Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"vratar je prvi napadač"

Stiže nogometna revolucija: Talijanski Brazilac uvodi formaciju 2-7-2!?

Trener juniora PSG-a otkrio je zanimljivu teoriju o formaciji u kojoj bi u budućnosti mogla zaigrati njegova momčad.

Thomas Tuchel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bivši nogometaš Thiago Motta iznio je u najmanju ruku zanimljivu teoriju o tome kako bi u budućnosti mogle izgledati formacije. Trener PSG-ovih juniora otkrio je za talijansku Gazzettu dello Sport da bi njegova momčad u budućnosti mogla zaigrati u formaciji 2-7-2...

Novinar Gazzette logično ga je nakon toga upitao "zar će se u budućnosti igrati s 12 igrača?". Motta je imao zanimljiv odgovor.

"Ne, vratar je jedan od ove sedmorice u sredini terena. Za mene je napadač prvi branič, a vratar je prvi napadač. Vratar je onaj koji pokreće svaku akciju dodavanjem prema naprijed, a napadač je prvi koji radi pritisak na suparničku obranu da što prije vratimo posjed lopte", objašnjava Motta.

Formacija 2-7-2 (Screenshot) Formacija 2-7-2 (Screenshot)

Po toj teoriji, ova prva dvojica u sustavu 2-7-2 imala bi zadatak samo igrati obranu i ne dodavati loptu prema naprijed, odnosno pokretati napade. Drugim riječima, Motta traži dvojicu klasičnih stopera kojima je zadatak isključivo i jedino obrana. Svi ostali moraju znati igrati s loptom, uključujući vratara, te se svih 11 igrača na travnjaku mora braniti.

"Moja je ideja da momčad igra ofenzivno, s visokim presingom i velikom mobilnošću sa i bez lopte. Želim da igrač koji ima loptu uvijek ima barem tri, četiri riješenja, te dva suigrača blizu sebe da mu pomognu. Ne volim se ograničavati brojevima igrača u određenom dijelu travnjaka. Primjerice, sustav 5-3-2 može biti super napadačaki, ali isto tako sustav 4-3-3 može biti super defanzivan", kazao je Motta.

Juniori PSG-a pod vodstvom Motte trenutno drže drugo mjesto na ljestvici Championnata Nationala u Francuskoj, te drugo mjesto u skupini juniorske Lige prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider