Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SHVATIO U KAFIĆU

Bivši nogometaš otkrio da ima još dvije do šest godina života: Ovo su simptomi te bolesti

U Engleskoj su nogometaši dignuli glas o važnoj temi.

Ozljeda glave, ilustracija (Foto: Afp)

Oko 20 bivših nogometaša pokrenulo je određene pravne korake protiv Engleskog nogometnog saveza zbog ozljeda mozga koje su pretrpjeli tijekom svojih karijera. Jedan je od njih Ian Alexander, legenda Bristol Roversa s kraja prošlog stoljeća.

Škotski nogometaš izjavio je za Guardian kako su mu liječnici prognozirali dvije do šest godina života jer mu je dijagnosticirana kronična traumatska encefalopatija (CTE).

To je progresivna degenerativna bolest mozga koja se može javiti nakon repetitivnih trauma glave ili eksplozivnih ozljeda. Dementia pugilistica, identificirana u boksača tijekom 1920-ih, i kronična traumatska encefalopatija, noviji pojam, smatraju se istim poremećajem.

Danas 61-godišnji Škot igrao je za Bristol Roverse od 1986. do 1994. godine. Otočki nogomet bio je poznat po grubostima, a i danas se ondje više cijeni žestina u startu nego neki lijepi nogometni potez.

Alexander je čak četiri puta pretrpio potres mozga.

''Tada nisam razmišljao o posljedicama. Bio je to moj posao. Pretrpio si udarac, nosio si se s tim i vratio u igru. Sada to sve dolazi na naplatu'', rekao je za Guardian.

''Liječnici su mi dali dvije do šest godina, ali neću odustati. Borit ću se do kraja.''

Ian Alexander Ian Alexander (Foto: Afp)

Nakon nogometne karijere Alexander je ostao bez posla zbog gubitka pamćenja. Borio se s nesanicom zbog stalnih glavobolja, a tu je i demencija.

''Samo želim da što više ljudi sazna za ovu bolest i ozljede mozga koje trpe nogometaši. Ne zanima me novac od tužbe, samo da se proširi ta spoznaja. Prije četiri do pet godina razgovarao sam s bivšim suigračima o problemima u kafiću i oni su rekli da se isto događa i njima. To znači da ima još puno sličnih slučajeva'', poručio je Škot.

''Jednom sam zamalo preminuo nakon sudara glavama. Progutao sam jezik i pola zubne proteze. Rekli su mi da sam bio 20 do 30 sekundi od smrti. To je bilo u subotu, u srijedu sam već bio na treningu.''

Koji su simptomi kronične traumatske encefalopatije?

• promjene raspoloženja: osjećate se depresivno, razdražljivo i/ili beznadno, što ponekad dovodi do suicidalnih misli
• promjene u ponašanju: ponašate se impulzivno ili agresivno ili lako gubite živce
• promjene u mentalnom funkcioniranju: postajete zaboravni, imate problema s planiranjem i organiziranjem ili postajete zbunjeni. Može se razviti demencija
• problemi povezani s mišićima: krećete se sporo, postajete nekoordinirani i/ili imate problema s govorom (dizartrija).

Lenny Persin Umro poznati bodibilder: "Stan je bio prepun žohara i prljavštine" divider

Jürgen Klopp Evo koliko će Klopp zarađivati na novom poslu: Austrijski gigant odriješio je kesu divider

Poljski navijači Poljaci uoči dolaska Vatrenih šokirani cijenama na stadionu: Evo koliko morate izdvojiti za hot-dog i pivo divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Sutra uzimamo vizu za četvrtfinale Lige nacija? ⚽

Glasaj u anketi na našem portalu... ✅
Utakmica za prolazak u četvrtfinale... ✅⚽

Gledajte uživo na našem portalu i na Novoj TV. ❤
🗣: "Moramo biti bolji. Pobijedili smo, ali Hrvatska mora bolje." 🇭🇷💪

📸: Ranko Suvar/CROPIX
Modrić je do sada dijelio drugo mjesto sa svojim bivšim suigračem iz Real Madrida, Španjolcem Sergiom Ramosom s po 180 nastupa. Međutim, večerašnjim 181. nastupom u hrvatskom dresu, probio se na drugo mjesto vječne ljestvice europskih igrača. Na vrhu ostaje Cristiano Ronaldo s 214 nastupa u dresu Portugala.

Bravo kapetane! ❤🇭🇷

📸: Ronald Gorsic/CROPIX