Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
klub neobičnog imena i priče

Najgori klub u povijesti Bundeslige nada se da im posrnuli velikan neće srušiti rekord: Želimo ostati najgori

Njihova bilanca bila je osam bodova, gol razlika -97 i 31 uzastopna utakmica bez pobjede. Ovaj posljednji rekord ozbiljno je ugrožen...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bundesligu je od osnivanja 1963. igralo 55 različitih klubova, a na dnu vječne ljestvice nalazi se klub neobična imena - Tasmania 1900 Berlin.

Brojka u imenu kluba označava godinu osnutka. Legenda kaže su osnivači planirali emigrirati u Australiju, pa je klub dobio svoje egzotično i neobično ime po australskom otoku Tasmaniji, njihovoj nesuđenoj destinaciji.

Njihov nastup u Bundesligi čudna je i neobična priča iz turbelentnih vremena njemačke prijestolnice, u to hladnoratovsko doba podijenjene na istočni i zapadni dio.

Bundesligaški predstavnik Berlina u to je doba bila Hertha, koja je 1965. izbačena iz elitnog ranga zbog kršenja pravila vezanih uz plaće igrača. Prema broju bodova ispasti su trebali Karlsruher i Schalke 04, a oba kluba zatražila su da ostanu umjesto izbačene Herthe.

"Slučajno" upali u Bundesligu i zabili osam golova u 34 utakmice

Pala je odluka čije se posljedice i danas osjete. Bundesliga se za sljedeću sezonu proširila na 18 klubova, koliko ima i danas - s izuzetkom sezone 1992./1993., kada je proširena za još dva mjesta zbog ujedinjenja s istokom zemlje. Karlsruher i Schalke su ostali, a Savez je htio i berlinski klub u Bundesligi.

Pobjednik berlinske Regionallige Tennis Borussia Berlin nije se uspio plasirati u Bundesligu regularnim putem. Zanimljivo, u kvalifikacijama ih je zaustavio Bayern, kasnije najuspješniji njemački klub, koji je tada prvi put izborio nastup u Bundesligi pod vodstvom legendarnog hrvatskog trenera Zlatka Čajkovskog.

gol expired Alen Halilović potpisao za novi klub, navijači su oduševljeni: "Ovaj čovjek je veći od našeg kluba" divider

Drugoplasirani u berlinskoj ligi Spandauer SV odbio je promociju, pa je izbor pao na trećeplasiranu Tasmaniju, poluprofesionalni klub koji je igrače morao zvati s godišnjih odmora. Iz današnje perspektive nevjerojatno zvuči podatak da su amateri i poluamateri bili sasvim normalna pojava u ranim danima Bundeslige...

Prvoligašla avantura berlinskog kluba čekala se s velikim zanimanjem, a počela je sjajno - otvorili su sezonu pobjedom 2:0 protiv nesuđenog drugoligaša Karlsruhea, i to pred 80.000 ljudi na Olimpijskom stadionu.

Međutim, u ostale 33 utakmice pobijedili su još samo jednom. Zabili su 15 golova, a primili čak 108. Jedini gostujući bod uzeli su kod Kaiserslauterna, koji su zaustavili i na svom terenu remijem 1:1. Ukupna bilanca: skromnih osam golova za neslavnu titulu najgore bundesligaške momčadi u povijesti.

Kao i te 1965., Schalkeu prijeti pad u niži rang

Jedan od rekorda koji su oborili je i onaj za 31 uzastopnu utakmicu bez pobjede. Zvuči nevjerojatno, ali tom rekordu približio se jedan od najvećih njemačkih klubova - Schalke. Ne pobijede li Rudari u sljedećih sedam susreta, izjednačit će taj neslavni rekord berlinskog kluba. Podrška posrnulom velikanu stigla je iz same Tasmanije, koja postoji i danas.

"Ne želim da Schalke dostigne naš rekord. To je naš rekord desetljećima. Dio je identiteta Tasmanije", rekao je predsjednik kluba Almir Nunić za Kicker.

gol expired Zvijezda Bayerna izbačena iz momčadi zbog debljine, a to mu nije prvi skandal: "Nisam debeljko" divider

Iako nikad nisu bili prvaci, na istoj onoj vječnoj ljestvici Bundeslige Schalke se nalazi na respektabilnom sedmom mjestu. Jedan su od najpopularnijih njemačkih klubova, uz bok Bayernu i Borussiji Dortmund, ali upali su u tešku krizu i - kao i davne 1965. - izgledan su kandidat za put u niži rang.

Tasmania se nakon neslavne sezone još dvaput približila Bundesligi plasmanom u kvalifikacije, ali bez uspjeha. Zadnji pukušaj bio je 1973., a iste godine proglasili su bankrot. Sljedbenik kluba osnovan je iste godine, a danas igra petu ligu. Prošle sezone su, kao u danima slave, poharali konkurenciju iz Berlin-lige i izborili promociju u Oberligu Nord.

Ukratko, Tasmania je danas maleni i skromni niželigaš kakvih ima stotine u Njemačkoj. Kao što je rekao Nunić, poznati su samo po svojoj (ne)slavnoj, prvoj i zadnjoj bundesligaškoj sezoni. Schalke je, s druge strane, klub puno veće i bogatije povijesti, ali i budućnosti koja ne izgleda baš najbolje...

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider