Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
što to znači za hrvate?

Što Brexit znači za engleski nogomet: Prijeti li Premierligi veliki pad u odnosu na najjače lige?

Kakav će utjecaj britanski izlazak iz Europske unije imati na Premierligu, pitanje je koje zanima otočku, ali i svjetsku javnost.

Stranci u Premierligi (Foto: GOL.hr)

Mnoge zanima na koji će način Brexit utjecati na Premierligu. Hoće li poremetiti odnose u Ligama petica ili će englesko prvenstvo i dalje zadržati primat? Čini se da u skorije vrijeme neće biti nekih rigoroznih poteza, a samim time niti velikih promjena.

Sportski novinar Neven Cvijanović, koji već godinama živi i radi u Engleskoj, kaže da je sigurno samo jedno.

"Ono što se sigurno zna jest da se ništa ne zna. Puno toga naravno ovisi o ugovoru između Europske unije i Velike Britanije, kao što znamo u sljedećih godina dana se ništa neće mijenjati. Nakon toga tek slijedi taj pravi Brexit."

gol expired Liverpool pregazio Southampton i odjurio na najveću prednost u povijesti engleskog nogometa! divider

Sukob lige i saveza

U pozadini svega traje zasad tihi rat Engleskog nogometnog saveza i vodstva Premierlige, u kojem svatko ima svoje argumente.

Savez želi iskoristiti situaciju s Brexitom kako bi vratio englesku reprezentaciju u vrh svjetskog nogometa. Od premierligaških klubova stoga traže smanjenje broja stranaca sa 17 na 13 po momčadi, što bi automatski značilo i rast domaćih nogometaša s trenutnih osam na željenih 12 po momčadi. Inače, u Premierligi stranci ove sezone čine više od 65 posto ukupnog broja igrača.

Stranci u Premierligi Stranci u Premierligi (Foto: GOL.hr)

No, opće je poznato kako je Premierliga tvornica novca. I to je jedan od jakih aduta njenih čelnika. U sezoni 2015/16 profit premierligaških klubova iznosio je 3,6 milijardi funti, da bi u samo dvije godine, na kraju sezone 2017/18, skočio na 4,8 milijardi funti. Pitanje je trenutka kada će taj iznos narasti i na preko pet milijardi.

gol expired Bilić napokon slavio: Prekinuo dugotrajnu crnu seriju i vratio se na vrh ljestvice divider

Čini se da najbolji engleski klubovi ne trebaju toliko strahovati od Brexita...

"Ako ste poput Manchester Uniteda i njihovog novog pojačanja Bruna Fernandesa od 57-58 milijuna funti, cijela situacija neće imati nikakvog utjecaja na vas. On je dokazani internacionalac, očito je dobio vrlo veliku plaću i bit će među igračima s najvećom zaradom u Manchester Unitedu. Tako da smatram kako elitni klubovi neće biti direktno pogođeni'', tvrdi Kieran Maguire, stručnjak za nogometne financije.

No s Brexitom u punom smislu, Leicester prije nekoliko godina, primjerice, ne bi mogao dovesti tada anonimne Kantea i Mahreza.

Što to znači za Hrvate?

A kakav će put prema Engleskoj ubuduće biti za hrvatske nogometaše?

"Onima najboljima koji ispunjavaju sve preduvjete ne bi trebao biti težak put prema Premierligi, a onima drugima koji možda ne zadovoljavaju preduvjete, naravno taj put neće biti tako jednostavan'', kaže Cvijanović.

S obzirom na suprotstavljena mišljenja Engleskog saveza i vodstva Premierlige, bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razviti ova priča.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider