Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Sprema se neviđena nevera u hrvatskom nogometu: Još jedan kultni klub na rubu propasti

Kako stoje stvari, bit će veliki podvig ako svi klubovi Prve i Druge lige uspiju samo završiti sljedeću sezonu. Mnogi su u financijskim i kadrovskim problemima te je veliko pitanje kako će izgurati do sljedeće godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stečaji, ostavke i razno-razne organizacijske i stručne pretumbacije na sve strane u vodećim ligama hrvatskog nogometa. Problema koliko hoćete.

Inter iz Zaprešića već je prošlost. Div iz predgrađa je propao i nema mu pomoći. To je izazvalo lančanu reakciju problema oko popune Prve i Druge lige.

Nakon velike galame i svađe zainteresiranih klubova, od kojih su neki tražili proširenje liga, HNS je presjekao i donio logičnu odluku: neće biti proširenja, a popuna će se napraviti na osnovi rezultata iz prethodne sezone.

Mnogi klubovi u financijskim problemima

Tako će Croatia iz Zmijavaca popuniti Interovo mjesto u Prvoj ligi, a Trnje i Hrvatski vitez igrat će majstoricu za ulazak u Drugu ligu, odnosno treći rang natjecanja, koji će ipak imati 16 klubova kako je i predviđeno.

Međutim, olujno more hrvatskog klupskog nogometa samo se malo stišalo, a tek bi mogla uslijediti neviđena nevera.

Kako stoje stvari, bit će veliki podvig ako svi klubovi Prve i Druge lige uspiju samo završiti sljedeću sezonu. Mnogi su u financijskim i kadrovskim problemima te je veliko pitanje kako će izgurati do sljedeće godine.

Sa istoka Slavonije stiže nam zabrinjavajuća i dalekosežna vijest. Izgleda da je Cibalia u velikom previranju. Ne želim biti zloguki prorok, ali neke informacije sugeriraju da se u vinkovačkom klubu zakuhava drama.

Zoran Tomić podnio ostavku na mjesto sportskog direktora Cibalije

Cibalia već godinama baulja na strmoglavoj stazi i lako je moguće da je stigla pred strme litice. Da Vinkovčani plešu po rubu provalije, naznačuje najnovija vijest.

Zoran Tomić dao je ostavku na mjesto sportskog direktora. Za mnoge je to grom iz vedra neba jer je tu funkciju obnašao nepuna dva mjeseca. Što ga je to nagnalo na takav potez? 

Tomić je dao značajan obol u slaganju momčadi i stručnog stožera za novu sezonu, složena je zanimljiva ekipa, no čini se da je odlučio otići kada je detaljnije upoznao situaciju u vinkovačkom klubu.

A ta situacija nije baš briljantna, najblaže rečeno, najviše na financijskom planu. Nije to pretjerano iznenađenje jer kultni slavonski klub već godinama ima velikih ekonomskih i upravljačkih problema, no čini se da je situacija još gora nego što se donedavno mislilo.

Kultni vinkovački klub na rubu propasti

Inače, Tomić je bivši trener Cibalije i trenutačni suvlasnik kluba s 25 posto udjela. Posljednjih godina bio je podalje od kluba uslijed neslaganja s vodstvom Cibalije i očito da nije imao stopostotan uvid u situaciju kada je prihvatio ponudu da se vrati u klub.

Drugim riječima rečeno, dojam je da Cibaliji voda nije došla do grla, nego je prešla i preko očiju. Posljednjih godina u nekoliko navrata pisao sam o najakutnijim problemima Cibalije i kako se vodio vinkovački klub. Ukratko: katastrofalno!

Svi razgovori s potencijalnim ulagačima neslavno su propali. Kako i zašto, to najbolje znaju čelnici Cibalije, no dojam je da se u sve pregovore išlo s figom u džepu, odnosno do lokalnih izbora, a onda opet sve po starom.

Gradska politika je dovela Cibaliju tu gdje jest - na rub propasti. Većinski vlasnik Cibalije je Grad, a u Vinkovcima već desetljećima vedri i oblači samo jedna stranka. Kad se to zna, nije teško dokučiti tko je odgovoran za klupske probleme.

Je li Cibalia na Interovu putu?

Elem, kako će i hoće li Cibalia uspjeti isplivati iz problema, teško je predvidjeti. Da je dogorjelo do noktiju, moglo se posumnjati već kada je Tomić pozvan da preuzme funkciju sportskog direktora jer u suprotnom ga ne bi ni zvali. Vađenje kestenja iz vatre uvijek je jako težak i neizvjestan posao. Lako se može dogoditi da izgorite.

Imao je Tomić i osoban razlog jer mu je svakako u interesu da klub ne propadne. Pokušao je pomoći Cibaliji i ujedno sačuvati uloženo, no očito se sudario sa zidom, koji po veličini problema podsjeća na prastaro kinesko i svjetsko čudo.

Možda Cibalia još uvije nije na Interovom putu, no očito nije ni daleko. Na računu je pustoš, a oko računa ni mrvice. Vinkovački klub nasušno treba ozbiljne ulagače jer u suprotnom su sve negativne opcije otvorene.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider