Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velika odluka

Superliga dobila tužbu protiv FIFA-e i UEFA-e: Nogomet kakav poznajemo ide u povijest?

Veliko vijeće Europskog suda pravde presudilo je da su FIFA i UEFA radile protiv zakona.

Gianni Infantino i Čeferin (Foto: Afp)

Unatoč tome što će UEFA na kraju sljedeće sezone uvesti novi format Lige prvaka, čini se kako projekt Superlige ide dalje i trebao bi uključivati 80 klubova u dvije lige.

Sve je dodatno zapalila odluka suda u Luksemburgu po kojoj je Superliga dobila tužbu protiv FIFA-e i UEFA-e.

Veliko vijeće Europskog suda pravde presudilo je da su FIFA i UEFA radile protiv zakona za vrijeme blokiranja osnivanja Superlige 2021. godine.

''Pobijedili smo! UEFA-in monopol je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti. Jamčim klupske prihode i plaćanja, kao i solidarnost s nogometom'', rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke tužitelja A22.

Novo natjecanje temeljit će se na rezultatima, odnosno nitko neće imati zajamčen nastup, a momčadima će osigurati dodatnih 14 utakmica svake sezone, piše njemački Die Welt.

Neymar UZNEMIRUJUĆE Neymar na tretmanu zbog kojeg vrišti i plače od bolova divider

A22, koji je osnovan kako bi sponzorirao i pomogao pri pokretanju projekta Superlige, konzultirao se s gotovo 50 europskih klubova od prošlog listopada i razvio je 10 pravila na osnovi tih intervjua.

A22 je time udario kontru UEFA-inu i FIFA-inu pravu stopiranja nastanka Superlige i sankcijama koje su klubovima mislili udariti na sudu, planiraju ga osporiti po osnovi da vladajuća tijela svjetskog nogometa iskorištavaju svoju dominantnu poziciju prema EU zakonu o tržišnom natjecanju.

Pretpostavlja se da projekt podupiru Real Madrid, Juventus i Barcelona, ali A22 nije dao nikakav signal da ima potporu nekog drugog kluba.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider