Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovo su svi 'poguranci'

VIDEO Katalonija bijesni - opet 'prevara': Evo zašto nazivaju Real sramotnim klubom!

Katalonski mediji i navijači Barcelone ironično evociraju uspomene na sudačke pogreške u korist Reala u finalima Kupa prvaka/Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Real Madrid osvojio 11. naslov prvaka Europe, Florentino Perez upustio se na Meazzi u verbalno prepucavanje s Barceloninim navijačem.

"Florentino, moraš priznati da je Barcelona najbolja", rekao je navijač na što mu je predsjednik Reala odmahnuo rukom i okrenuo palac prema dolje.

"Vi imate pet naslova, mi 11", odgovorio je Perez sa širokim osmjehom na lici potaknuvši lavinu gnjevnih reakcija Barceloninih navijača na društvenim mrežama, ali i katalonskih medija.

VIDEO Realovci 'zapalili' Bernabeu: 'Ponosan sam jer nosim bijeli dres koji mi je**** stoji'

Svjesni da će im trebati najmanje „pola stoljeća“ da eventualno dostignu Real po broju naslova europskog prvaka, Barcelonine pristalice uhvatile su se sudačkih „poguranaca“ u korist Madriđana u završnicama elitnog europskog klupskog natjecanja, pa tako katalonski Sport piše da su Realova povijest i njegove tako uporno proklamirane vrijednosti sve samo ne „bijele i čiste“.

Katalonci ironično ističu da finalna utakmica s Atleticom bjelodano pokazuje da Real nema razloga za brigu.
„Budućnost mu je i dalje svijetla, jer očito je da će se nastaviti tradicija stara više od pola stoljeća sudačkih 'pogrešaka' u korist Reala“, samo je jedan od komentara navijača Barcelone s jasnom aluzijom na gol Sergija Ramosa, koji je postignut iz očiglednog zaleđa. Ako Ramos čak i nije dirao loptu, a UEFA kaže da jest i službeno mu je pripisala gol, to ništa ne mijenja na stvari, jer je aktivno sudjelovao u akciji i zasmetao golmanu pa je opet zaleđe.

Teško oštećena Fiorentina

Katalonci upozoravaju kako je sve je započelo još tamo 1957. kada je u finalu na Santiago Bernabeu teško oštećena talijanska Fiorentina. Igrala se 69. minuta, rezultat je bio 0:0. Nizozemski sudac Leopold Sylvain Horn odlučio se upisati u povijest tako što je dosudio jedanaesterac za Real, a prekršaj je bio najmanje pola metra izvan šesnaesterca.

Prethodno u istoj akciji nije dosuđeno zaleđe iako je Di Stefano bio nekoliko metara ispred posljednjeg igrača Fiorentine. Talijani su žestoko prosvjedovali, prijetili prekidom utakmice, no uzalud. Di Stefano je realizirao jedanaesterac i Real je mogao početi slaviti drugi uzastopni naslov prvaka Europe.

U toliko puta opjevanom finalu Reala i Eintrachta (7:3) 1960. na Hampden Parku škotski sudac John Mowatt dosudio je za Real jedan od najsmješnijih jedanaesteraca u povijesti elitnog UEFA-ina kupa. Neugodno je bilo i igračima Reala, posebice velikom Mađaru Ferencu Puskasu koji se zbog toga ispričao Nijemcima.

Zaleđe Mijatovića vidljivo s Mjeseca

Od 1966. i šestog naslova prvaka Europe osvojenog protiv Partizana na Heyselu, Realu su trebale 32 godine da osvoji sedmu titulu. Nad tim naslovom veliki je oblak sumnje. Madriđani su u finalu pobijedili 1:0 golom Predraga Mijatovića, no navijači Juventusa i dan danas proklinju suce.

Talijani rigaju vatru da je Mijatović bio u debelom zaleđu koji se mogao vidjeti s Mjeseca. Igrači Juventusa, za kojeg je tada igrao i današnji trener Reala Zinedine Zidane, žestoko su prosvjedovali, no suci nisu promijenili mišljenje pa je Real konačno prekinuo višedesetljetni post.

Atleticovi navijači bijesni na suce

Posljednji sudački previd u korist Reala dogodio se u velikom finalu na Meazzi. Zaleđe Ramosa nije bilo baš toliko kao u slučaju Mijatovića, no ipak je odmah bilo jasno da je bio u nedozvoljenom položaju. Dovoljno da u potpunosti razjare navijače Atletica. Najstariji među njima izvukli su nekoliko desetljeća stare napjeve i transparente koji su nastali u najmračnijoj Francovoj eri: "Naprijed Real, naprijed Real, državni klube, sramoto španjolske države...“

Atleticovi navijači možda imaju razloga za srdžbu, jer njihov klub rijetko kada je imao pomoć sudaca, no teško da se to može reći za Barcelonu, ako ne u daljoj prošlosti, onda barem u posljednjih desetak godina. Na temu sudačkih previda u korist Katalonaca mogla bi se napraviti doktorska disertacija. Predsjednik Reala i njegovi navijači sa smiješkom uzvraćaju i jednima i drugima: Tko gubi, ima pravo ljutiti se...

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider