Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SVE MU IDE NA RUKU

Isplivala nova ključna informacija o Mariju Vuškoviću: U studenom je odradio važno testiranje

Sportbild je objavio dosadašnji vremenski pregled cijelog slučaja Marija Vuškovića, uz jedan zanimljiv detalj.

Mario Vušković (Foto: Profimedia)

Doping slučaj Marija Vuškovića i dalje puni stranice njemačkih sportskih medija. Talentirani hrvatski stoper i prvotimac bivšeg prvaka Europe, a danas drugoligaša, Hamburger SV-a, već par mjeseci vodi bitku za dokazivanje nevinosti.

On je bio pozitivan na oba doping testa (A i B uzorak), koji su pokazali da je uzimao supstancu EPO, što je jedan od najtežih mogućih doping prekršaja. No, i doping koji se uzima intravenozno te je nemoguće unijeti ga u tijelo bez da je sportaš svjestan kako nešto dobiva.

Borba traje već gotovo pola godine

Vušković je testiran 16. rujna, da bi pozitivan nalaz na EPO došao dva mjeseca kasnije i to nakon što je u međuvremenu odradio još dva negativna doping testa.

Mario je početkom ove godine prošao detektor laži u Engleskoj, koji mu je pokazao kako govori istinu po pitanju svjesnog uzimanja dopinga. Procijenjene šanse da osoba može prevariti poligraf su otprilike 1%.

Nažalost, poligraf se zakonski ne može uzeti u obzir na sudu, no teško je ignorirati sami efekt takve vijesti ili podatka.

A sada smo u pregledu događanja koji je objavio SportBild saznali još jednu bitnu informaciju.

Nisu postojali ubodi iglom

Samo nekoliko dana nakon što je HSV obaviješten o Vuškovićevom pozitivom testu, poslali su ga u Sveučilišnu bolnicu u Eppendorfu, gdje mu je odrađen poseban screening kože. On je dokazao kako na koži nema nikakvih tragova uboda hipodermnim iglama. 

Ovo bi mogao biti vrlo jak dokaz, posebno uz još neke podatke koji svakako Vuškoviću idu u korist.

16. rujna, pri predaji uzorka, Vušković nije dobio upute o procesu, iako mu je to bila prva doping kontrola. Osim toga, Vuškoviću nije ponuđeno da sam odabere opremu kojom će biti odrađen test, što je zapravo pravilo te mu nisi dali da osobno provjeri kodne brojeve uzorka.

Neodgovornost laboranta također ide u prilog

Osim toga, laborant nije odmah poslao uzorke u testni laboratorij, nego ih je ponio kući, čuvao u vlastitom hladnjaku te nakon tri dana poslao 508 kilometara dalje, putem dostavne službe.

Za sada uistinu puno toga ide u prilog Marija Vuškovića, no još se ništa ne zna o tome kako će mu to pomoći. Neku kaznu će vjerojatno dobiti, a najveći je strah da to ne bude četverogodišnja suspenzija, koja će nastupiti ako mu se dokaže svjesno i namjerno uzimanje EPO-a.

U drugom slučaju, kazna bi mogla biti godinu dana bez nogometa ili nešto slično tome. A to je nešto što bi na kraju izgledalo kao dobra opcija i Mario bi mogao nastaviti trenirati, a onda se i na vrijeme vratiti nogomet, možda u 1. Bundesligi, gdje bi se njegov klub ove sezone napokon mogao vratiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider