Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dan D

Mario Vušković danas saznaje odluku o dopinškoj aferi: Sve više toga ide mu u prilog, sud je u dilemi

Mladi hrvatski nogometaš Mario Vušković bio je pozitivan na dva dopinška testa.

Mario Vušković (Foto: Guliver Images)

Mario Vušković, talentirani branič HSV-a i mlade hrvatske nogometne reprezentacije, danas će saznati sudsku odluku glede svog slučaja, koji već nekoliko mjeseci puni naslovnice europskih medija.

21-godišnji nogometaš bio je pozitivan na oba doping testa (A i B uzorak), koji su pokazali da je uzimao supstancu EPO, što je jedan od najtežih doping prekršaja. To je doping koji se uzima intravenozno i nemoguće ga je unijeti u tijelo bez da je sportaš toga svjestan, što je i najveći misterij u cijelom slučaju.

Jedan test ide u prilog Hrvatu

Testiran je 16. rujna, a pozitivni nalaz na EPO stigao je dva mjeseca kasnije.  Posebno je zanimljivo da je u međuvremenu odradio dva doping testa i bio negativan. Kako bi dokazao svoju nevinost, Vušković je otišao na detektor laži u Englesku, koji je pokazao da govori istinu.

Također, jučer se pojavila informacija da su iz HSV-a, nakon što su primili informaciju o pozitivnom doping testu, poslali Vuškovića na screening kože, test koji je pokazao da na njegovoj koži aposlutno nema nikakvih tragova uboda hipodermnim iglama.

Poligraf se ne može uzeti u obzir na sudu, ali zato može ovaj test koji bi mogao pojačati tvrdnju hrvatskog braniča da je nevin te da nije uzimao doping. Osim toga, postoji još jedna zavrzlama koja se potegnula na Sudu Njemačkog nogometnog saveza.

Dogodilo se puno pogrešaka

Kada je bio testiran na doping, hrvatski branič nije dobio upute o procesu. Bila mu je to prva doping kontrola, a nije mu bila ponuđena ni opcija da sam odabere opremu s kojom će odraditi test, što je izazvalo veliku sumnju.

Nažalost, to nije bilo jedino pravilo koje su prekršili. Naime, Vuškoviću nisu dali da osobno provjerni kodne brojeve uzorka. Također, laborant nije odmah poslao uzorak u testni laboratorij, već ga je odnio kući, čuvao u vlastitom hladnjaku pa tri dana kasnije poslao petstotinjak kilometara dalje, i to putem dostavne službe.

Sve to ide u prilog hrvatskog nogometaša, koji ima ogromnu podršku kluba i suigrača. Svi su uvjereni u njegovu nevinost, ali posljednju riječ imat će sud. Najteža kazna bila bi četverogodišnja suspenzija, koja može nastupiti ako mu se dokaže da je svjesno i namjerno uzimao EPO, ali svi se nadaju da to neće biti slučaj.

Za kraj dodajmo da se prošlog tjedna pojavila informacija u njemačkim medijima da je sudac naložio uzimanje C uzorka. Nadamo se da će to biti još jedan dokaz u igračevu korist.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider