Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve započeo barcin susjed

Real doveo mladu senzaciju, Barca im uzvratila udarac: Je li ovo novi trend među velikanima?

Real i Barcelona u kratkom su vremenskom roku doveli japanske igrače u svoje redove.

Hiroki Abe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Talentirani japanski napadač Hiroki Abe (20) potpisat će višegodišnji ugovor s Barcelonom, koja će njegovom dosadašnjem klubu Kashima Antlers platiti dva milijuna eura odštete, potvrdio je japanski klub na službenom Twitteru.

Prošle godine Hiroki Abe proglašen je najboljim mladim nogometašem u Japanu, a ove godine debitirao je i za japansku reprezentaciju.

On je drugi japanski nogometaš koji je ovog ljeta stigao u Španjolsku. Prije njega za Real Madrid potpisao je veznjak kluba FC Tokyo Takefusa Kubo (18), kojeg zovu japanski Messi.

Slijede li Real i Barca trend koji je započeo Espanyol?

Kubo se pretvorio u pravu senzaciju Realovih sjevernoameričkih priprema – u kanadskom Montrealu pojavilo se više japanskih nego španjolskih novinara, koji tradicionalno prate Real u velikom broju gdje god se nalazi.
Kubo je inače nekoć bio polaznik Barcine akademije La Masije, ali vratio se u domovinu nakon Fifine kazne Kataloncima.

Te poteze španjolskih velikana treba promatrati i kroz marketinški aspekt jer talentirani Japanci dolaze s bogatog i mnogoljudnog tržišta vrlo atraktivnog najvećim svjetskim klubovima. 

Ništa od Icardijeva transfera: "Upoznao sam Wandu Naru, ne želim je opet vidjeti" Mauro Icardi i Wanda Nara (Foto: AFP) Wanda Nara (Instagram) Wanda Nara (Instagram) +3 Wanda Nara (Instagram)

Trend dovođenja nogometaša s Dalekog istoka u Španjolsku započeo je Barcin gradski rival Espanyol, klub u vlasništvu kineskog milijardera Chena Yanshenga.

Za dva milijuna eura prošle sezone doveli su Kineza Wua Leija, koji se pokazao dobrim nogometašem: zabio je tri gola i jednom asistirao u 16 nastupa, od čega 12 u prvoj postavi, s prosječnom ocjenom 6,66 prema Whoscoredu.

Kinezi poludjeli za Barcinim malim susjedom

Ipak, mnogo se više pisalo o njegovu doprinosu izvan terena. Njegov 12-minutni debi gledalo je 40 milijuna Kineza – za usporedbu, u Španjolskoj je iste sezone El Clasico gledalo 10 milijuna gledatelja.

Iz Espanyola tvrde da su udvostručili broj pratitelja na društvenim mrežama te da su prodali 2000 Leijevih dresova u jednom danu kada je potpisao za klub. Njegovo predstavljanje navodno je u domovini imalo doseg od čak 350 milijuna ljudi.

Dovođenje azijskih nogometaša očigledno garantira veliku vidljivost i marketinške rezultate, a nije novost da je to izrazito bitna stavka velikim klubovima, pa možda svjedočimo rađanju novog trenda dovođenja talentiranih azijskih nogometaša. Naravno, ne treba zbog marketinške atraktivnosti otpisati njihove nogometne vještine, vrijeme će pokazati mogu li se razviti u igrače za najviše domete, odnosno klubove poput Reala i Barce.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider