Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kritična pozicija

Barca finišira značajan transfer: Mogao bi biti veliko pojačanje i dostojan nasljednik Danija Alvesa

Dest je produkt Ajaxove škole nogometa, a to znači da je potpuno kompatibilan Barcinoj filozofiji i stilu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sergino Dest već se oprostio od suigrača u Ajaxu, piše katalonski Sport. Ako je informacija točna, to znači da je desni bek nizozemskog velikana pred potpisom ugovora s Barcelonom.

Riječ je o 19-godišnjem Amerikancu koji je rođen u Nizozemskoj. Majka mu je Nizozemka, a otac Amerikanac. Otud i mogućnost igranja za Sjedinjene Države.

Barca i Ajax već duže vrijeme pregovaraju. Glavna prepreka bila je dinamika isplate odštete koja bi trebala iznositi 20 fiksnih milijuna eura plus pet varijabilnih.

gol expired Urnebesna anegdota: Hajdukova legenda opjevani junak Galate, komedija oko propalog transfera mlađahnog Bokšića divider

Igračev odvjetnik u utorak je posjetio Barcelonu i sastao se s njezinim čelnicima. Transfer je povezan s odlaskom Nelsona Semeda u Wolverhampton jer Barcelona nema dovoljno keša za isplatu.

Najveći Barcin konkurent bio je Bayern, koji je također bio jako zainteresiran. No Dest se odlučio za Barcu, jednim dijelom i zbog toga što ga odlično poznaje novi trener Ronald Koeman, igračka legenda i Ajaxa i Barce.

Dest na pragu Barcelone

U katalonskom klubu nadaju se da su konačno pronašli dostojnog nasljednika Danija Alvesa. Otkad je Brazilac napustio Camp Nou, Barca nije uspjela pronaći odgovarajuću zamjenu na desnom boku. Nisu to bili ni Aleix Vidal, ni Douglas, ni Wague, ni Semedo, a ni priučeni desni bek, a zapravo veznjak Sergi Roberto. Već četiri godine to je najkritičnija pozicija u Blaugrane.

Dest je produkt Ajaxove škole nogometa, a to znači da je potpuno kompatibilan Barcinoj filozofiji i stilu, koji je početkom 90-ih kreirao i inaugurirao veliki Johan Cruyffov, a na načelima Michelsovih postulata, odnosno Ajaxove radionice.

Dakle, potpuno logičan potez, na kojem je očigledno inzistirao trener Koeman. Ima li išta logičnije od toga da Barca kupuje najkvalitetnije Ajaxove nogometaše? Nije li to najmanji rizik?

Postavlja se pitanje zbog čega Barca nije aktivnije sudjelovala u angažiranju igrača iz posljednje talentirane Ajaxove generacije, koja je pretprošle sezone dogurala do polufinala Lige prvaka?

Zašto Barca nije uložila u Ajaxov kadar?

Da je imala samo malo više sreće, ta je skupina uglavnom mladih igrača mogla, a možda i trebala otići do kraja. Svi će se složiti da je taj Ajax igrao fantastičan nogomet, po mnogočemu blizak Barcinu u najboljoj eri.

Umjesto da kupuju na provjerenoj adresi, Katalonci su potrošili stotine milijune eura dovodeći pojačanja iz klubova koji gaje posve drukčiji nogomet.

Barca je dovela samo Frenkieja de Jonga, a koliko je novca potrošila u posljednje dvije-tri godine, mogla je bez problema preseliti na Camp Nou čitavu momčad Ajaxa.

gol expired Je li vrijeme za skalp koji Hajduk čeka godinama? Turci jesu jači, ali... divider

Kako god, jedna era Barcelone završena je krahom protiv Bayerna, počinje druga. Koeman bi mogao inzistirati na dovođenju još pokojeg igrača Ajaxa, ali Barca više nema novca i ovog ljeta sve će ostati na jednom igraču.

Dest nije sudjelovao u uspjehu navedene generacije, u srpnju prošle godine debitirao je u prvoj momčadi Ajaxa. Njegove su vrline tehnička potkovanost, smisao za kombinatoriku, okretnost, hitrina, dribling i poprilična doza neustrašivosti za tako mladog igrača.

Dani Alves postavio visoke kriterije

Glava mu je uvijek gore, pas-igra u genima. Nedostatak mu je čvršća igra u obrani, što i ne čudi jer Ajax kao i Barca forsira izrazito ofenzivno igru, u kojoj se bekovi u pravilu dižu jako visoko i zapravo su više krila. Nije baš robustan, visok je 173 centimetra, ali je startan i vižljast. Po potrebi može igrati i na lijevoj strani.

Koeman ga je želio u nizozemskoj reprezentaciji dok je bio na klupi Oranja, ali mladić se odlučio za SAD.

Nekadašnji izbornik U-20 američke reprezentacije Tab Ramos na vrijeme je uoči njegove kvalitete i pozvao ga u mladu reprezentaciju. Na taj ga je način privezao za Sjedinjene Države.

Tko će od naših klubova proći u play-off Europske lige?

Ukupno glasova:

„Istina je da mu je igra u obrani nedostatak, ali on je još uvijek jako mlad, sve stigne popraviti, pa i defenzivnu igru“, kazao je za Katalonski radio trenutačni trener Dynama iz Houstona, koji se javio u program Katalonskog radija.

U recenziji Destovih igračkih kvaliteta Ramos ističe njegovu snažnu osobnost, pobjednički mentalitet i ambiciju. Kataloncima se jako sviđa što mu je velika želja obući dres Barcelone. Odbio je produljiti ugovor s Ajaxom kako bi što lakše prešao u Barcu.

Očekivanja su velika, neće mu biti lako. Dani Alves postavio je visoke kriterije.

Hajduk cilja podvig u Istanbulu

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider