Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
problemi

Kultni francuski klub izbačen u treći rang: Sve su zeznuli Kinezi

Sochaux je rekao da su "drastično smanjili" klupski fond za plaće i prebacili igrače kako bi smanjili troškove.

Sochaux (Foto: Afp)

Francuski klub Sochaux ispao je iz Druge u Treću ligu nakon što njihovi kineski vlasnici, Nenking Group, nisu uspjeli osigurati financijska jamstva da ostanu u Drugoj ligi.

DNCG, entitet koji kontrolira financije klubova, objavio je administrativno ispadanje Sochauxa prošlog mjeseca iako su završili kao deveti na ljestvici lige -- 10 bodova iznad zone ispadanja.

Sochaux je jedan od osnivača francuske lige i žalio se na odluku, ali DNCG je ranije ovog tjedna potvrdio njihovo ispadanje.

Sochaux je rekao da su "drastično smanjili" klupski fond za plaće i prebacili igrače kako bi smanjili troškove, ali im je trebalo pokriće od Nenking grupe kako bi pokrili predviđeni deficit do 30. lipnja 2024., koji se nije ostvario.

Dele Alli i Ivan Rakitić u klinču u polufinalu SP 2018. Engleska zvijezda koja dobro pamti Hrvate: "Mamina prijateljica seksualno me zlostavljala, dilao sam drogu" divider

"S obzirom na situaciju na kineskom tržištu nekretnina, koja se ponovno pogoršala u drugom tromjesečju 2023., Nenking grupa nije bila u mogućnosti generirati dovoljno gotovine da pokrije predviđeni deficit FC Sochaux-Montbeliarda (FCSM)," rekao je klub."Dakle, bez ovog dokaza o bankovnom prijenosu iz Kine DNCG je potvrdio svoju odluku da o ispadanju".

Iz kluba su rekli da sada rade na predstavljanju novog proračuna koji će im omogućiti igranje u Trećoj ligi sljedeće sezone.

Nenking Group, privatni konglomerat sa sjedištem u pokrajini Guangdong u jugoistočnoj Kini, nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar ili objašnjenje zašto su odustali od pomoći francuskom klubu.U četvrtak se nije spominjala vijest o Sochauxu na službenoj web stranici grupe ili službenim računima društvenih medija.

Umjesto toga, grupa i dalje ponosno navodi svoju kupnju Sochauxa na svojoj stranici "O nama", rekavši da je kupila klub 2020. "kako bi proširila svoj doseg na europskom nogometnom terenu".

Beibut Shumenov VIDEO Bivši boksački svjetski prvak u dvije kategorije u restoranu nasrnuo na čovjeka s djetetom divider

Klub je prije gotovo jednog stoljeća osnovala francuska automobilska kompanija Peugeot i osvojili su naslov prvaka lige u sezonama 1934–35. i 1937–38.

Također su osvojili Francuski Liga kup 2004., dok su posljednji veliki trofej osvojili 2007. kada su osvojili Francuski kup. Peugeot je prodao klub 2015. kada su bili u drugom rangu, a vlasništvo je od tada prešlo s Ledusa na Nenking grupu, koja je formalno kupila klub 2020.

U to vrijeme, novoimenovani izvršni direktor kluba Samuel Laurent rekao je da predsjednik Nenking grupe Zhong Naixiong želi vratiti klubu status vrhunske momčadi za "tri ili četiri godine".

No, kineski nogomet posljednjih je godina potreslo nekoliko bankrota. Godine 2021. vlasnici kineske Super lige (CSL) Jiangsu Suning iznenada su rekli da će klub prestati s radom. Prije toga je najbolji kineski klub Guangzhou Evergrande, bio teško pogođen utjecajem golemih dugova s kojima se suočavaju njihovi vlasnici, kineski nekretninski div Evergrande.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider