Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sjetimo se 2017.

Što nakon huliganskih incidenata na Rujevici: Rijeku čeka drakonska kazna?

Rijeci prijeti teška kazna Disciplinske komisije HNS-a nakon nemilih scena u Jadranskom derbiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeka je u Jadranskom derbiju još jednom, već treći put u ovoj godini, izgubila od Hajduka na Rujevici, čime je Osijek četiri kola prije kraja jesenskog dijela prvenstva ostao sam na vrhu Prve HNL. Derbi je bio uzbudljiv, kao i većina utakmica Rijeke ove sezone, no ostat će malo i u sjeni huliganskih ispada obje navijačke skupine.

Delegat Ante Vučemilović prvi je ispad navijača zabilježio i prije samog početka utakmice, kada je na istočnu tribinu i teren doletjela baklja gostujućih navijača. Srećom, nikoga nije pogodila, a bilo je to iznenađenje za sve na Rujevici, gdje su gostujući navijači smješteni doslovno u kavezu, okruženi ogradom sa svih strana, zbog čega se ovakvi incidenti ne mogu dogoditi.

Divljanje huligana

Gostujući su navijači tijekom utakmice oštetili i ogradu spomenutog kaveza te potrgali određen broj stolica, zbog čega Hajduku sigurno prijeti neka kazna.

Ipak, najveći incidenti dogodili su se kasnije, a akteri su domaći navijači. Prvi huliganski ispad vidjeli smo pred kraj prvih 45 minuta, kada je jedan huligan utrčao na teren i fizički napao igrače Hajduka. Treba reći i kako je prije toga atmosferu dodatno podgrijao Livaja slavljem pogotka ispred tribine s Armadom, no to ne opravdava ono što se kasnije dogodilo.

gol expired Hajduk se oglasio o huliganskim napadima u Rijeci: Osim na terenu, neugodno je bilo i u loži divider

Drugi se incident dogodio netom nakon kraja utakmice, kada je još jedan navijač utrčao u teren i fizički napao fizioterapeuta gostujućeg kluba. Oba puta su zaštitare glumili nogometaši jedne i druge momčadi. Prvi put je Marko Livaja uspio povući huligana na pod, a u drugom incidentu je čovjek koji brine za sigurnost splitskog kluba nokautom smirio huligana koji ga je pokušao udariti.

Srećom, Rijekini su igrači brzo dotrčali i odvukli navijača te spriječili veći incident i njihova je reakcija bila za svaku pohvalu.

Čarki je bilo i oko svečane lože, ali dva upada u teren i dva fizička napada na službene osobe gostujućeg kluba su ipak incidenti koji nisu uobičajeni za travnjake HNL-a.

Kako je za sličan ispad kažnjen Hajduk prije četiri godine

Možemo ove događaje usporediti s onim iz 2017. godine, kada je također na Jadranskom derbiju, ali na Poljudu, u teren uskočio maskirani huligan iz redova Torcide. Na putu prema terenu je pokupio hvataljku za pirotehniku koju koriste vatrogasci i s njom prijetio glavnom sucu Mariju Zebecu.

gol expired Raspored HNL-a: Rijeka ima priliku postati jesenski prvak divider

Izgledalo je strašno, a sreća je što u tom slučaju nije bilo fizičkog napada. Huligan se tada šetao, redara nije bilo nigdje, a policija ga je uhvatila tek kada se vratio pred tribinu. Redarska služna je tada potpuno zakazala, baš kao i u nedjelju na Rujevici, gdje se u prvom slučaju huligan šetao po terenu usred utakmice dok ga nisu svladali sami igrači.

Podsjetimo, prije četiri godine je Torcidin huligan zadržan u pritvoru 15-ak dana zbog tri prekršaja Zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima i zbog narušavanja javnog reda i mira. Hajduk je pak dobio kaznu od dvije utakmice pred praznim tribinama uz novčanu kaznu od 80 tisuća kuna.

Disciplinska komisija HNS-a tada je objavila da se Hajduk kažnjava zbog propusta u organizaciji susreta, upada navijača u teren i pirotehnike s 30.000 kuna, a zbog rasizma drugom kaznom od 50.000 kuna. No Hajduk je tada bio i tzv. recidivist zbog učestalih navijačkih izgreda.

Slična navijačka skandiranja zbog kojih je Hajduk tada kažnjen je u nedjelju evidentirao i delegat Ante Vučemilović u svojem izvještaju, tako da ako kao ogledni primjer gledamo kaznu Disciplinske komisije iz 2017. godine, nije teško zaključiti da i Rijeku očekuje neka teža kazna.

Dodajmo i da je riječka policija najavila kako će ''za dvojicu navijača koji su neovlašteno ušli u natjecateljski prostor zatražiti izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima u trajanju dvije godine''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider