Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
El Derbi Madrileno

Skandal zapalio Madrid, pljušte uvrede i prijetnje: Gorjet će nebo i zemlja, Atletico i Real na ratnoj stazi

U nedjelju je na rasporedu veliki madridski derbi (21:00), sastaju se Atletico i Real na Metropolitanu, a u okviru 6. kola La Lige…

Vinicius i Koke u duelu - madridski derbi Reala i Atletica (Foto: Afp)

Zakuhalo je do maksimuma uoči nedjeljnog El Madrilena. Plamen suklja do neba. Stopostotni Real stiže na noge Atleticu, koji će loviti šansu za priključak Kraljevima. Jamačno će biti jako vruće na Metropolitano.

Luka Modrić Luka Modrić završio je Realovo prokletstvo koje traje 17 godina divider

Rivalitet je povijesni, netrpeljivost višedesetljetna, ali tenzije su u posljednje vrijeme dotakle nebo. Stoga se očekuje da će gorjeti nebo i zemlja. Nakon više godina kakve-takve snošljivosti, između Reala i Atletica opet je kao nekoć. Kontroverze se množe poput gljiva na kiši.

Bura oko Viniciusa

Cijeli tjedan u Španjolskoj je glavna tema Viniciusovo svađalačko ponašanje i posebice proslava golova. Polemike su se rasplamsale nakon prošlog kola i proslave gola koji je dao Mallorci.

Igrači Mallorce i njezin trener burno su reagirali. Kamere su uhvatile trenutak kada Javier Aguirre ljutito dobacuje svojim igračima. Navodno im je govorio da Brazilca opletu po nogama.

U Španjolskoj je bilo puno kritike na račun hitronogog Brazilca, koji je u pet kola postigao već četiri pogotka. Mnogi Španjolci Viniciusovu sambu smatraju nesportskom i podcjenjivačkom. Neki su pretjerali s kritikama koristeći neprimjeren rječnik.

"Ako zabijete gol i zaplešete sambu, onda idite na Sambodrom. Na terenu moraš poštovati svoje kolege i prestati se ponašati kao majmun", izjavio je u popularnoj emisiji El Chiringuito predsjednik udruženja nogometnih agenata Pedro Castro.

Koke bacio ulje na vatru

Izbio je veliki skandal o kojem se raspisala cijela Španjolska, ali veći dio Europe i svijeta. U obranu Vinicusa uključili su se njegovi slavni sunarodnjaci. Podržali su ga Neymar i Raphinha, a javio se i najveći - Pele.

"Nogomet je radost. To je ples. To je prava zabava. Čak i ako rasizam još uvijek postoji, nećemo dopustiti da nas spriječi u osmijehu", napisao je Kralj nogometa na Twitteru.

Igor Tudor Hoće li srce prevladati: Igor Tudor zbog voljenog kluba napušta Francusku? divider

Međutim, dodatnu vatru na ulje bacio je veznjak Atletica Koke. Njegova izjava uzburkala je medijski prostor. Na pitanje kako će Rojiblancosi reagirati ako Vinicius na isti način proslavi gol protiv Atletica, odgovorio je:

„Svatko slavi golove na svoj način. Sigurno će biti gužve, to je normalno“, kazao je kapetan Atletica, koji nije ni slutio kakve će biti reakcije suprotne strane.

Uvrede i prijetnje kapetanu Atletica

Realovi navijači zasuli su ga uvredama i prijetnjama, i njemu i obitelji. Koke tvrdi da je šokiran. Nije dao izjavu, ali As prenosi njegovo razmišljanje kako su njegove riječi pogrešno protumačene i izvađene iz konteksta.

Tvrdi da je mislio na to da će Atleticovi navijači gnjevno reagirati ako Vinicius na Metropolitanu postigne gol i proslavi ga na svoj način, slično kao što to rade Realovi navijači na Santiago Bernabeu.

Real je priopćenjem stao u zaštitu svoje brazilske zvijezde, oglasio se i predsjednik Florentino Perez. Naglašava se da se Viniciusu treba osigurati mir kako bi se najbolje moguće pripremio za derbi. Brazilac će biti posebno važan za Kraljeve jer neće biti glavnog napadača Karima Benzeme.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će vatreni Atleticovi navijači reagirati na Viniciusa. Njihova netrpeljivost prema Realu nadaleko je poznata, a Vinicius ih posebno živcira. To je bilo vidljivo i u ranijim utakmicama. Kako će ga sada dočekati, možemo samo zamisliti. I bez tajfuna s Viniciusom i Kokeom madridski kotao ionako je ključao.

Real i Atletico opet na ratnoj stazi

Real i Atletico jedno vrijeme živjeli su u podnošljivom suživotu. No najveći madridski klubovi opet su na ratnoj stazi. U kakvim su odnosima najbolje govori post koji je Atletico objavio na svojem službenom Twitter kanalu početkom ožujka prošle godine.

Atletico i Real te su se sezone borili za naslov prvaka, a derbi je došao usred bitke. Real se žalio da mu je trebao biti dosuđen jedanaesterac nakon jedne situacije u kojoj je lopta pogodila Felipea u ruku.

Što kažete na Dinamov poraz kod Milana?

Ukupno glasova:

„Lopta je pogodila u ruku, a vidjeli ste kakvu je odluku donio suca. Opet nismo imali sreće s Hernandezom Hernandezom“, prokomentirao je Emilio Butragueno nakon utakmice.

Ubrzo je uslijedio ironičan odgovor Atletica na društvenoj mreži:

„Kritiziraju čak i kada je očito napucavanje… Neki su navikli da im vjetar uvijek puše u leđa.“

Da Atletico ide u konflikt s Realom, pokazao je i slučaj pokušaja osnivanja Superlige. Čak je i Barcelona ostala uz Real unatoč velikom otporu europske javnosti i prijetnjama FIFA i UEFA-e, dok se Atletico brzo predomislio i napustio savez.

Skandal u juniorskoj ligi

U ožujku ove godine došlo je do novog incidenta kada su najradikalniji Atleticovi navijači rasistički skandirali mladim igračima Reala u juniorskom derbiju. UEFA je reagirala kaznivši Atletico zatvaranjem tribina u domaćim utakmicama juniorske lige i globom od 30 tisuća eura.

Kakva je situacija najbolji govori podatak da je Atletico jedan od rijetkih španjolskih klubova koji nije javno, putem društvenih mreža, čestitao Realu na osvajanju Lige prvaka. Poslije su priopćili da su to učinili na tradicionalan način poslavši čestitku putem pošte.

„Atletico to tako radi sa svim klubovima, nije u pitanju samo Real“, opravdavali su se čelnici kluba.

U istom tjednu Real je gostovao baš na Metropolitanu, a Rojiblancosi nisu im priredili šampionski špalir.

"Neki žele pretvoriti ono što je rođeno kao gesta priznanja prvaku u javni danak koji njihovi suparnici moraju platiti, također impregniran aromom poniženja. Ni pod kojim uvjetima Atletico neće surađivati u ovom pokušaju ismijavanja“, stajalo je u objašnjenju, s dodatkom:

„Ni nama nisu priređivali špalire kada smo osvajali trofeje, pa od toga nismo radili scene.“

Transparent na Metropolitanu

Atleticovi navijači jasno su dali do znanja što očekuju od svojih ljubimaca. Da su priredili špalir, tko zna kako bi to završilo…

„Čestitali smo realovcima osobno, no mi respektiramo naše navijače“, pojasnio je stoper Atletica Jose Maria Gimenez.

Nekoliko sati prije početka derbija na fasadi Metropolitana osvanuo je kontroverzan transparent.

“Između medija i onih u žutom, 120 godina u špaliru”, pisalo je.

Aluzija Atleticovih navijača je jasna. Oduvijek optužuju Real da je privilegiran i guran sa svih strana; od sudačke organizacije do državne vlasti. Čuvena je pjesma Atleticovih navijača nastala u doba Francove vladavine.

"Hala Madrid, hala Madrid, režimski klube, sramoto naše zemlje."

Srušen pakt o nenapadanju

Atleticove navijače posebno je razjarila izjava njihova bivšeg vratara Thibauta Courtoisa, koji trenutačno brani za Real i bio je junak prošlog finala Lige prvaka.

„Sada sam na dobroj strani povijesti“, kazao je Belgijac i napravio lom.

Uslijedile su žestoke kritike Atleticovih navijača i čelnika. Ubrzo mu je čekićem razbijena ploča na „stazi legendi“ ispred Metropolitana. Atletico je potom donio odluku da zadržavao pravo uklanjanja ploča igrača koji su na bilo koji način uvrijedili klub.

I konačno, u lipnju je definitivno srušen dugogodišnji pakt o nenapadanju, u smislu da si međusobno ne vrbuju igrače u mlađim kategorijama. Ni to više ne vrijedi i opet se mogu očekivati udari na talente s obje strane. U takvoj atmosferi dolazi veliki madridski derbi,  a Vinicius i Courtois bit će u prvom sastvu Reala. Bit će vruće, jako vruće.

Standings provided by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider