Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kako podmiriti troškove?

Dinamu prijeti katastrofa nakon što je ostao bez europske jeseni?!

Dinamo je ispadanjem od trećeplasirane momčadi albanskog prvenstva doživio i sportski i financijski neuspjeh!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamovo ispadanje iz Europe ima drugačiji okus od ispadanja Hajduka ili Osijeka. Ne samo zato što su imali najlakši ždrijeb i trećeplasirani klub albanske lige nije im trebao biti preveliki zalogaj, već i zbog dojma koji su ostavili na terenu.

Ispred stadiona Maksimir javio se reporter Nove TV Stipe Sladoljev koji je pobliže objasnio koliko je ovo ispadanje od albanskog kluba loše za Dinamo.

Dinamu se ovo nije dogodilo 20 godina!

"Jedino što može u istu rečenicu s ovim je ono ispadanje od moldavskog Šerifa prije sedam godina. Ali zašto je ovo još gore? Tada, prije sedam, godina, Dinamo je imao i popravni ispit u kvalifikacijama za Europsku ligu, i uspio je ući u skupinu! A ovaj put je ispao iz Europe već u kvalifikacijama, a to mu se nije dogodilo u posljednjih 20 godina!

Dinamo je posljednjih 10 godina stalno igrao u skupinama Lige prvaka i Europske lige, a 10 godina prije toga najmanje u prvom kolu europskih natjecanja. Ovo je prvi put nakon daleke 1996., da je ispao već u kvalifikacijama!

Istina, čak ni to ne bi bilo tako strašno da ostali pokazatelji daju razlog za optimizam. Međutim, nakon ostajanja bez naslova prvaka, i kaosa posljednjih mjeseci, čini se da nije tako.

Da je situacija ozbiljna, pokazuje i činjenica da nitko iz kluba, od predsjednika do pomoćnih trenera, nije želio stati večeras pred kameru i reći nešto o tome što se događa".

Bizarno proljeće i ljeto 2017.

Iza Dinama su proljeće i ljeto iz noćne more. Nakon što su šokantno ostali bez naslova prvaka, očekivala se brza rekuperacija najbogatijeg hrvatskog kluba. Ali umjesto toga: uslijedio je niz poteza i događaja koji su Dinamo odveli još dublje.

U lipnju je, nakon samo četiri mjeseca, smijenjen sportski direktor Romeo Jozak, navodno zbog sukoba s trenerom Ivajlom Petevom, u kojemu je klub podržao Peteva. A onda je samo mjesec dana kasnije otjeran i Petev! Bugarski trener tjednima je pripremao Dinamo za novu sezonu, tako važnu nakon gubljenja titule, da bi samo dva dana uoči sezone bio smijenjen!

"Pa događaju se promjene i u nekim drugim situacijama i 24 sata prije utakmice, i preko noći. Tako da se klub tu ne ponaša neozbiljno. Niti je krivi tajming, mislim... Klub sigurno nije neozbiljan", govorio je u srpnju Marijan Vlak.

O ozbiljnosti neka svjedoči i istovremeni odlazak Sammira, koji je samo nešto ranije vraćen kao veliko pojačanje.

Kako bez UEFA-inog novca podmiriti Soudanija, Fernandesa i društvo?

Za novog trenera Dinama postavljen je Mario Cvitanović, čovjek bez jakog trenerskog pedigrea. Takav Dinamo u domaću sezonu krenuo je uspješno, ali europska avantura završena je katastrofom. Modri su protiv dva autsajdera: najprije jedva izbacili norveški Odd, no onda ispali od albanskog Skenderbeua.

Tako su ostali bez europskog uspjeha - i sportskog, i financijskog! A ljeto na izmaku ne nudi razlog za jesenski optimizam.

"Iako je sa sportske strane ispadanje u kvalifikacijama veliki neuspjeh sam po sebi, treba naglasiti financijsku stranu. Jer Dinamo ima golem klupski proračun, koji je veći od prvaka Rijeke otprilike dva i pol puta! Te goleme plaće za Soudanija, Fernandesa, i ostale velike troškove, treba nekako platiti.

I kad se Dinamo plasirao u Ligu prvaka, i zarađivao po 14-15 milijuna eura, klupski proračun bio je jedva podmiren. A ovaj put, ne samo da su ostali bez toga, nego su ispadanjem iz Europske lige, ostali i bez "utješne nagrade" od 2.5 milijuna eura za natjecanje u skupini, plus nekoliko stotina tisuća eura, možda i više, za osvajanje bodova i ostalu zaradu tijekom europske jeseni", zaključuje Sladoljev.

Pred Dinamom je, čini se, jako puno posla...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider