Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slavi se na jugu francuske

Koronavirus je odnio mnoge živote, no francuskom klubu je isti spasio: Veliki preokret na sudu

Francuski sud donio je odluku da nema ispadanja iz Ligue 1, koja će kao posljedicu iduće sezone imati 22 predstavnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Državno vijeće Francuske presudilo je da nema ispadanja u Prvoj ligi (Ligue 1), te je pozvalo Francuski nogometni savez da izmijeni odluku kojom Toulouse i Amiens ispadaju iz lige.

Francusko prvenstvo je trajno prekinuto zbog koronavirusa, nogometaši PSG-a proglašeni su prvacima, a natjecanje u francuskoj Prvoj i Drugoj ligi je prekinuto odlukom vodstva Profesionalne nogometne lige (LFP), koja je proglasila konačnim poredak na ljestvici u trenutku prekida 9.ožujka. Na tu su se odluku žalili Toulouse i Amiens, ali i Lyon koji je ostao bez plasmana u Europu.

Državno vijeće je odbilo zahtjeve da se odluka o prekidu prvenstva proglasi nelegalnom, ali je presudilo da nema ispadanja ove sezone, pa će Francuska Prva liga sljedeće sezone brojiti 22 kluba. Promovirani su prvak Druge lige Lorient i drugoplasirani Lens.

gol expired Legendarni srpski komentator odrekao se Crvene zvezde zbog ratnog zločinca divider

Najviše se ovakvoj odluci raduje klub s juga Francuske Toulouse, koji je bio miljama daleko od ostanka u Ligue 1. Klub je bio na svega 13 bodova, 15 manje od zone spasa.

Ovakva odluka omogućit će mu da se i iduće sezone natjecanje u najvišem rangu i pokuša ostvariti bolji rezultat. Vjerojatno mu je spasio i brojne sponzore, kao i veliki novac od TV prava. 

Odluka o prekidu natjecanja u Prvoj i Drugoj nogometnoj ligi izravna je posljedica odluke francuskih vlasti da nema velikih sportskih natjecanja do 22. kolovoza, a nogomet je posebno apostrofiran. Tom odlukom nisu pogođeni samo navijači koji su ostali bez zabave, kao ni klubovi koji su ostali bez prilike boriti se za mjesta u europskim klupskim natjecanjima, već i LFP koji je izgubio 110 milijuna eura od televizijskih prava.

Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je TV kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020.

gol expired Olmo ispričao kako se žestoko posvađao s Ramosom: Kako je tekla revolucija u Realu i tko je najnadareniji divider

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider