Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Što može Čačićev Dinamo protiv Chelseaja? Bunker neće proći, Modri moraju ostati vjerni sebi

Dinamo dočekuje Chelsea u 1. kolu natjecanja po skupinama Lige prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što Dinamo može protiv moćnog engleskog premierligaša Chelseaja? To je pitanje koje najviše intrigira uoči otvorenja ovosezonske Lige prvaka u Zagrebu.

Kladionice kažu da je Chelsea veliki favorit. U SuperSportu koeficijent na pobjedu Dinama iznosi velikih 6,30, a na Chelsea 1,50. Letimičnim pogledom vrijednosti momčadi na Transfermarktu jasno je zbog čega su Englezi toliki favoriti.

Chelsea veliki favorit, ali...

Chelsea je procijenjen na 798,5 milijuna eura, a Dinamo na 95,95 milijuna. Dakle, momčad Chelseaja osam je puta vrjednija, no posve je jasno da nije i osam puta bolja. Transfermarkt daje okvirnu procjenu kvalitete igrača, ali daleko od toga da se za to možete uhvatiti objema rukama.

Nije li prošle sezone moldavski Šerif procijenjen desetak puta manje od Dinama, a znamo kako je isprašio hrvatskog prvaka? Taj isti Šerif u skupini je pobijedio i veliki Real, i to u Madridu. Takvih primjera u nogometu imate koliko hoćete. To je valjda jedini sport na svijetu koji dopušta mogućnost da David skine Golijata.

gol expired Vlašićeva eksplozija najbolji lijek za Jurićevu upalu pluća: ''Ovo je za trenera'' divider

Koliko je Chelsea u ovom trenutku bolji i je li uopće bolji, da budemo malo pretenciozni, može pokazati isključivo zeleni travnjak, a to ćemo tek vidjeti.

Doista je teško reći kako će Dinamo izgledati i kakvu partiju Čačićeva momčad može pružiti protiv dvostrukog prvaka Europe. Nije isto osvojiti bod ili bodove s bijednom igrom i puno sreće ili odigrati ravnopravnu partiju, pa na taj način iznenaditi velikog favorita.

Što može Dinamo?

Teško je procijeniti što može Dinamo jer smo svjedoci da se nogometna kvaliteta već odavno drastično raspolutila u Europi. Na jednoj strani je uska skupina megaliga i megmomčadi, a na drugoj praktički svi ostali. Sustav kvalifikacija za Ligu prvaka takav je da prvaci država iz manjih liga ne igraju s klubovima iz najjačih liga, a onda je i teško reći koliko zaista vrijede prije nego što počne glavno natjecanje.

Jedno je igrati s Ludogorecom ili Bodom/Glimtom, a nešto posve drugo s Chelseajem. To je jasno kao dan. Koliko u kvalitativnom smislu vrijede Dinamove pobjede u kvalifikacijama, vidjet ćemo tek večeras protiv londonskog velikana. To će biti pravi barometar vrijednosti Dinamove momčadi, lakmus-papir koji će nam dati odgovor i koliko vrijede njegovi igrači.

gol expired VIDEO Tajna travnjaka u Varaždinu: "Postavljao ga je Zlatko Dalić s motikom u rukama" divider

Nekako se stječe dojam, koji, doduše, nema empirijsku provjeru, da je ovaj Dinamo sposoban namučiti najveće europske momčadi, a ako je sposoban namučiti ih, može doći i do bodova. Čak i ako se složimo da je razlika u kvaliteti ogromna, u nogometu uvijek postoji šansa.

Modri su ostvarili cilj, plasirali su se u Ligu prvaka, a i u prvenstvu im ide jako dobro, tako da mogu rasterećeno i bez ikakvog pritiska ući u utakmicu. Teret uloge favorita je na igračima Chelseaja. Oni moraju pokazati zbog čega su tako veliki favoriti u očima cijele Europe.

Bunker neće proći

Teško je reći koju će točno postavu Čačić izvesti na travnjak. Zna se da uvijek voli iznenaditi, ubaciti u sastavu barem jednog igrača na kojeg se nije računalo.

Postoje spekulacije da bi mogao zaigrati s trojicom u zadnjem redu, u formaciji 3-5-2, s tendencijom da se dvojica krilnih igrača spuštaju u zadnji red, pa bi to tijekom utakmice najčešće bilo 5-3-2. Formacija i nije toliko bitna, važnije su taktičke nakane. Namjeravaš li se isključivo braniti ili planiraš i napasti.

Jasno je da će Dinamo teško nasrnuti na Chelsea otvorenim gardom. To bi bilo preriskantno, da ne kažemo samoubilački, ali ni totalni bunker ne doima se kao dobitna kombinacija. S takvom igrom teško se može nešto ušićariti jer uvijek dvije-tri lopte prođu u matnu situaciju.

gol expired Igrači Chelseaja ispitivali Kovačića za atmosferu na Poljudu: "Na Maksimiru će biti još bolje" divider

Pitanje je i zna li i može li Dinamo na kvalitetan način odigrati bunker. Modri tako ne igraju i teško da bi se preko noći mogli kvalitetno prestrojiti.

Iako je jasno da Dinamo ne smije grlom u jagode, dojam je da ne smije ni tek tako odustati od svoje igre. Najveća snaga ove Dinamove momčadi jest brza tranzicija. Chelsea će vjerojatno napasti, pa će jamačno biti prostora za kontre.

Modri moraju vjerovati 

Jasno je da će se Dinamo morati braniti, ali kad osvoji loptu, mora jurnuti naprijed sa što više igrača i pokušati ugroziti Chelsea. Kao i uvijek u ovakvim utakmicama, recept je fini balans između obrambene i napadačke igre.

Sve je to lako reći, ali je teško izvesti. Pojedini Dinamovi igrači skupili su puno iskustva u Europi, već su ostvarivali velike pobjede u europskim natjecanjima.

To je iskustvo jako bitno, daje mirnoću i puni momčad samopouzdanjem. Ako su mogli dva ili tri puta, zašto ne bi mogli još jednom. Vjera u vlastite mogućnosti je najvažnija. Respekt da, strahopoštovanje ne. Modri se za početak ne smiju preplašiti, a onda je sve moguće.

Mogući sastavi:

DINAMO: Livaković - Ristovski, J.Šutalo, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Ivanušec, Baturina, Oršić - Petković

CHELSEA: Arrizabalaga - Chalobah, Koulibaly, Fofana - James, Jorginho, Kovačić, Chilwell - Mount, Sterling, Havertz

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider