Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prekretnica

Ovo će zatresti Europu i svijet nogometa: Prijete epohalne promjene, ništa neće biti isto

Sud Europske unije (ECJ) trebao bi u petak donijeti odluku o žalbi u slučaju Lassane Diarre protiv FIFA-inih pravila o transferima. To bi moglo prisiliti FIFA-u na promjenu dvaju članaka, a što bi moglo dovesti do epohalnih promjena u klupskom nogometu…

Lionel Messi i Lassana Diarra (Foto: Afp)

Nogomet stoji na prekretnici. Kada bi trenutačni sustav transfera sutra propao, što bi ga zamijenilo? Bi li uvedeno kolektivno pregovaranje između klubova i igrača, baš kao u američkom sportu?

Novak Đoković Novak Đoković ulazi u povijesni sukob: Unajmio je odvjetnike i traži nešto što mnogima smeta divider

Koliko god ta mogućnost običnim ljubiteljima nogometa izgledala čudno, neki ozbiljni "igrači" u svijetu nogometa traže upravo to. Nešto što je do jučer izgledalo nezamislivo, već sutra bi mogla postati realnost. Veliki preokret možda je na pomolu.

Sustav transfera mogao bi se zauvijek promijeniti

Svjetski sustav transfera, kakav je danas poznat, mogao bi se promijeniti ako Sud Europske unije (ECJ) u Luksemburgu u petak presudi u korist bivšeg francuskog reprezentativca Lassane Diarre (39) i uskrati potporu FIFA-i u sporu koju krovna svjetska nogometna organizacija već godinama vodi s bivšim igračem PSG-a, Marseillea, Chelseaja, Arsenala i Real Madrida.

Manuel Neuer Suigrač Vatrenog uskače na poziciju koja je bila zacementirana gotovo 15 godina divider

Francuz tvrdi da je pretrpio materijalnu štetu zbog određenih FIFA-inih propisa koji reguliraju odnose između igrača i klubova. Naime, Diarra svojevremeno nije mogao potpisati za belgijski Charleroi nakon što je raskinuo ugovor s moskovskim Lokomotivom jer mu je FIFA odbila dopustiti transfer zbog neplaćenih dugova s Rusima. Igrač je kažnjen s 10 milijuna eura.

Slučaj Diarra

Lassana je zastupao stav da je ruska strana svoju odluku temeljila na lošoj formi i padu broja nastupa kako bi ga maknula iz momčadi. S druge strane, Lokomotiv se opravdava da je odluku donio na temelju toga što se francuski veznjak nije pojavio na nekoliko treninga.

Diarra je 2013. prešao u Lokomotiv iz Anžija Mahačkale kao slobodan igrač. Ubrzo je izgubio mjesto u momčadi, a Lokomotiv je utvrdio da ta činjenica opravdava rezanje plaće, što je Diarra odbio. Moskovski klub kasnije se pravdao da je propustio treninge, što su iskoristili kao izgovor da ga otpuste u kolovozu 2014. i tuže ga za kršenje ugovora, koji je imao još tri godine.

Igor Pajač Hrvat je glavni sudac u Europskoj ligi! Zebec i Bebek u VAR sobi divider

Nastao je spor u kojem je Lassana od mjerodavnih nogometnih i pravnih institucija da ga proglase slobodnim igračem. To se nije dogodilo. FIFA je spriječila Lassanu da potpiše za Charleroi s obrazloženjem da time krši trenutačne propise. Belgijski nogometni savez podržao je FIFA-in stav.

Upleten Bosmanov odvjetnik

Međutim, Lassana je iznio slučaj pred belgijske sudove i Trgovački sud u Charleroiju presudio je u njegovu korist 2017. Sud je presudio da FIFA-in članak 17.2 u suprotnosti sa zakonima Europske unije (osobito pravo na slobodno kretanje radnika) te da FIFA mora platiti odštetu.

Potom su FIFA i Belgijski nogometni savez iznijeli slučaj pred Sud Europske unije. Generalni odvjetnik Szpunar dao je pozitivno mišljenje Lassani u svom prvom zaključku, ali konačna presuda će biti donesena u petak.

Igrači Dinama u razgovoru sa sucem Bjelica grmi na suce, francuski braniči kobni za Dinamo: Čarobna transformacija Modrih! divider

Zanimljivo je da je Lassanin odvjetnik Jean-Louis Dupont, isti onaj kojeg je Jean-Marc Bosman koristio u čuvenom pravnom slučaju sredinom 90-ih koji je zauvijek promijenio zakon o transferima igrača unutar Europske unije. Bila je to revolucionarna promjena. Sve skupa je dovelo do toga da su ova dva slučaja povezana.

Ako presuda bude u Lassaninu korist, FIFA će biti prisiljena promijeniti točke 17.4 i 17.5 pravilnika o transferima. To su dva od ukupno 125 i dogovoreni su s EU-om prije 23 godine.

U petak odluka 

Jedno je predviđanje da će Sud protumačiti restriktivnima, ali da se mogu opravdati "ekonomskom učinkovitošću" poput ugovorne stabilnosti.

U tom slučaju FIFA bi samo trebala dodatno pojasniti vlastita pravila. Ako rasplet sudske priče krene u suprotnom smjeru, FIFA bi morala donijeti nova pravila, a to bi značilo novu revoluciju u europskom i svjetskom klupskom nogometu.

Čak i ako slučaj ne dosegne Bosmanove razmjere, ukazuje na daleko šire implikacije i moguće velike promjene u bliskoj budućnosti. Neki će reći da je profesionalni nogomet već odavno krenuo u smjeru opće amerikanizacije, odnosno komercijalizacije, da je logično očekivati krucijalne promjene u sustavu transfera, te da je potrebno razmisliti o alternativnim sustavima. U petak ćemo vidjeti hoće li do tih promjena doći brže nego što se moglo očekivati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
🎩🪄
Bliži nam se i sljedeći ciklus Lige nacija... 🇭🇷🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Bjelica objasnio... 🤝😉

📸: Cropix
Ćiro fališ... Al' galvanizirani smo, ne brini! 🖤⚽

📸: Cropix/Hrvatska pošta