Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bogme, optimist

Otvaraju protiv Hrvatske, a njihov izbornik poručuje: "Dolazimo u Njemačku osvojiti Euro!"

Europsko prvenstvo počinje za sedam mjeseci u Njemačkoj, a Španjolska će ondje 15. lipnja igrati s Hrvatskom. U skupini B su još aktualni europski prvak Italija i Albanija.

Luis de la Fuente, Zlatko Dalić i Luciano Spalletti (Foto: Afp)

Izbornik španjolske nogometne reprezentacije Luis de la Fuente (62) rekao je da je Španjolska, koja će u lipnju protiv Hrvatske igrati prvu utakmicu na Europskom prvenstvu, sposobna osvojiti to natjecanje nakon što je prije šest mjeseci osvojila Ligu nacija.

"Borit ćemo se kako bismo osvojili Europsko prvenstvo. Osvajanje će ovisiti o tisućama detalja, ali mi smo na razini najboljih reprezentacija", izjavio je De la Fuente u intervjuu španjolskim novinama Marca objavljenom u petak.

"Imamo još prostora za napredak te ćemo se natjecati za najveći uspjeh", dodao je.

Europsko prvenstvo počinje za sedam mjeseci u Njemačkoj, a Španjolska će ondje 15. lipnja igrati s Hrvatskom. U skupini B su još aktualni europski prvak Italija i Albanija.

De la Fuente je sa Španjolskom osvojio Ligu nacija

Španjolska je prošlo ljeto osvojila Ligu nacija u Roterdamu gdje je u finalu pobijedila Hrvatsku boljim izvođenjem jedanaesteraca.

De la Fuente je rekao da mu je to najdraži trenutak od kada je prije godinu dana sjeo na klupu Španjolske.

"U manje od šest mjeseci smo uspjeli osvojiti naslov, prvi nakon 11 godina, zbog čega sam presretan. Taj naslov mi je stoga najdraži od kada sam preuzeo reprezentaciju", izjavio je.

Medalje za Hrvatsku Lijepa berba medalja za Hrvatsku, kompletiran je hat-trick: Stižu zlato, srebro i bronca! divider

De la Fuente je objasnio da uoči Europskog prvenstva već ima "stvorenu bazu igrača" na popisu od 23 koja će prijaviti za to natjecanje.

"No pred nama je još uvijek sedam mjeseci tijekom kojih će sigurno biti neugodnih stvari", rekao je, misleći na ozljede.

Napomenuo je da trenutno prati između 55 i 60 igrača, odnosno pet ili šest igrača na svakoj poziciji, te gleda svaku njihovu utakmicu za klub.

"Svi ti igrači su jako dobri pa me ne brinu zamjene. Problem bi bio kada bi otpala trojica ili četvorica na istoj poziciji", rekao je.

Odbio se izjasniti hoće li vratiti u reprezentaciju 31-godišnjeg ofenzivnog veznjaka Isca Alarcona iz Betisa, koji je prema pisanju Marce u deset ovosezonskih utakmica bio proglašen najkorisnijim igračem.

Izbornik je istaknuo, međutim, da svi u reprezentaciji moraju biti "dobre osobe" te iskazivati dobro raspoloženje i kada su na klupi za pričuve jer je to "važno za kolektivni uspjeh".

"Poznajem sve svoje igrače, neke od kada su napunili 16 godina", rekao je De la Fuente.

On je osvojio Europsko prvenstvo s mladim reprezentacijama Španjolske, s U-19 godine 2015., a s U-21 godine 2019. Zatim je 2021. osvojio srebrnu medalju s reprezentacijom na Olimpijskim igrama nakon poraza od 1:2 od Brazila u finalu na produžetke.

"Meni je najvažnije da su mi igrači dobre osobe", napomenuo je. "Jer ovdje nemaš 38 kola kao u prvenstvu da mijenjaš stvari. Ovdje imaš utakmicu, a ako nisi 100 posto u njoj, ispadaš. Jedna ružna gesta te može izbaciti iz natjecanja", dodao je.

"Dobra osoba", kaže, odražava "poštovanje (drugih), kolegijalnost, solidarnost i humanost".

"Bez toga ja ne vidim kolektivni sport", zaključio je.

Tablice omogućuje Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider