Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Počeo u Engleskoj

Tko je novi trener Hajduka? "Šah je pridonio mom nogometnom znanju"

Litavcu Valdasu Dambrauskasu, osim nogometa, velika je strast i šah, iz kojeg crpi inspiraciju i osnove taktike.

"Današnji prilog započinjemo šahovskim megadvobojem. U lijevom kutu profesor matematike i šahovski majstor iz Velike Gorice gospodin Luka Lasić. Poštovanje.

S desne strane je gospodin Dambrauskas. Šahist iz Litve i nogometni trener HNK Gorica. Sretno dečki!"

Nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo Goricu, ovako smo vam novog trenera Hajduka predstavili u našem Dnevniku. Litavcu Valdasu Dambrauskasu, osim nogometa, velika je strast i šah, iz kojeg crpi inspiraciju i osnove taktike.

„U nogometu često kažemo, pokaži mi svoj vezni red i ja ću ti reći kakvu momčad imaš. Isto je u šahu. Prva stvar koju moraš napraviti je vladati centrom. Šah je pridonio mom nogometnom znanju, ali ne u sferi taktike, nego u sferi kontrole svog emotivnog stanja", kazao je Dambrauskas.

Ovaj mirni, a opet osebujni 44-godišnjak, svoju nogometnu priču počeo je na Otoku, gdje je u početku trenirao djecu koja su živjela u najopasnijim kvartovima Londona.

"To su bila djeca s ulice, ali i djeca iz socijalnih ustanova. To je bila najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi."

gol expired Novi trener Hajduka Dambrauskas: ''Moram procijeniti kakav nogomet možemo igrati'' divider

Sve to dovelo ga je do nogometnih akademija Fulhama, Manchestera i Brentforda, u kojem je i napravio svoje prve ozbiljne trenerske korake. Upravo tamo, njegova analitika nailazi na plodno tlo.

"Imaju i svoj program po kojem izabiru pojačanja po statističkoj obradi nastupa i nikada ne preplaćuju igrače, ali pronalaze one za koje nitko drugi ne vjeruje da mogu igrati na najvišem nivou. Ali oni dođu u Brentford, igraju, donesu rezultat i onda se prodaju u milijunskim iznosima velikim klubovima."

Nakon akademija samostalno se otisnuo u trenerske vode. Vodio mlađe uzraste litavske reprezentacije, Ekranas, Žalgiris, RFS, Goricu i Ludogorec. U kolekciji ima naslov prvaka Bugarske i dvostruku krunu u Litvi, 3 litavska, 1 latvijski kup, te 3 superkupa. Ukupno - 10 trofeja.

Domaća javnost upoznala ga je prošle godine, kada je u duetu s Nikoličiusom radio dobar posao u Gorici. I, zanimljivo, posljednju pobjedu u HNL-u ostvario upravo protiv Hajduka na Poljudu - bilo je 4:2.

"Jako sam sretan zbog ovog rezultata. Zapravo u posljednje tri utakmice postigli smo tri pogotka Lokomotivi, četiri Osijeku i četiri Hajduku u gostima. Mislim da ne možeš biti nezadovoljan", kazao je nakon pobjede nad Hajdukom.

gol expired Strava u Norveškoj, ponovio se "slučaj Eriksen": Srušio se tijekom utakmice, liječnici ga reanimirali divider

Nakon Gorice uslijedio je poziv Ludogoreca koji se ne odbija. Dambrauskas odmah osvaja prvenstvo, u trećem pretkolu Lige prvaka prolazi Olympiakos, pa od Malmoea ispada u playoffu. Posla će ga stajati poraz od Crvene Zvezde u Europskoj ligi.

Njemu i Nikoličiusu ovo će biti treća zajednička suradnja - tri sezone proveli su skupa u Žalgirisu i jednu godinu u Gorici. Da zajedno znaju osvajati trofeje, već su demonstrirali u Litvi. Ponoviti to u Splitu, koji za tim žarko gori, bit će nedvojbeno najveći izazov njihovih karijera.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider