Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Plasman na Euro

Šimunić odgovorio na prozivke Dinama: "Neću otvarati rovove, ali što bi Hajduk trebao reći?"

Josip Šimunić, izbornik mlade reprezentacije do 19 godina, nije ostvario plasman na Euro.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina nije uspjela osigurati plasman na Europsko prvenstvo, a u skupini s Rumunjskom, Islandom i Gruzijom izabranici Josipa Šimunića zauzeli su posljednje mjesto.

"Razočaranje je prisutno jer smo igrali kod kuće, i to u skupini bez izraženog favorita. Razumijem da to neki vide kao neuspjeh, a Hrvatska nema toliku bazu da bismo očekivali automatski plasman na završni turnir", kazao je izbornik pa dodao kako je mlada reprezentacija u prošlosti samo tri puta osigurala plasman na Euro, koje se igra svake tri godine.

"Za nas je primarni cilj razvoj igrača za seniorsku nogometnu reprezentaciju, a pritom nema korelacije između plasmana na završne turnire u mlađim kategorijama i uspjeha u seniorima", rekao je Šimunić pa naveo nekoliko primjera nogometnih divova koji također nisu izborili plasman na Euro.

Generacija je talentirana

"Na Euro se nisu plasirale niti momčadi koje tradicionalno rade s mladima, poput Portugala i Belgije, branitelji naslova Španjolci i Njemačka."

Unatoč ovom neuspjehu, Šimunić smatra da je ova generacija izuzetno talentirana. Osim toga, nekolicina nogometaša iz te generacije već nastupa za starije uzraste.

Primjera radi, za U-19 generaciju još bi mogli igrati nogometaši poput Lukasa Kačavende i Roka Šimića, koji su odavno prepoznati kao talenti kojima se predviđa veliki transfer, ali i karijera.

Osim njih, ovu generaciju krase imena poput Raka, Šaranića, Duvnjaka, Barišića, Bradarića, Perkovića, Lisice, Krole...

"Duboko vjerujem da u svakom godištu Hrvatska ima talentiranu djecu. S njima se dobro radi u nogometnim školama, turnirima, ali i reprezentativnim okupljanjima", kazao je legendarni branič Vatrenih pa odgovorio na prozivke iz Dinama kako na utakmici protiv Islanda u prvoj jedanaestorci nije bilo niti jednog igrača iz zagrebačkog sastava.

Šimunić odgovorio na prozivke Dinama

"Nemam potrebe otvarati rovove s Dinamom. Jako cijenim njihovu školu i doprinos koji su dali uspjesima naših reprezentacija. Za naš nogomet je važno da Dinamo nastavi proizvoditi istim tempom. No želim naglasiti da je bilo neprimjereno i nekorektno da se nakon pobjede protiv Islanda, a dan prije utakmice s Rumunjskom pojavi ta priča u medijima", rekao je za Sportske novosti pa dodao:

"Što bi Hajduk trebao reći, koji je imao manje pozvanih igrača od Dinama za ovu akciju, a oni su prvaci u tom uzrastu? To je podcjenjivački prema svim drugim klubovima i igračima, žao mi je zbog njih, žao mi je zbog dečki iz Dinama."

"Ako ne mogu raditi neovisno, neću ni raditi"

"Sve što sam postigao, postigao sam radom. Takav sam, a takav ću i biti kao trener -  pošten i neovisan. Ako ne mogu raditi neovisno, onda neću ni raditi. Meni nije važno kako se igrač zove, u kojem klubu igra, tko mu je trener, otac ili menadžer, već samo kako igra i kako se ponaša u reprezentaciji.

"Nije očekivano da će Dinamo u svakoj generaciji imati pet ili deset igrača za prvih jedanaest, ali to ne znači da već u idućem godištu neće dominirati.  Dečkima iz Dinama nije potreban taj oblik zaštite kluba. Neka se fokusiraju na rad i ne sumnjam da će isplivati jer imaju kvalitetu. Ponavljam, samo rad je put do uspjeha, dolazili vi iz Dinama, Hajduka, Osijeka, Rijeke ili Bayerna", zaključio je Šimunić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider