Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Slavlje u Maksimiru: Veliki povratak Dinamove tvornice talenata, 'kombinatori' izbačeni iz igre

Dinamo je nakon demokratskih promjena u Maksimiru pojačao rad u omladinskoj školi i već se vide rezultati…

Igrači Dinama slave gol (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Maksimir je u tjedan uplovio okupan osmijesima i obasjan suncem. I doslovce i u prenesenom značenju. Seniorska momčad Dinama otvorila je sezonu petardom protiv Istre, a mlade snage Modrih osvojile su čak tri respektabilna turnira.

Franjo Ivanović Jeste li primijetili? ''Na 29. obljetnicu Oluje u Rijeci se orilo 'Franjo Franjo'' divider

Dinamo je pod novom vlasti pojačao rad u omladinskoj školi i već se vide rezultati. Juniori su proteklog vikenda pod vodstvom trenera Ivice Banovića osvojili Memorijalni turnir Mladen Ramljak, prvi nakon 2015.

Dinamo osvojio tri turnira

U isto vrijeme pioniri su osvojili Bicanov kup u Češkoj, dok su kadeti 2 bili najbolji na karlovačkom Čavleku. Neki će reći da je osvajanje Ramljaka diplomski rad sportskog direktora Marka Marića, koji se u međuvremenu primio magisterija i doktorata u seniorskom pogonu.

Marić je prije funkcije sportskog direktora obnašao ulogu šefa razvoja nogometa i voditelja Dinamove nogometne škole. Ulogu direktora Dinamove škole preuzeo je njegov dugogodišnji suradnik Ivo Milić i čini se da ta suradnja ubire plodove.

Navijački park Za sva vrimena Predsjednik Našeg Hajduka zagrmio: "Hajduk je religija, familija i nećemo dopustiti strvinarima da ga čerupaju!" divider

Otkako je došlo do smjene vlasti dojam je da je omladinska škola Modrih prodisala punim plućima. Unutrašnje rezerve dolaze do izražaja otkako su kojekakvi "kombinatori" izbačeni iz igre.

Povratak Dinamove tvornice talenata

"Rezultat nije primaran, primaran je razvoj igrača, ali naravno, lijepo je graditi neki imidž kako kluba, tako i same akademije u Europi, na ovakvim inozemnim okupljanjima. Svaki dobar rezultat kreira atmosferu, zajedništvo i timski duh u momčadi, a naši dečki su pokazali da su ekipa i ovaj je uspjeh sigurno pravi temelj za dobar ulazak u sezonu", poručuje Milić nakon uspješnog vikenda Dinamovih omladinskih momčadi, koji sugerira veliki povratak Dinamove tvornice talenata.

Dani Olmo Veliki transfer zaključen: Dani Olmo vraća se kući, Dinamo će zaraditi milijune divider

Sportski direktor Marić je u svojevrsnom manifestu maksimirskog kluba naglasio usku povezanost nogometne škole i prve momčadi. Strategija dugoročnog plana razvoja mladih igrača i njihov postupni ulazak u seniorski nogomet od egzistencijalne su važnosti za Dinamo, ali i za sve ostale hrvatske klubove.

Kako pomiriti lov na rezultat i promociju mladih igrača?

U Maksimiru je najavljena paralelna promocija mladih igrača i lov na najviše rezultate na domaćoj i europskoj sceni. To je ključ cijele priče, vidjet ćemo kako će to ići u nastavku sezone, no dojam je da su udareni dobri temelji te da su stvaraju neophodne pretpostavke.

U Maksimiru ističu da je dokazivanje u omladinskom pogonu početni korak u stabilizaciji sportskog sektora. Tvrdi se da među mladim igračima ima pregršt potencijala za prvu momčad.

Jasno je da se Dinamo ne može osloniti samo na mlade igrače, no da bi se talenti razvijali i danas-sutra se dobro prodali, mora im se dati prostor, odnosno minutaža. Kao i uvijek, ključna je procjena u selekciji, odnosno koga zadržati, a koga poslati na posudbu ili možda prodati.

Talentirani igrači šlag na tortu seniorske momčadi

No nitko nije postao igrač ako nije igrao. S klupe se nitko nije proslavio. E, sad, treba naći balans između rezultata i što bržeg razvoja talentiranih igrača. Te dvije varijable ne moraju biti nužno suprotstavljene.

Talentirani mladci mogu biti šlag na tortu iskustvom i mladošću izbalansirane momčadi. Jasno je da će veliku ulogu u cijeloj priči imati glavni trener Sergej Jakirović. Što je prioritet kluba, to je dosta relativno.

Glavni interes i kluba i trenera jest rezultat, ali bez razvoja mladih igrača budućnost je ugrožena. To smo već vidjeli u brojnim slučajevima. Najveće je umijeće pomiriti te dvije naoko suprotstavljene teze.

Rupa nerada se ubrzano smanjuje, kombinatori izbačeni iz igre

U Maksimiru tvrde da se rupa nerada i promašenih projekcija koja se stvorila u posljednjih nekoliko godina jako smanjila praktički u samo nekoliko mjeseci. To je dokaz da talentiranih igrača nije nedostajalo, samo ih je trebalo na pravilan način usmjeriti i dati šansu najboljima.

Nećemo o imenima, to je uvijek nezahvalno, ali samo vrijeme će pokazati hoće li u Maksimiru uspjeti promovirati mlade igrače koji su nedavno priključeni seniorskoj momčadi ili koji će tek biti priključeni.

Sve se u školi radi i sve je u funkciji finalnog proizvoda, a to je izbacivanje kvalitetnih igrača za seniorsku momčad. Ni to nije dovoljno. Neki od njih moraju na vrhuncu ciklusa postati nositelji igre jer samo takvi se mogu dobro unovčiti i to ponovno uložiti kako bi se kotač nastavio okretati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook