Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dijalog s klubovima

Sudačka komisija održala edukaciju za klubove Prve HNL, analizirali su previd s utakmice Hajduka

Bruno Marić održao je edukaciju i dijalog s predstavnicima klubova Prve HNL, kao i novinarima.

Dva dana uoči nastavka Prve HNL sudačka komisija je održala prezentaciju i dijalog s predstavnicima klubova i novinarima o kritičnim situacijama za suce, a sve to s ciljem što boljeg suđenja u napetom proljetnom dijelu prvenstva.

U edukativnoj radionici prvo su objasnili proceduru VAR tehnologije, a potom pokazali nekoliko isječaka iz kategorije spornih zaleđa, kažnjivih igranja rukom, grube igre, guranja u šesnaestercu i je li lopta prešla gol-liniju ili nije. 

Zatim su se predstavnici klubova, a bili su svi osim Slaven Belupa, Istre 1961 i Lokomotive, dali svoje mišljenje oko situacija i otkrili kakve sudačke odluke u tim situacijama očekuju.

U praksi se pokazalo da postoji jako malo situacija u kojim su se svi složili, ali neki zaključci su doneseni.

Analizirali grešku na utakmici Hajduka

Na edukaciji je objašnjeno kako je došlo do sudačkog previda na utakmici Lokomotive i Hajduka, kada nije dosuđen očiti kazneni udarac za goste iz Splita.

"VAR sudac na ovom ekranu provjerava incident i provjeravao ga je. U trenutku kad mu tehničar daje jednu jedinu kameru iz koje imamo razvidan dokaz da se radi o kaznenom udaracu, pogledajte što on radi. On vraća pogled na ovaj ekran", rekao je Bruno Marić pa dodao.

"Jedan od temeljnih treninga koje ja radim s VAR sucima jest da ne smiju šetat između dva ekrana tijekom pregleda jer se onda ne vidi baš ništa".

Pao je dogovor s klubovima

Pao je dogovor da će suci, kod ovako grubih startova poput ovog Menala na Ampemu, ubuduće pokazivani crveni karton.

"Evo, gledajte. Znači, meni je drago da smo mi došli do zajedničkog stava da ćemo sve granične situacije koje su dvojbene između žutog i crvenog kartona, a tiču se zdravlja igrača, temeljem dogovora s vama, kažnjavat isključenjem. To je odlično", rekao je Marić.

Je li i klupskim predstavnicima doista bilo odlično i je li ovom edukacijom povraćem barem dio izgubljenog povjerenja klubova prema sucima, veliko je pitanje, ali danas je iskazana obostrana želja sa suradnjom.

To je jedini put prema pravednijem suđenju na HNL terenima,
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider