Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već je imao žuti

Bruno Marić i suradnici presudili: Hajdukov Šarlija je protiv Osijeka trebao dobiti izravni crveni

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza osvrnula se na 12. kolo HNL-a.

Bruno Marić (Foto: Željko Puhovski/Cropix)

Objavljena je analiza spornih sudačkih odluka na utakmicama 12. kola SuperSport HNL-a.

Na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza Komisija nogometnih sudaca dotaknula se dvaju situacija iz protekle prvenstvene runde, a glavni zaključak je da je Hajdukov stoper Zvonimir Šarlija trebao dobiti izravni crveni karton u finišu prvog poluvremena utakmice s Osijekom.

Šarlija je, u trenutku kad je već imao žuti karton, zaustavio Romana Miereza rukom, a sudac Fran Jović mu nije dodijelio drugi žuti. Osječani su žestoko protestirali, ali Jović je ostao pri svom, a VAR soba se nije uključivala jer pravila korištenja VAR tehnologije su takva da se VAR ne smije oglašavati onda kad se radi o drugom žutom kartonu.

Sudačka komisija, na čijem je čelu Bruno Marić, zaključila je da se radi o situaciji u kojoj je Šarliji trebao biti pokazan izravni crveni karton i da se, shodno tome, VAR soba morala uključiti.

Sudačka analiza 12. kola SuperSport HNL-a

ISTRA 1961 - RIJEKA

Sudac: Ante Čulina. Pomoćni suci: Luka Pušić i Dario Kolarević. VAR sudac: Ante Čuljak.

65. minuta: Incident u kaznenom prostoru Rijeke i intenzitet ostvarenog kontakta između napadača Istre 1961 i braniča Rijeke pripada isključivo domeni procjene sudaca u terenu za igru. Sukladno izazovnosti i nedostatnosti elemenata za utvrđivanje jasnog prekršaja, KNS HNS-a ne očekuje VAR intervenciju u incidentima ovakve prirode. KNS HNS-a u daljnjoj analizi predmetnog i sličnih incidenta očekuje pozicioniranje sudaca sukladno naputcima s potpunim nadzorom incidenta i većim kredibilitetom donošenja odluka.

HAJDUK - OSIJEK

Sudac: Fran Jović. Pomoćni suci: Anto Marić i Jerko Crnčić. VAR sudac: Marin Vidulin.

45. minuta: Neispravna procjena suca utakmice i dopuštanje nastavka igre kad branič Hajduka rukom čini prekršaj prema Pravilima nogometne igre. Razmatranjem incidenta razvidno je da branič, uvidjevši da gubi duel sa suparnikom, odustaje od borbe za loptu te se fokusira na suparnika i na nedozvoljen način koristi desnu ruku prema vratu/glavi suparnika, što se u Pravilima nogometne igre razmatra kao jasan prekršaj. Razmatrajući smjernice Pravila nogometne igre, KNS HNS-a incident smatra prekršajem u izglednoj prilici za postizanje pogotka, zbog čega je počinitelj prekršaja trebao 'izravno' biti isključen iz igre. Također, izostanak VAR intervencije u analiziranom incidentu KNS HNS-a smatra neispravnom odlukom VAR suca te se očekuje obavezna intervencija i poziv sucu na OFR.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider