Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
to se nikada nije dogodilo

FIFA ostavlja Europu na punih 16 godina bez Svjetskog prvenstva?

Ako Svjetsko prvenstvo 2030. godine ode u ruke Argentine i Urugvaja, Europa će ostati bez svjetske smotre punih 16 godina.

Pobjednici individualnih nagrada na Svjetskom prvenstvu 2018. godine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolska i Portugal su službeno pokrenule zajedničku kandidaturu za organiziranje Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine, izvijestio je u subotu Španjolski nogometni savez.

"Dva saveza su počela analizu zajedničke kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030. godine. Vlade dviju zemalja bit će ključna strana u njenom razvoju“, poručio je Španjolski nogometni savez preko Twittera.

Premda se ranije spominjao i Maroko u toj zajedničkoj organizaciji, afrička zemlje neće sudjelovati.

Iduće Svjetsko prvenstvo igrat će se u Kataru 2022. godine, a onda će domaćini 2026. godine biti SAD, Meksiko i Kanada.

Španjolska i Portugal htjele su organizirati i prošlo prvenstvo no domaćinstvo 2018. bila je dobila Rusiji. Ovaj put im ne ide na ruku što će 2030. godine biti stota obljetnica od prvog Svjetskog prvenstva igranog 1930. godine kada su u finalu bili Urugvaj i Argentina.

Upravo su se te dvije južnoameričke zemlje kandidirale te će biti veliki rival Španjolskoj i Portugalu u pokušaju dobivanja sjedišta.

Podsjetimo, Europa nikada nije morala čekati dulje od 12 godina na povratak svjetske smotre na njezin teritorij. Znači maksimalno su bila dva Mundijala izvan Europe, nakon čega bi se obračun najboljih reprezentacija svijeta vratio na Stari kontinent. I to se dogodilo samo jednom 2010. i 2014. godine kada je SP bi u Južnoafričkoj Republici pa Brazilu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider