Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neobična karijera

S Francuskom je srušio Hrvatsku i Brazil te osvojio SP 1998., a evo što radi već 17 godina

Napadač francuske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1998., Stephane Guivarc'h, nakon igračke karijere zaposlio se u prijateljevoj tvrtki i posvetio se prodaji bazena…

Stephane Guivarc'h (Foto: Afp)

Sjećate se Stéphanea Guivarc'ha, napadača Auxerrea koji je žario i palio Le Championnatom u drugoj polovici 90-ih te bio prvi napadač Tricolora kada su osvojili svoj prvi naslov svjetskog prvaka 1998. u Francuskoj?

Sebastian Haller Napadač Dortmunda iznenadio izjavom: "Izgubiti titulu bilo je bolnije nego saznanje da sam obolio od raka" divider

Nakon što je završio igračku karijeru 2002. s 32 godine na leđima, Guivarc'h je praktički nestao sa scene. Dugo ga nije bilo u javnosti, a prije nekoliko dana pronašao ga je francuski RMC i posvetio mu reportažu. Danas ima prilično neobičan posao za jednog poznatog nogometaša - bavi se prodajom bazena.

Nije vlasnik tvrtke, radi za prijatelja u rodnom Concarneau, gradiću u Bretanji. Ispričao je kako je došlo do toga da se počne baviti prodajom bazena nakon što je objesio kopačke o klin.

Svjetski prvak radi kao prodavač bazena

"U poslu s bazenima sam 17 godina. Na čelu tvrtke je moj prijatelj, koji mi je rekao da razmišlja o otvaranju bazenskog odjela i da traži prodajnog predstavnika. Budući da sam tada bio nezaposlen, rekao sam mu da bih mogao pokušati. I, eto, 17 godina kasnije još uvijek radim s njim", objašnjava Guivarc'h i nastavlja:

"Vodim uravnotežen život. Ne trebam stalno biti ispred kamere ili mikrofona kako bih postojao", skromno poručuje.

Victor Osimhen Nevjerojatno, ali istinito: Napoli na društvenim mrežama ismijavao svog najboljeg strijelca, on priprema tužbu divider

Objasnio je koji je opis posla prodavača bazena.

"Putujem cijeli dan, sve ide vrlo dobro, a navečer se vraćam kući."

Iako je rijetko u medijima, kaže da ga navijači nisu zaboravili. Često ga prepoznaju na ulici ili ga zovu na mobilni telefon.

Još ga zovu navijači

"Moj broj mobitela je na web-stranici tvrtke i navijači me često zovu da otpjevam himnu Svjetskog prvenstva u Francuskoj - I Will Survive."

Guivarc'h je imao značajnu nogometnu karijeru: bio je prvak Francuske s Auxerreom 1996. i dvostruka zlatna kopačka francuskog prvenstva te zlatna kopačka Kupa Uefe u sezoni 1997./1998.

Nakon toga igrao je za tada iznimno moćni Newcastle i Glasgow Rangers, s kojim je osvojio škotsko prvenstvo. Dakako da mu je najveći doseg naslov svjetskog prvaka s Tricolorima 1998.

Sergio Ramos s obitelji na stadionu Seville Ramosa i suprugu dočekalo šokantno iznenađenje u kući nakon utakmice Lige prvaka divider

Nije bio puki promatrač. Štoviše, bio je u udarnoj postavi u polufinalu protiv Hrvatske i u finalu protiv Brazila, dok su zvijezde poput Thierryja Henryja, Christophea Dugarryja ili Davida Trezegueta grijale klupu.

Pretrpio lavinu kritika

Iako je bio suočen s lavinom kritikama francuske javnosti i medija jer nikako nije mogao postići gol, Guivarc'h je tijekom turnira bio prvi napadački izbor francuskog izbornika Aimea Jacqueta, koji ga je forsirao na mjestu centarfora unatoč tomu što je bilo očito da ga ne ide gol.

Jacquet je govorio da ne mora postići gol ako igra dobro, a po njegovu sudu Guivarc'h je trkom i zalaganjem otvarao prostor suigračima i puno pridonosio u fazi obrane.

Za Francusku je odigrao ukupno 14 utakmica i postigao jedan gol. Cinici će reći da mu prodaja bazena sigurno ide bolje nego zabijanje golova, no Guivarc'h je u klupskoj karijeri zabio 147 golova u 304 utakmice. Nije loše. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider