hrvatskom nogometu, koji se već s 19 godina počeo baviti trenerskim poslom shvativši da zbog problema s ozljedama nikad neće ostvariti nekakvu ozbiljniju rolu u seniorskom nogometu. Nekoliko godina radio je u omladinskoj školi Dinama, u vrijeme kad su u Maksimiru radili i sadašnji sportski direktor Hajduka Kepčija i Andro Fistonić, Makaranin koji je danas u Hajduku zamjenik voditelja Akademije Bore Primorca.

Baš ta činjenica daje mu malu prednost u ovom trenutku jer Kepčija poznaje njegovo nogometno razmišljanje i svjestan je njegovih kvaliteta. Sa svoje 33 godine Prelec je već prošao dosta toga, nakon rada u Dinamu on je bio taj koji je 2018. uveo Goricu u Prvu HNL, a zatim je otišao u Legiju iz Varšave, gdje je bio pomoćnik Deanu Klafuriću. Poslije poljske epizode vratio se u Istru, gdje se točno vidjela njegova ideja, igra je imala glavu i rep.

Vukas samo privremeno rješenje

Hari Vukas - nekadašnji igrač Hajduka dugogodišnji je pomoćnik Igora Tudora u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, gdje mu je sekundirao u Karabuksporu, Galatasarayu i Udineseu. Vukas je jednom imao kratki mandat na klupi Hajduka kao prijelazno rješenje (proljeće 2015.), prošle je godine neko vrijeme bio i trener Zrinjskog iz Mostara, gdje je dobio otkaz. Vukas će biti taj koji će voditi nedjeljni susret drugog kola sezone kada Hajduk gostuje u Osijeku, ali njegove su šanse za nekakav dugoročni ostanak jako, jako male.

Neki bi došli pješke

HNL rješenje - kao i uvijek kad Hajduk traži trenera, u obzir se, makar to bilo i reda radi, moraju uzeti i određena (dostupna) rješenja iz HNL-a, kakvih nema puno. Primjerice, Goran Tomić napravio je odličan posao s Lokomotivom i u svojim nedavnim javnim istupima nije otklonio mogućnost da jednog dana preuzme Hajduk ili Dinamo, međutim Splićani zbog dobro znanih razloga ne žele ni na koji način trgovati s Lokomotivom. Ako bi Tomić u jednom trenutku postao slobodan trener, to je već nešto drugo.

Tomislav Stipić sa Slaven Belupom proteklih gotovo godinu dana radi dobar posao. Farmaceuti su sa Stipićem često znali ostaviti puno bolji dojam nego što bi na koncu izvukli rezultat, ali slično kao i s Prelcem u Istri, ne može mu se osporiti da je složio sustav, da se znalo što je čija zadaća i da mu je ekipa bila kompaktna. Kod proteklih nekoliko smjena trenera na Poljudu znalo se provlačiti ime i Samira Toplaka, čovjeka koji je specijalist u borbi za ostanak i koji od veljače ove godine vodi Varaždin.

Sa strancima se već napromašivalo

Stranac - znao je Hajduk posegnuti sa stručnim kadrovima iz inozemstva posljednjih godina, ali to uglavnom nije donosilo ploda. Sjećamo se sportskih direktora iz Švedske (Jens Andersson) i Portugala (Mario Branco), kao i trenera iz Slovenije (Marijan Pušnik) i Španjolske (Joan Carrillo). Neki od njih pukli su pod pritiskom, neki su gomilali (pre)skupe promašaje, neki pak bili potpuni komedijaši. U današnjoj situaciji vidjet ćemo ima li Kepčija neko široj javnosti nepoznato ime koje bi izronilo iznad svih ovih nagađanja i preuzelo Tudorovo mjesto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider