Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nisu zaboravili

Siniša Mihajlović dobio ultimatum: Talijani traže da se odrekne ratnog zločinca Arkana

Srbijanski trener Siniša Mihajlović ovih je dana tema i u političkim krugovima u Italiji.

Siniša Mihajlović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Trener Bologne Siniša Mihajlović trebao je dobiti priznanje za počasnog građanina tog talijanskog grada. No pojavio se problem. Gradonačelnik je stopirao odluku jer se pobunila tamošnja javnost.

Brojni ugledni političari, pisci, glumci, odvjetnici, pjevači, njih više od 100, potpisnici su pisma u kojem se traži da se Mihajlović odrekne Željka Ražnjatovića Arkana, zloglasnog ratnog zločinca koji je na prostoru Hrvatske i BiH tijekom ratnih 90-ih godina vodio paravojnu formaciju odgovornu za brojna zvjerstva.

Podsjetimo, Mihajlovića i Arkana veže prijateljstvo još iz dobra Crvene zvezde, kad su Arkana još krajem 80-ih tajne službe postavile za vođu Delija. Bio je to tek uvod u formiranje paravojne jedinice Tigrovi, koja je svoj zločinački pir započela u Vukovaru.

Domagoj Vida i Caner Erkin Turci u strahu zbog zaraženog Vide: Grlio se s igračima i izbornikom, ali i još jednim veznjakom Vatrenih divider

Željko Ražnjatović Arkan Željko Ražnjatović Arkan (Foto: Afp)

Mihajlović je upravo iz Vukovara, a majka mu je Hrvatica.

''Bio mi je prijatelj, bio je vođa navijača Crvene zvezde. Uvijek se ponašao dobro prema nama, igračima iz kluba i reprezentacije. On je čak uhvatio mog ujaka Ivu i spasio ga je. Htjeli su ga ubiti, ali Arkan nije dao. Nazvao me na telefon odmah. O Arkanu sam pričao puno puta. O tome da sam ga poznavao prije rata, o tome da sam osudio njegove zločine, ali i o tome šta je on predstavljao za Srbe u tom trenutku. Moraju proći barem dva desetljeća kako bismo mogli objektivno procijeniti što se dogodilo. Bilo je to razarajuće za sve. Ovo što ja kažem, isto mogu reći Hrvat ili Bosanac. Proživjeli smo ludilo povijesti'', rekao je o toj temi Mihajlović u jednom intervjuu za talijansku Gazzettu dello Sport.

Iako je sam Mihajlović osudio zločine svog prijatelja, pitanje je hoće li ga se javno odreći kako bi ga Bologna proglasila počasnim građaninom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider